大玩偶 發表於 2017-12-15 16:31

mtvbb 發表於 2017-12-15 11:21
另有一事想問大家影像輸出設定

我見如果我選4K 60HZ, 只行到 444 8BIT, 係MENU標顯 選項, 明顯係順暢 , 如 ...

https://davidsusilouncensored.files.wordpress.com/2014/01/hdmi-2-chart.jpg

呢個圖表 ?

mtvbb 發表於 2017-12-15 17:42

大玩偶 發表於 2017-12-15 16:31
呢個圖表 ?

看完是否應該簡 4K 60 HZ , 4.2.0. 如TV 食到的話

582 發表於 2017-12-16 13:57

我用DVDFxB rip BD 落 nas,經A5播放2D版本冇問题,但不過如選3D版本就自動轉翻2D播放,有些讀好耐都讀唔到,有些戲什至Hang埋机,唔知咩原因呢?{:1_332:}

mtvbb 發表於 2017-12-18 12:42

ikkjr 發表於 2017-12-14 12:10
>及大家有無播過D唔係UHD原盤既檔, 只係4K MKV, 有無畫面偏下既情況呢?
呢個好似係Chipset嘅bug, 要 Andr ...

近日發現A5, 係行呢D檔 入去4k 去4K TV或1080P 出來都唔同
4K TV 畫面會偏下, FHD TV 會正常顯示

另如果行4K 10BIT , 視頻既VIDEO WALL會出現報錯, 而去返FILE到簡, 有關FILE又正常播放
大家有無呢個情況呢?
而改返行4K8 BIT就VIDEO WALL 就正常無事

同埋請問行4K 去4K AMP PASS THROUGH, 大家有無開ECO呢
我之前用HI MEDIA Q5行4K或1080P 開同無開ECO 都可能熄AMP 過到影像
而A5目前用, 開左ECO 唔係次次得, 關左佢就測試中, 目前過到影像

toms110 發表於 2017-12-19 09:50

avbaby 發表於 2017-12-13 17:46
頂!呢個Egreat品牌真係雷聲大但雨點小,無料到至極點。我只係接外置harddisc睇戲,已FW多次仲係窒! ...

暫時直駁HDD播片未遇過窒嘅問題
p.s: 用緊5 Bay, A5 FW1260

lazioman 發表於 2017-12-19 11:14

有無師兄用過Popcorn Hour A400?
和Egreat 比較, 邊部靚d?

大玩偶 發表於 2017-12-19 18:01

lazioman 發表於 2017-12-19 11:14
有無師兄用過Popcorn Hour A400?
和Egreat 比較, 邊部靚d?

Popcorn Hour 有返 Menu ??

我由 Popcorn Hour 換過黎 A5 架喎

582 發表於 2017-12-20 01:02

請問有冇師兄試過用A5或A10經NAS播放3D電影?我唔知點解播極都係出2D画面,有冇師兄知咩原因呢?{:1_255:}
定係根本播晤到3D呢?{:1_342:}

apple11g 發表於 2017-12-20 08:20

Egrets 好似咁多問題,Himedia 用家好似冇乜

lazioman 發表於 2017-12-20 11:17

大玩偶 發表於 2017-12-19 18:01
Popcorn Hour 有返 Menu ??

我由 Popcorn Hour 換過黎 A5 架喎

Popcorn Hour無 Menu 架, 所以咪想換.
頁: 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 [199] 200 201 202 203 204 205 206 207 208
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。