MDLP 發表於 2019-5-26 20:54

morrise 發表於 2019-5-26 20:34
on 同off投票其實真係無用....
鐘意邊樣...邊樣岩聽就聽囉~
on 左順耳D...無問題架~~

如果係100Hz凸出
都明白可能係環境問題
但4~5寸有20hz仲要凸十幾dB
真係嘅話我買4隻controlX上天花
sub仔錢同地方都閒返

Ryanlee 發表於 2019-5-26 20:58

morrise 發表於 2019-5-26 20:34
on 同off投票其實真係無用....
鐘意邊樣...邊樣岩聽就聽囉~
on 左順耳D...無問題架~~

師兄!解釋到咪就係高手囉,解釋唔到咪跟佢被蒙蔽囉!

morrise 發表於 2019-5-26 21:18

如果係100Hz凸出
都明白可能係環境問題

你張圖....係擇左flat去睇???
咁會唔會係audyssey 已經調左個幾隻control x 去就其他speaker???
同埋jbl control x 個spec 係90-20khz...
佢就算出到20khz...唔夠力量...做唔到你要求~
你話佢凸十幾dB????
你張圖我見到佢減11db....佢減既原因會唔會係就返隻subwoofer???
你有得比我擇....正常都會sub仔出低音...好聽過隻control x 啦~

MDLP 發表於 2019-5-27 02:11

咁會唔會係audyssey 已經調左個幾隻control x 去就其他speaker???
同埋jbl...

根據說明書所講flat係咁用
Selects the calibrated setting which is optimized for small rooms where your listening position is closer to the speakers.

其實 冇話去就其他喇叭
因為全部都係跟目標曲線

五吋喇叭仔係冇可能接觸到20Hz
佢减11dB係因為測到隻喇叭
多咗11dB 所以要減返直佢

MDLP 發表於 2019-5-27 02:13

同埋jbl...

師兄不如又post吓你部6400個audyssey結果?

小瑟 發表於 2019-5-27 08:26

唉...........算啦, 其實呢個PO本身都好有討論性, 不過講講下又黎料. {:1_331:}

audyssey開唔開都有一套學說, 不過實戰好多人都選擇關, 但我見威廉SIR用開但出黎既聲又真係OK, 所以最尾都係最緊要回應返樓主既主題去討論就最好了!!!

黑名單功能已經可用了!!
如果大家覺得其他人的討論唔岩自己聽, 唔岩自己睇, 我地已經有黑名單功能可以比大家忍唔住的朋友 "冇眼屎" 的了, 希望多加善用!
https://post76.hk/thread-281562-1-1.html

qq1122yq 發表於 2019-5-27 10:03

如果係100Hz凸出
都明白可能係環境問題

我覺得 假設 會唔會 可能係audyssey check到 control x係小小小喇叭,驚大動態時頂唔住,所以喺80開始roll off,防止在0 dB的 reference音壓時燒喇叭?
audyssey應該唔會咁流,況且我校過嘅不下數十,全部出來嘅聲音都係好正常,未試過有人話唔開好過開……{:1_254:}

matt88p 發表於 2019-5-27 10:04

小瑟 發表於 2019-5-27 08:26
唉...........算啦, 其實呢個PO本身都好有討論性, 不過講講下又黎料.

audyssey開唔開都有一套學 ...

呢樣真, 每次去親天龍show, 活動好影音展好, 威廉sir set出嚟嘅聲係真係OK, 其實我相信如果自己手動執番eq or 條curve, 真心一定冇問題, 我身邊不知幾多朋友用緊 Marantz 自己執完之後極度好聲, 不過好似另外一個post樓主問"細細聲聽歌都拍邊"呢個問題, 小弟好無知咁assume佢應該唔識搞eq嗰啲嘢, 咁唔通喺76遙遠控制教佢點執eq咩? eq要用耳聽, 唔係睇數據就執到, 所以我都直接叫佢off, 同埋講到尾都係嗰句我身邊真係識得"幾十"人全部都off, 一 講audyessy佢哋得一個反應"{:1_331:}".
可能佢哋真係個個都低手唔識玩.

bbsai 發表於 2019-5-27 10:33

qq1122yq 發表於 2019-5-27 10:03
我覺得 假設 會唔會 可能係audyssey check到 control x係小小小喇叭,驚大動態時頂唔住,所以喺80開始rol ...

q姐, 好耐無見........哈

好多人忽略咗一樣嘢....
audyssey圖, 同佢操作, 係兩回事

若果跟足圖 data, 點解佢搵crossover又會搵到?

我懷疑audyssey用部份重點數據, 圖可能咩data都俾你睇咁.

DickLai@G 發表於 2019-5-27 10:47

留名睇分享

Q姐你好!

bbsai兄說得對,除了EQ圖,仲有crossover.
如果Audyssey真係見到隻喇叭咁勁,係咪會將佢default做large呢?

如果default唔係large, 而係small 100hz, 咁100hz 以下的EQ ++-- 又有沒有影響呢?

可惜已沒有天龍在手,唯有靠其他D&M用家分享心得了

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: Audyssey on vs off

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。