設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: georgeleung

[重低音] Audyssey on vs off

銀級玩家

wingleong 發表於 2019-5-23 11:46
師兄可唔可以講下用緊咩喇叭同sub仔 我覺得有時佢都幾睇夾咩喇叭 講黎參考下 ...

AMP 係 DENON 3400H

FRONT之前用DEFINITIVE D9, 到最近轉左 AMPHION ION
center 用 definitive mythos xtr 60
surround 用 scandyna micropod
FH - BOSE 細細仔果D
SUB 仔係 BB SIZE, PSB subseries 100

開DYNAMIC EQ同唔開, 真係相差好遠

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

kensmile 發表於 2019-5-23 12:04
AMP 係 DENON 3400H

FRONT之前用DEFINITIVE D9, 到最近轉左 AMPHION ION

以我自己意見就係
Audyssey 一般會開~我同我既朋友都無某Ching 既subwoofer over 或拉room curve問題~
(因為佢改善左幾樣野:
1.喇叭唔同牌子或大小....佢會盡量將佢地既output差距調節到相近....
2. 距離同phase相位....(唔止係Subwoofer,而係所有喇叭~)
3.音壓( 不過test完,其實會手動教到岩個人口味)

簡單D講....audyssey =玩EQ.....
細個個時.....個D mini hifi...都有手動EQ......即係手動....推上推落個種~
不過當個EQ變左發展到用左係好多唔同位(反射level....吸音level..frequency...phase ..distance..bass treble)
....mhz較大細....就夠玩好耐....
新科技手機又話推得........拉下條線.....又得左....
有人話自己玩得幾好.....要明白..推少少...就差好多....影響好多野....改變未來咁濟~~感覺好科幻....
亦唔信個個set得好.....千變萬化...武林秘笈一樣~
而家都已經美圖秀秀年代啦~~~自動執豬扒都變左李嘉欣~~~
自動執出尼都有7~80分....再手動少少就perfect了~
要自己執...可能得50分....
所以又唔係手動一定好...有機會差左....不如係基礎上....做好有把握既野....高手另計....
自稱大師個d都要小心~~~

以前...咩野都唔識時都試過跟某ching...既eq分享..後果亦好正面~
個時係用緊yamaha 既amp~

DYNAMIC EQ 會off~
開左就有機會over啦~~尢其爆音位~~
(除非你跟佢Cal 完出尼個speaker level...通常會負數較多....subwoofer 細到唔覺有bass)
原意佢係放大高同低音最盡個D位.....因為咁就好似加左味精~~~
你話on左感覺好D...係咪你成日要就住就住細細聲睇戲??

DYNAMIC Vol.會off
DYNAMIC Vol.係你唔可以開vol.(大音壓時)...有幫助....依個mode有部份機叫做night mode...
開左你會發現你開大個vol同細個時..個感覺點解會同開30個時差唔多??
因為佢preset左個範圍係一個高低大細聲音....都限制左...唔會過大亦唔會過細....
細既時候會放大....大既時侯會壓細(即係你可能會有錯覺聽多左,又唔駛開咁大聲)....
舉個例...係潛艇既一幕......明明打緊仗要唔比敵人發現出聲....DYNAMIC EQ就攪到條友講野好大聲~~好清晰...不過就失去個幕既現實感覺啦~
又一幕爆炸時.....本身佢明明爆到尾先最勁....點解而家下下都咁普通~~好似咁平坦~無曬高低起伏?

不過都仲有好多可能性....
可能鈴聽環境比較細....或用既喇叭細...都有機會三項on 曬反而有幫助~
慢慢摸熟部機啦~~~好過讀死書~~~

有句野叫高分低能~~~
又或者一味叫你買新機...貴機就一定好個D~~~

評分

參與人數 8威望 +180 金錢 +180 收起 理由
kensmile + 10 + 10 用家心得極具參考價值
小瑟 + 100 + 100 報告非常詳盡
DickLai@G + 10 + 10 用家心得極具參考價值
se人 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
Samson2011 + 20 + 20 俾個Like你啦
jj3380 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
yin1492 + 10 + 10 絕對認同
Jazzgd1 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

專業玩家

Audyssey有咁多功能
前輩們可唔可以講解一下各項功能的實際用途呢?
本人花幾千元買部4400返來都想物盡其用
如果未了解就聽人講off 了感覺好浪費

現在投票on/off 只是各佔一半,又冇另一位師兄講話8成咁多off

星級玩家

所有喇叭低過80HZ交比超低音,就唔會拍邊

進階玩家

morrise 發表於 2019-5-23 20:24
以我自己意見就係
Audyssey 一般會開~我同我既朋友都無某Ching 既subwoofer over 或拉room curve問題~
( ...

on 同 off 只是一秒時間用耳朵分別到,何解搞咁多野!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

MDBB 發表於 2019-5-24 02:38
on 同 off 只是一秒時間用耳朵分別到,何解搞咁多野!

因為每日睇每個post 都有人某幾個人出尼答工式化既答案....
例牌有個大人物出尼....一大堆鬧人式話人點唔岩....
跟住又會有人出尼做細佬.....附和佢....好集團式運作~
開頭佢話論壇有分身人...咩野同IP....我都唔信......
不過而家就好似傳銷咁....當一樣野....得一個人講個時無人信...但幾個人講同一樣既野...好多人就以為岩~
唔應該有新手比人誤導~~~先浮下出面~
如果唔岩聽我又會深潛下去~~~~~~隔一段時間出返尼做哥斯拉~~~
LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

白鑽玩家

kensun 發表於 2019-5-24 01:57
所有喇叭低過80HZ交比超低音,就唔會拍邊

補充吓
LFE+Main
係指就算有喇叭set咗large
該喇叭會按large照行全頻
但仍會按分頻派低音去sub仔

鉑金玩家

georgeleung 發表於 2019-5-23 23:51
Audyssey有咁多功能
前輩們可唔可以講解一下各項功能的實際用途呢?
本人花幾千元買部4400返來都想物盡其用 ...

樓主想知,想用盡, 你就要搵audyssey技術資料...........一般用家未必100%會知.

我自己用過3部 audyssey機..........當然佢唔係完善, 在某技術問題, 但佢吸引之處, 又係我喜愛....哈....

AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

專業玩家

bbsai 發表於 2019-5-24 07:20
樓主想知,想用盡, 你就要搵audyssey技術資料...........一般用家未必100%會知.

我自己用過3部 audyssey ...

師兄你好,請問哪裏可搵到技術資料?我覺得這裏高人多又講中文會容易一點。

鉑金玩家

georgeleung 發表於 2019-5-24 07:30
師兄你好,請問哪裏可搵到技術資料?我覺得這裏高人多又講中文會容易一點。 ...

ching要知自己係邊類user….

1.        唔想知, 唔想煩, 總知唔好聽, 咪off, 轉mode, 轉amp, 係依類user無必要知咁多…聽嘢..俾錢買貴嘢就得, 知咁多把鬼..

2.        若果想了解問題所在, 咁就去吓官網, 睇吓不同年代旗艦機 user manuel, 外國討論區…其實有google translate, 已幫好多.

同埋ching所謂高人, 依個generation, 係唔存在….
真正有料研究果班, 唔會出面上討論區, 佢地上討論區既年代, 係好耐之前既事.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 意見中肯!

查看全部評分

AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)