johnme 發表於 2013-10-31 08:48

澳門客 發表於 2013-10-31 02:53 static/image/common/back.gif
咁可以係件板做埋粒buf位置,小朋友玩就用條飛線pass,大人用就加粒buf,一板二用,又可以做多點另外賣{: ...

自己出錢做十幾廿部,
如果再加2粒BUFFER都好金~

其實,
O個粒ALPS 連開闢VOLUME POT都已經唔平.

要搵夠十幾廿個糖果盒,
我地都怕食糖食到蛀牙!!!{:1_260:}

澳門客 發表於 2013-10-31 15:53

johnme 發表於 2013-10-31 08:48 static/image/common/back.gif
自己出錢做十幾廿部,
如果再加2粒BUFFER都好金~

其實係咁情況下才需要修改,修改做多一點pcb只是多一百幾拾,再單張賣出去幫浦一點去鼓勵小朋友,自己也不用太傷
不要少看op-amp加buf,搞得好可揮低大部分用分立元件做amp,至少沒有配對問題{:1_253:}

johnme 發表於 2013-11-1 09:19

澳門客 發表於 2013-10-31 15:53 static/image/common/back.gif
其實係咁情況下才需要修改,修改做多一點pcb只是多一百幾拾,再單張賣出去幫浦一點去鼓勵小朋友,自己也 ...

多謝C-HING意見,
C-HING真係有商業頭腦,
轉數又快.

其實唔係唔想用BUFFER,
係個糖果盒太細,
現在最頭痛係點張塊PCB再整細D,
而唔係諗加野.

PCB方面,
小弟諗住做多左,
就係尼度派10張8張比D C-HINGS玩.

如果要賣PCB,
小弟最少都會做塊3-CHANNELS既PPA出來.

其實,
自己最想做PASSLABS既F5或者ALEPH 3既HEADPHONE版,
想比較下SINGLE(2ND ORDER HARMONICS DISTORTION)
同PUSH-PULL(3RD HARMONICS DISTORTION)既聽感有咩大差別.

澳門客 發表於 2013-11-1 09:54

johnme 發表於 2013-11-1 09:19 static/image/common/back.gif
多謝C-HING意見,
C-HING真係有商業頭腦,
轉數又快.

如果想修細件板,可設計成雙面,那應該可細三份一{:1_253:}

johnme 發表於 2013-11-6 23:29

再做過layout,
唔知會唔會好d~{:1_260:}

johnme 發表於 2013-11-6 23:31

如果唔要兩個9v電插,
改用molex二位插,
可以把pcb再縮細~

obee 發表於 2013-11-7 09:49

johnme 發表於 2013-11-6 23:29 static/image/common/back.gif
再做過layout,
唔知會唔會好d~

這個比之前的好好多喎.

billymud 發表於 2013-11-7 10:30

johnme 發表於 2013-11-6 23:31 static/image/common/back.gif
如果唔要兩個9v電插,
改用molex二位插,
可以把pcb再縮細~

呢個 new layout 既 "豬妹成品"好似仲係好大份喎..... 渣上手冇快感, 頂算? {:1_262:}

將兩個9v接頭用獨立pcb,縮小主板 and overall package size又可讓小朋友易換電,即使爛左也易修整。{:1_253:}

johnme 發表於 2013-11-7 13:11

kenneth_obee 發表於 2013-11-7 09:49 static/image/common/back.gif
這個比之前的好好多喎.

Thank you C-hing.

小弟發覺自己MANUAL做LAYOUT的確比SOFTWARE AUTOROUTE做靚好多.

johnme 發表於 2013-11-7 13:18

billymud 發表於 2013-11-7 10:30 static/image/common/back.gif
呢個 new layout 既 "豬妹成品"好似仲係好大份喎..... 渣上手冇快感, 頂算?

將兩個9v接頭用 ...

原本ELECTROLYTE CAP既腳位用3.5MM,DIAMETER 8MM,
但位同事有大量5MM腳位CAP,
所以用5/10MM DIAMETER做LAYOUT,
塊板比以前長左2~3MM,
但闊度就明顯比以前窄左.

不過,10MM CAP好大機會會同個糖果盒差唔多高,
用唔到.
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 又係豬妹---請教eagle pcb layout同搵廠印pcb

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。