morrise 發表於 2019-5-27 23:29

MDLP 發表於 2019-5-27 02:13
師兄不如又post吓你部6400個audyssey結果?

你要我post 出尼有咩野意義??
我一直都唔認同你睇圖個理解方法~
就話佢減左20hz-80hz 個段成十個db~~
我都有用個app cal曬8 個位~~
出尼係話我個房間係20hz-60hz....係control x 依隻喇叭出尼既聲係凹左....
即係control x 出依個frequency既時候輸出到唔到條中線~~

audyssey 個room Correction 係會盡量張條線拉直....
不過個段凹太多點都拉唔到平直.....
其他位係絕對有好大改善~!

morrise 發表於 2019-5-27 23:41

又比埋張front L 比你睇又點話~~
前置係JBL 580~

係咪應大得大呢???

MDLP 發表於 2019-5-28 00:13

morrise 發表於 2019-5-27 23:41
又比埋張front L 比你睇又點話~~
前置係JBL 580~

你用新款有app個運算合理
好多而且有得改
上兩代直頭cal完係咁就係咁
一係用一係唔用

MDLP 發表於 2019-5-28 00:22

morrise 發表於 2019-5-27 23:29
你要我post 出尼有咩野意義??
我一直都唔認同你睇圖個理解方法~
就話佢減左20hz-80hz 個段成十個db~~

另外你用app呢幅係響應曲線
而且係用手機運算
機內cal嗰個係EQ
係完全相反睇法

另外是否應該拉到咁直?
我建議各師兄喺下個月
尖東有個音響展
去吓ken poon個講座
問吓甚至畀你手上依家呢幅图佢睇
睇下以一個搞room acoustic
同作為一個錄音師有乜意見?

morrise 發表於 2019-5-28 00:38

MDLP 發表於 2019-5-28 00:22
另外你用app呢幅係響應曲線
而且係用手機運算
機內cal嗰個係EQ

好唔好~~~好個人口味~~~
佢拉直...起碼順耳左....原理係無咁起伏, 輸出均秤~

我明白你可能玩兩聲道係高手~
不過我其實唔係睇圖派的~
你話我藝術家脾氣都可以~
唔認同數據代表一切~
即係好同唔好係靠隻耳同感官~~~
你之前講喇叭教位....其實都正確~
只不過玩AV~就唔一定要完全對等~~
香港咁多環境鬥士~

有高手同我講過....間房愈亂愈好聲~~
以前唔信, 聽多幾間....發現真係佢咁講~
多雜物吸左D 唔好既聲~~擴散仲好左....
當然都係講緊適當既有點roomacoustic係好事~

MDLP 發表於 2019-5-28 00:44

拉直同起服係無衝突
有時間可以去聽吓

MDLP 發表於 2019-5-28 00:51

小邪ktm 發表於 2019-5-27 21:46
成事就好呀,可以造福76人,等我呢D小學鷄學下嘢!
弱智問题,cal出來好差嗰D師兄有冇可能支收音咪有問題? ...

你講得啱支咪有關係
但唔代表有支咪問題
不過唔想再開新話題討論
呢度講AVM設定
最高深都係講吓分頻點、音壓、大定細、sub仔個相位

issachar 發表於 2019-5-28 02:40

morrise 發表於 2019-5-28 00:38
好唔好~~~好個人口味~~~
佢拉直...起碼順耳左....原理係無咁起伏, 輸出均秤~

其實真係冇得一概而論既... 聆聽空間不能太空曠亦不能太多野...
前者 D 聲四圍彈, 後者 D 聲就困死哂... 唔通間屋亂到0係隻喇叭前面有楝報紙會好聲咩... 唔會嘛...
D 大師間屋過千呎, 四圍擺 D 野吸下音... 佢地咪叫呢 D 間屋有咁亂得咁亂囉 {:6_176:}
如果 room acoustic 可以三言兩語就玩得掂就唔會有咁多環境鬥士叫哂救命啦 {:6_147:}

小瑟 發表於 2019-5-28 06:12

昨天問過威廉sir, 佢話叫大家睇睇佢之前係我地出呢篇文先, 之後再討論一下呢~
https://post76.hk/thread-206934-1-1.html

Billyfish 發表於 2019-5-28 07:50

我就LR bypass
前置座地,以前用8吋細subwoofer時發覺用LR bypass時低音好聽咗實在咗,特別啲戲唱歌時

但其他照開,天花四隻control x同中置後置揀咗開係會清晰啲配合啲

我而家低音用MK X12,control x同後置set到去100hz,其餘交俾X12

我後置係普通書架,唔開嘅話環繞聲會爛聲唔清晰一pat屎

中置用咗對白會清晰啲,簡單啲講我成套系統用咗會清晰清爽咗,但低音係會冇咁大量,所以我揀咗LR bypass因為當啲戲唱歌時唔用eq會好聽啲低音多啲

其實可以人手每隻喇叭拉返高啲個低頻{:8_380:}

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: Audyssey on vs off

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。