patkwok 發表於 2014-1-30 22:21

johnme 發表於 2014-1-30 20:33 static/image/common/back.gif
Post得上來就預左聽意見啦.

Btw,你上面個post,

我砌既時候唸住你話要俾教會D小朋友砌,所以中間加插多D圖咁囉
不過都要佢地自己識睇schematic先得

imsp 發表於 2014-2-1 03:08

我都有同感,今日試唔同opamp 5532, OPA2134, LME49720和AD797。好難換。
我用電話做player,幾百元頭帶sennheiser耳機
5532人聲不是想像中差,其它不用說了 - 發聲機器
OPA2134比5532好,分析力比較好,高音有D標,低音有心冇力,有D吃力 - 雞肋
LME49720高中低分析力 圓滑 有心有力 定位明確 - 性價比高 (價錢好似同OPA2134差唔多)
AD797所有都比LME49720好,但是價錢高成五倍

聽感
5532<<OPA2143<<LME49720<AD797

patkwok 發表於 2014-2-1 09:20

johnme 發表於 2013-11-1 09:19 static/image/common/back.gif
多謝C-HING意見,
C-HING真係有商業頭腦,
轉數又快.

Quote"

其實,
自己最想做PASSLABS既F5或者ALEPH 3既HEADPHONE版,
想比較下SINGLE(2ND ORDER HARMONICS DISTORTION)
同PUSH-PULL(3RD HARMONICS DISTORTION)既聽感有咩大差別.
"

John兄
係咪真係有機會整呢?

johnme 發表於 2014-2-2 20:47

patkwok 發表於 2014-1-30 22:21 static/image/common/back.gif
我砌既時候唸住你話要俾教會D小朋友砌,所以中間加插多D圖咁囉
不過都要佢地自己識睇schematic先得 ...

我諗小弟個同事會砌埋比d小朋友~{:1_262:}

johnme 發表於 2014-2-2 20:53

imsp 發表於 2014-2-1 03:08 static/image/common/back.gif
我都有同感,今日試唔同opamp 5532, OPA2134, LME49720和AD797。好難換。
我用電話做player,幾百元頭帶senn ...

imsp兄,可否post一張插上2 x single to dual opamp既cmoy相?
小弟想睇睇,
如果下一版pcb改做o甘既話,
c5同c6加大,
會唔會唔夠位插single - to - dual socket.

另外,如果把opamp socket同c1,c2對掉,
應該會比較易換opamp吧.

johnme 發表於 2014-2-2 21:48

patkwok 發表於 2014-2-1 09:20 static/image/common/back.gif
Quote"

其實,

其實f5同aleph3都layout左個headphone版既pcb,
不過,小弟都係得一支公+隻老虎,
屋企有兩部m3都好夠啦,
所以都唔急再diy第3部headphone amp住,
應該去印PCB既機會好細.

如果你想diy一部single class a amp,
可以考慮alehp J.

http://www.firstwatt.com/prod.html

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/241729-aleph-j-illustrated-build-guide.html

http://firstwatt.com/pdf/prod_aj_man.pdf

個人覺得ALEPH 3係SINGLE-END CLASS A 既STATE OF THE ART傑作,
小弟用左接近廿年都好滿意,
ALEPH J比ALEPH 3有明顯改善,
可以參考第3條LINK既第2頁.

搵機箱可能係一個問題.

billymud 發表於 2014-2-3 00:33

johnme 發表於 2014-2-2 20:53 static/image/common/back.gif
imsp兄,可否post一張插上2 x single to dual opamp既cmoy相?
小弟想睇睇,
如果下一版pcb改做o甘既話,

C1 向右手方移已可騰出一條"通道", 足夠用細螺絲批撬起OpAmp了

imsp 發表於 2014-2-3 02:08

用AD797反而OK,因為有轉換座。高左上來,最多少少頂盒。但是用Dual OpAmp就麻煩。只要有位用螺絲批撬粒Opamp出來就OK。c1移過D或同Opamp換位都OK。因為效果好,借給其他人試,所以現在post唔到相出來,遲一點再加相。

johnme 發表於 2014-2-3 07:56

billymud 發表於 2014-2-3 00:33 static/image/common/back.gif
C1 向右手方移已可騰出一條"通道", 足夠用細螺絲批撬起OpAmp了

{:1_351:}

pokingrun 發表於 2014-2-22 12:47

今日先發現樓主哩個post
好有心機

頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: 又係豬妹---請教eagle pcb layout同搵廠印pcb

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。