plnl88 發表於 2013-6-25 09:18

Stanley5387 發表於 2013-6-25 08:18 static/image/common/back.gif
你講呢個係 fault 嚟嫁, 喺你活生生舉示一個錯例子!   如果現實生活電路系統有fault 出現,...

講埋呢句。
小弟個兩個例子係想指出用電量的決定者並非如師兄所言
是間屋的max loading。而是電器本身。
因為漏電的電器係一秒之間取電大過全屋的60a max,
令到屋內總制跳左。
這只是一個普通電氣常識,師兄唔明小弟都無你辨法。

ice_man 發表於 2013-6-25 09:38

講真其實正常一隻後級好難去到13A,就算成套器材加埋都未必去到13A,更可況32A呢,而如果電器嘅Max. Power consumption超過13A亦唔可以直接插13A蘇位,須要用接線蘇(Connection Unit)了。所以Power Amp用3mm²嘅線絕對冇問題呢...

Krell S1500 7channel 150W/ch. 全平衡後級 Power consumption為1800W
Lexicon ZX-7 7channel 300W/ch.全平衡後級 Power consumption為1840W
Macitosh MC452 450W/ch. 全平衡後級嘅 Power consumption為1320W

Stanley5387 發表於 2013-6-25 13:09

plnl88 發表於 2013-6-25 09:18 static/image/common/back.gif
講埋呢句。
小弟個兩個例子係想指出用電量的決定者並非如師兄所言
是間屋的max loading。而是電器本身。

晶爺: 大家就此罷休和氣收場啦,你嘅見解相信亦一定有人支持你,公道自在人心,最緊要係大家玩影音玩得開心、過瘾又安全就OK 啦! {:6_208:}

duddudpeter 發表於 2013-6-25 13:45

電力啲嘢真係唔好亂吹。累到人燒屋燒器材就晤好啦。

有啲嘢平時吹到波咁大,等我重想買條x 腸試吓添,而家可以唸吓其他牌子。

plnl88 發表於 2013-6-25 17:59

soalex 發表於 2013-6-24 21:20 static/image/common/back.gif
各位師兄,找到份表,吾知可吾可以幫到手

師兄,小弟對呢個表好有興趣。
但有D野睇唔明。
譬如同一個cross section area 如1.25mm2 的就有好多唔同的Amp 數值
係表上。
師兄可否比條原來的網頁睇睇。謝。{:6_162:}

kelvin2517 發表於 2013-6-25 18:09

plnl88 發表於 2013-6-25 17:59 static/image/common/back.gif
但有D野睇唔明。
譬如同一個cross section area 如1.25mm2 的就有好多唔同 ...

其實我想講wireworld設計條線係用考慮到用係拖版
你見低階個兩條係有套裝連埋wireworld拖版
我相信wideworld唔會無考慮到可承載電流問題
其中一條係純銅,一條係鍍銀
依d線用係拖版有問題,廠商會好大獲的

kenken49 發表於 2013-6-25 18:31

plnl88 發表於 2013-6-25 17:59 static/image/common/back.gif
但有D野睇唔明。
譬如同一個cross section area 如1.25mm2 的就有好多唔同 ...

C兄, 小弟在網上找到一些相同資料, 希望合用. {:6_162:}

電力(線路)規例
工作守則 2009 第250頁

請先下載.
http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_download/pps/pub/COP_C.pdf

plnl88 發表於 2013-6-25 18:32

kelvin2517 發表於 2013-6-25 18:09 static/image/common/back.gif
我相信widewo ...

小弟唔係講佢唔插得拖板。
正如師兄所言,ww d mains cable 可以賣到去歐盟,
12 awg, 一定有13至15a的throughput。
因見其線身無印,官網又無講,
小弟只是想知其max throughput 實際的數值是多少之麻。

plnl88 發表於 2013-6-25 18:33

kenken49 發表於 2013-6-25 18:31 static/image/common/back.gif
C兄, 小弟在網上找到一些相同資料, 希望合用.

Thx c hing.{:6_162:}

ropresident 發表於 2013-6-28 09:51

kelvin2517 發表於 2013-6-25 18:09 static/image/common/back.gif
我相信widewo ...

不過有一點小弟相信無咩師兄有諗過.
好多線都係外國入口, 而當地係110v, 但香港係230v, 變相條線食既電壓電流一定唔一樣, 對對線本身既發揮都有好大影響.
安全上都會有唔同分別
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: Wireworld 線材線表 ~ 令對佢呢個牌子線材呎吋有質疑嘅人釋疑!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。