設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: georgeleung

[重低音] Audyssey on vs off

白鑽玩家

morrise 發表於 2019-5-26 20:34
on 同off  投票其實真係無用....
鐘意邊樣...邊樣岩聽就聽囉~
on 左順耳D...無問題架~~

如果係100Hz凸出
都明白可能係環境問題
但4~5寸有20hz仲要凸十幾dB
真係嘅話我買4隻controlX上天花
sub仔錢同地方都閒返

星級玩家

morrise 發表於 2019-5-26 20:34
on 同off  投票其實真係無用....
鐘意邊樣...邊樣岩聽就聽囉~
on 左順耳D...無問題架~~

師兄!解釋到咪就係高手囉,解釋唔到咪跟佢被蒙蔽囉!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-26 20:54
如果係100Hz凸出
都明白可能係環境問題

你張圖....係擇左flat去睇???
咁會唔會係audyssey 已經調左個幾隻control x 去就其他speaker???
同埋jbl control x 個spec 係90-20khz...
佢就算出到20khz...唔夠力量...做唔到你要求~
你話佢凸十幾dB????
你張圖我見到佢減11db....佢減既原因會唔會係就返隻subwoofer???
你有得比我擇....正常都會sub仔出低音...好聽過隻control x 啦~
LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

白鑽玩家

morrise 發表於 2019-5-26 21:18
咁會唔會係audyssey 已經調左個幾隻control x 去就其他speaker???
同埋jbl  ...

根據說明書所講flat係咁用
Selects the calibrated setting which is optimized for small rooms where your listening position is closer to the speakers.

其實 冇話去就其他喇叭
因為全部都係跟目標曲線

五吋喇叭仔係冇可能接觸到20Hz
佢减11dB係因為測到隻喇叭
多咗11dB 所以要減返直佢

白鑽玩家

morrise 發表於 2019-5-26 21:18
同埋jbl  ...

師兄不如又post吓你部6400個audyssey結果?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唉...........算啦, 其實呢個PO本身都好有討論性, 不過講講下又黎料.

audyssey開唔開都有一套學說, 不過實戰好多人都選擇關, 但我見威廉SIR用開但出黎既聲又真係OK, 所以最尾都係最緊要回應返樓主既主題去討論就最好了!!!

黑名單功能已經可用了!!
如果大家覺得其他人的討論唔岩自己聽, 唔岩自己睇, 我地已經有黑名單功能可以比大家忍唔住的朋友 "冇眼屎" 的了, 希望多加善用!
https://post76.hk/thread-281562-1-1.html

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
samyiu + 10 + 10 咪係 ! 我係度睇POST , 有人單打先喎 ! 幾.
傻b仔 + 10 + 10 駝鳥最岩用
matt88p + 20 + 20

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2019-5-26 20:54
如果係100Hz凸出
都明白可能係環境問題

我覺得 假設 會唔會 可能係audyssey check到 control x係小小小喇叭,驚大動態時頂唔住,所以喺80開始roll off,防止在0 dB的 reference音壓時燒喇叭?
audyssey應該唔會咁流,況且我校過嘅不下數十,全部出來嘅聲音都係好正常,未試過有人話唔開好過開……

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
mksoundhk + 10 + 10 正帖留分
toms110 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
morrise + 10 + 10 絕對認同
carreyjim + 10 + 10 俾個Like你啦
bbsai + 10 + 10 俾個Like你啦
DickLai@G + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

小瑟 發表於 2019-5-27 08:26
唉...........算啦, 其實呢個PO本身都好有討論性, 不過講講下又黎料.

audyssey開唔開都有一套學 ...

呢樣真, 每次去親天龍show, 活動好影音展好, 威廉sir set出嚟嘅聲係真係OK, 其實我相信如果自己手動執番eq or 條curve, 真心一定冇問題, 我身邊不知幾多朋友用緊 Marantz 自己執完之後極度好聲, 不過好似另外一個post樓主問"細細聲聽歌都拍邊"呢個問題, 小弟好無知咁assume佢應該唔識搞eq嗰啲嘢, 咁唔通喺76遙遠控制教佢點執eq咩? eq要用耳聽, 唔係睇數據就執到, 所以我都直接叫佢off, 同埋講到尾都係嗰句我身邊真係識得"幾十"人全部都off, 一 講audyessy佢哋得一個反應"".
可能佢哋真係個個都低手唔識玩.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 10:03
我覺得 假設 會唔會 可能係audyssey check到 control x係小小小喇叭,驚大動態時頂唔住,所以喺80開始rol ...

q姐, 好耐無見........哈

好多人忽略咗一樣嘢....
audyssey圖, 同佢操作, 係兩回事

若果跟足圖 data, 點解佢搵crossover又會搵到?

我懷疑audyssey用部份重點數據, 圖可能咩data都俾你睇咁.

評分

qq1122yq + 10 + 10 Hello

查看全部評分

AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

留名睇分享

Q姐你好!

bbsai兄說得對,除了EQ圖,仲有crossover.
如果Audyssey真係見到隻喇叭咁勁,係咪會將佢default做large呢?

如果default唔係large, 而係small 100hz, 咁100hz 以下的EQ ++-- 又有沒有影響呢?

可惜已沒有天龍在手,唯有靠其他D&M用家分享心得了

評分

qq1122yq + 10 + 10 Hello

查看全部評分