billymud 發表於 2013-10-29 12:14

johnme 發表於 2013-10-29 09:18 static/image/common/back.gif
Billy,

Thank you.

何不考慮單面板, smd 幾粒姐, 塊module更細,易fit入盒,大把位放電池。。。。可裝入多款candy can比小朋友玩,幾個圓孔就可安裝完工,唔洗screws, 又唔似得用"鋁通"咁死板板、灰沉沉..... {:1_263:}

johnme 發表於 2013-10-29 12:38

billymud 發表於 2013-10-29 12:14 static/image/common/back.gif
何不考慮單面板, smd 幾粒姐, 塊module更細,易fit入盒,大把位放電池。。。。可裝入多款candy can比小朋 ...

認同.{:1_326:}

小弟原本都以為係用糖果盒仔,
所以原有個PCB DESIGN細好多,
只用一粒9V電,
個人唔太鍾意上鑼C,
好唔方便囉~{:1_352:}

johnme 發表於 2013-10-29 21:34

重新layout,
要再細dd就可是用糖果盒.{:1_343:}

dimension: 54mm x 35mm

billymud 發表於 2013-10-30 12:31

johnme 發表於 2013-10-29 21:34 static/image/common/back.gif
重新layout,
要再細dd就可是用糖果盒.

呢塊仲未用得使立消can喎,日本水果糖糖can就得。。。{:1_339:}

schmike 發表於 2013-10-30 19:22

johnme 發表於 2013-10-29 21:34 static/image/common/back.gif
重新layout,
要再細dd就可是用糖果盒.

PCB這樣好像犯了很多PCB layout的基本知識。。
有點點奇怪
(Post76 Android 手機版送出)

johnme 發表於 2013-10-30 19:28

schmike 發表於 2013-10-30 19:22 static/image/common/back.gif
PCB這樣好像犯了很多PCB layout的基本知識。。
有點點奇怪
(Post76 Android 手機版送出) ...

係架,小弟冇學過pcb layout,
有咩錯左,
schmike唔怕直接指出.

btw, schematic度input jack pin2接output jack pin5係咪錯左呢?
因為個schematic係download落來自己再改,
唔肯定係咪正確.

trace好似唔行直角,
不過,唔知點係eagle度改番45度.

最後,個volume pot應該會放係inputjack同outputjack之間,
再layout多一次.

澳門客 發表於 2013-10-30 19:41

johnme 發表於 2013-10-29 09:18 static/image/common/back.gif
Billy,

Thank you.

如果重新畫不如重新設計電路,粒2134電流不太足夠,部分大食耳機推不起,建議在粒2134後加一級BUF634,那任何大食耳機都無問題{:1_253:}

billymud 發表於 2013-10-31 01:00

澳門客 發表於 2013-10-30 19:41 static/image/common/back.gif
如果重新畫不如重新設計電路,粒2134電流不太足夠,部分大食耳機推不起,建議在粒2134後加一級BUF634,那 ...

樓主做比小朋友玩,斷估佢地都唔會用貴價兼大食既 headphone 卦。 .... {:1_339:}

澳門客 發表於 2013-10-31 02:53

billymud 發表於 2013-10-31 01:00 static/image/common/back.gif
樓主做比小朋友玩,斷估佢地都唔會用貴價兼大食既 headphone 卦。 ....   ...

咁可以係件板做埋粒buf位置,小朋友玩就用條飛線pass,大人用就加粒buf,一板二用,又可以做多點另外賣{:1_253:}

johnme 發表於 2013-10-31 08:40

澳門客 發表於 2013-10-30 19:41 static/image/common/back.gif
如果重新畫不如重新設計電路,粒2134電流不太足夠,部分大食耳機推不起,建議在粒2134後加一級BUF634,那 ...

No la.

比小朋友當鼓勵,
等佢地開心下O甘O者.
都係比EARPHONE用,
唔會要尼推大耳牛.

如果比HEADPHONE用的話,
起碼都要PIMETA級數啦.
比我自己就一定用MOSFET做CLASS A OUTPUT囉(仲要DIRECT COUPLING).
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 又係豬妹---請教eagle pcb layout同搵廠印pcb

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。