Stanley5387 發表於 2013-6-23 15:40

Wireworld 線材線表 ~ 令對佢呢個牌子線材呎吋有質疑嘅人釋疑!

如題!因不時有師兄質疑 Wireworld 電源線的呎吋細同載流量低,故附上此線材表給一眾師兄參考! {:6_182:}

PS: 事實上,此線表亦於其香港代理商舖張貼,如有查詢,可自行致電或上門查詢。

sportsport 發表於 2013-6-23 20:25

認同師兄見解,我都上網找過資料,终於放膽買WW線。線試過真係合適,中毒更深{:1_335:}

plnl88 發表於 2013-6-23 20:56

都係得12awg, 亦無額定流量表列。
只能估 10-15a 之間。
並不適合用係正常流量是否16a 或以上的電處,同後級之上。

Stanley5387 發表於 2013-6-23 21:29

plnl88 發表於 2013-6-23 20:56 static/image/common/back.gif
都係得12awg, 亦無額定流量表列。
只能估 10-15a 之間。
並不適合用係正常流量是否16a 或以上的電處,同後 ...

晶爺: 根據電力線路工作守則, 2.5 mm2 明放行20A 都百份百足夠,何妨係3 mm2 , 其實真係唔駛估㗎!若然有啲嘢自己唔太清楚就真係唔好亂吹,唔係盞俾識嘢啲人 {:6_138:} , 咁就唔好啦! {:6_142:}

plnl88 發表於 2013-6-23 21:47

Stanley5387 發表於 2013-6-23 21:29 static/image/common/back.gif
晶爺: 根據電力線路工作守則, 2.5 mm2 明放行20A 都百份百足夠,何妨係3 mm2 , 其實真係唔駛估㗎!若 ...

無亂吹架。
ww又無寫明。
而 2.5mm2 20a 係指銅線。
SE 的線基是銀包銅。
所以流量係大左,是細左,師兄你同我都唔知。
小弟都有條 SE,一日我搞唔清楚佢個max throughput,
我自己就唔會插落ppp拖後級度。

ice_man 發表於 2013-6-23 21:48

Stanley5387 發表於 2013-6-23 21:29 static/image/common/back.gif
晶爺: 根據電力線路工作守則, 2.5 mm2 明放行20A 都百份百足夠,何妨係3 mm2 , 其實真係唔駛估㗎!若 ...

100%認同...{:6_193:}

跟據香港機電工程處嘅『電力(線路)規例工作守則』內6H表6(1)『使用符合附錄2所載規定的13安培插座的最終電路』內所指環形電路的導體只須要2.5平方毫米...{:6_183:}

sportsport 發表於 2013-6-23 21:58

ice_man 發表於 2013-6-23 21:48 static/image/common/back.gif
100%認同...

師兄,多謝兩位師兄專業意見,以後買線吾使估。WW線放心用囉{:1_264:}

ice_man 發表於 2013-6-23 22:14

德國brennenstuhl 8位拖板都只係用1.25平方毫米嘅線,咁3平方毫米嘅線用於後級或拖板應該綽綽有餘呢...{:6_238:}

Stanley5387 發表於 2013-6-23 22:18

晶爺其實咁擔心,而你又有條SE, 喺咁嘅情况下 …… 首先我建議你可以直接send e-mail 俾WW 問清楚,話佢知就算你哋寫明線粗3 mm2, 但依你多年玩電玩屎嘅經驗,你依然覺得佢條線嘅載流量不明,亦令你感到極度唔安全同擔心,要求佢盡快俾過回覆你囉! 再唔係你咁 like 佢品牌嘅線,亦認為佢網站技術資料未能令你信服佢嘅產品,咁不如你盡快賤放咗佢,我最多即刻幫你收嘞! {:6_175:}

sportsport 發表於 2013-6-23 22:39

Stanley5387 發表於 2013-6-23 22:18 static/image/common/back.gif
晶爺其實咁擔心,而你又有條SE, 喺咁嘅情况下 …… 首先我建議你可以直接send e-mail 俾WW 問清楚,話佢知 ...

師兄,咁你咪好著數,用平價收人地條WW SE。我玩咗double run WW SE之後,儲緊錢買返條吖!{:6_212:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: Wireworld 線材線表 ~ 令對佢呢個牌子線材呎吋有質疑嘅人釋疑!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。