xyz56789xyz 發表於 2018-4-18 23:40

我星期日趁余生仲開舖,走去幫襯佢買部A5+個靚遙控,順便為高清先生打打氣。
回家使用,以folder 形式睇4K片自我感覺良好,因為電視沒HDR,發現必須要OFF HDR先正常顯示。
---)用BD 導航特別慢(USB3.0 / NAS)都一樣,唔知係咪未TUNE好settings?
---)A5得一個HDMI OUT,想用條靚啲光纖HDMI線,原本有條8米XGO 平線,借咗畀老死試,佢話條HDMI睇視訊好清好順滑,但係音頻唔及得銅線,我又唔想買條魚2 線(有間20樓索價$1250/3米)駁A5咁超離地,
請問師兄們:有邊隻靚啲嘅HDMI 2.1(2.0A)線可以聲畫都靚嘅中價(約會500-$700)線推薦?

raylee 發表於 2018-4-19 10:24

xyz56789xyz 發表於 2018-4-18 23:40
我星期日趁余生仲開舖,走去幫襯佢買部A5+個靚遙控,順便為高清先生打打氣。
回家使用,以folder 形式睇4K ...

試下淘寶的光纖線, 好似叫SGO, 我都忘了

係呢區有位師兄推薦

xyz56789xyz 發表於 2018-4-19 11:44

raylee 發表於 2018-4-19 10:24
試下淘寶的光纖線, 好似叫SGO, 我都忘了

係呢區有位師兄推薦

買咗條8M 平嘅SGO, 借畀朋友試,佢話畫質好掂,但聲差過銅線。今日拍咗了開耳X T線,希望聲再好啲。

skhgc 發表於 2018-4-19 16:31

xyz56789xyz 發表於 2018-4-19 11:44
買咗條8M 平嘅SGO, 借畀朋友試,佢話畫質好掂,但聲差過銅線。今日拍咗了開耳X T線,希望聲再好啲。 ...

光纖強項係畫面,要聲畫都靚就唔會係平野!

xyz56789xyz 發表於 2018-4-19 17:07

是啊!最好是聲畫分離,視訊用光纖HDMI,音訊用舊銅線。問過余生佢唔建議我買埋 H10 HDMI spouted。 用開耳膊T 線平玩先。或者買多個LPS優化電源。

Mosque 發表於 2018-4-19 21:11

A5有新fw 1283beta ,有冇師兄下了

akira11092 發表於 2018-4-20 10:11

師兄
我都玩緊 Egreat A5 駁住條 AQ VODKA v2.0 (1.5米)
聲畫都幾靚, 諗住升級放售有意既 PM 我啦

Mosque 發表於 2018-4-20 12:11

億格瑞A5BD_CN中文版本v1.2.8.3 Beta測試版更新內容
海報牆:修復上個版本無法識別角標分類的問題
播放器:修復部分UHD菜單導航選擇章節可能會卡死的問題
播放器:修復部分UHD菜單導航畫面縮小的問題
播放器:修復部分UHD菜單導航選項顯示亂碼的問題
播放器:新增支持2.35:1、2.21:1、2.40 :1畫面比例
系統:修復分辨率設為4K後重啟可能會變為1080P的問題
系統:修復色彩空間YCbCr420 10Bit重啟後可能會變為YCbCr420 8Bit的問題
系統:系統語言新增葡萄牙語
設置:切換分辨率後默認選中“取消”按鈕

alan_wyl 發表於 2018-4-20 12:40

moshou hdmi 線,比SGO更好一點
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w4004-17532090623.5.16426e52dkXFDP&id=561721673293

都係五舊幾人仔

xyz56789xyz 發表於 2018-4-20 15:16

CHEAP CHEAP地買條試吓,剛收到~
頁: 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 [221] 222 223 224 225 226 227 228 229 230
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。