hmsam 發表於 2019-5-26 10:31

Raymandw 發表於 2019-5-26 01:16
咁係我誤會左以為你係,就吾好意思,我吾想加入爭拗 但只想講個班人吾好再 搗亂平台玩分化,等我哋呢班初 ...

誤會我唔緊要,我只係路過啫,呢度咁多大師級人馬,我邊敢出聲,一講錯嘢就俾人用一大段似是而非的數字及數據回返,睇完都唔知講咩,上Google都查都查唔切啦
有位國內師兄啱啱有post出,超羨慕,有地方仲配埋強勁器材,最緊要嗰張梳化,直頭成間戲院一樣,講真睇見到興奮

hmsam 發表於 2019-5-26 11:20

其實,小弟真心不知道你兩條LINK想表達什麼, 但真心原諒你的誤會

pwong888 發表於 2019-5-26 11:37

我由marantz 8801, 8802a, denon 7200, 8500 一直在用audyssey, 十分滿意,由其是呢一代的8500,用手機app cal完出來,整個音塲,細節聲音出曬黎,比上一代audyssey有進步。話吾好的師兄一直都係個幾個大師,佢哋吾會出來討論一下點玩好佢,你一話audyssey 好,立即比人圍,好似好抗拒audyssey,吾知有沒有商業利益。

DickLai@G 發表於 2019-5-26 12:17

pwong888 發表於 2019-5-26 11:37
我由marantz 8801, 8802a, denon 7200, 8500 一直在用audyssey, 十分滿意,由其是呢一代的8500,用手機app...

同意師兄所言
教人研究點樣玩好Audyssey v.s. 教人turnoff
邊樣容易?顯易而見

起碼先了解當事人器材,家居環境,現有設定等
如果都嘗試過,盡了力都救不到
才理直器壯落 comment 叫人turnoff, 這樣叫負責任

MDLP 發表於 2019-5-26 14:19

說話單單打打又商業利益無乜意思
做完audyssey出嚟做EQ curve無得假
因為無得事後用手改
睇返今日個投票都仲有1/3人選擇唔開
你地覺得滿意
唔代表人地無事
講喇叭擺位set mic
又係另一個post受到攻擊
你地又有無辦法去幫到嗰1/3人先?

MDLP 發表於 2019-5-26 14:48

有無高手解釋到天花隻4寸半controlX
嗰股20Hz超低音係點嚟?
https://post76.hk/data/attachment/forum/201905/21/143646my5zzazx9390xzy9.jpg

matt88p 發表於 2019-5-26 15:24

MDLP 發表於 2019-5-26 14:19
說話單單打打又商業利益無乜意思
做完audyssey出嚟做EQ curve無得假
因為無得事後用手改

我認同!
其實冇得拗, 點講都講唔過我個腦, 我所見到身邊嘅人係off就係off, 我理得你投票幾多萬人, 用一個投票理據去衡量人啱定錯, 其實聰明啲諗深一層有冇人用投票嘅理論嚟衡量自己, 即係等於一個100人嘅投票, 有70人叫你除曬啲衫喺條街度行, 咁係咪代表要照做先?用腦諗啦啲嘢!!

samyiu 發表於 2019-5-26 18:18

morrise 發表於 2019-5-26 20:34

師兄,絕對認同你嘅講法,我初初新手乜都唔識入到黎又有好多師兄教路改機,點樣set機,而家最憎就係講兩 ...

on 同off投票其實真係無用....
鐘意邊樣...邊樣岩聽就聽囉~
on 左順耳D...無問題架~~
off左玩得好好...不過教唔到人...又share 唔到,
但支持者又話off左佢就一定無眼屎乾淨曬~同斬腳指避沙蟲無分別~
有人control X出左事~又唔係人人有事~我自己係用4隻jbl control X....都無炸左隻喇叭~
佢唔知邊度放張圖出尼有問題~可能環境有問題~~要人解釋~點解wo~?
你話合唔合理???

Raymandw 發表於 2019-5-26 20:49

師兄,絕對認同你嘅講法,我初初新手乜都唔識入到黎又有好多師兄教路改機,點樣set機,而家最憎就係講兩 ...

佢講啱又好講錯又好 ,都起碼係講音響範圍內的事,你覺得佢錯米理論數據更正羅,再吾係自己開個貼叫佢入去講,點解下下搗亂?
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: Audyssey on vs off

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。