toysonline 發表於 2013-6-30 20:52

Stanley5387 發表於 2013-6-30 17:12 static/image/common/back.gif
更重要嘅,係不如你返到香港後將你啲高見同一啲有電學知識嘅師兄分享,然之後你覺得自己仲係啱先再同小弟理 ...

尼篇正文简单又易睇,一條12AWG可以戴幾大電流!!

Stanley5387 發表於 2013-6-30 20:59

toysonline 發表於 2013-6-30 20:52 static/image/common/back.gif
尼篇正文简单又易睇,一條12AWG可以戴幾大電流!!

多謝C Hing 撰文講解 ~ 相信更多師兄明白箇中嘅真相同道理! {:6_193:}

toysonline 發表於 2013-6-30 21:13

Stanley5387 發表於 2013-6-30 20:59 static/image/common/back.gif
多謝C Hing 撰文講解 ~ 相信更多師兄明白箇中嘅真相同道理!

其實一D好简單既数字、一條有12AWG既然能夠負載20安培,
而吾系靠估既10至15安培!!!用於香港任何一個十三安培的牆穌上,
安全到不得了……吾駛咁危言慫聽整色整水law!!!

sportsport 發表於 2013-7-1 20:48

從Wireworld行銷北美、歐洲等地,各HiFimagazine都有測試,相信安全標準都無須擔心!{:1_335:}

YYSKY 發表於 2013-7-2 03:46

大家好,呢個post幾特別,我留意咗兩晚前後睇咗三次,了解下大家討論緊乜嘢,點解無結論呢,仲有啲火藥味,容許我探討下存在乜問題,因為巴西攞咗冠軍啦,我的專注力番來啦。

先多謝樓主查找到數據與大家分享,單睇各自表述係無錯的,提出白紙黑字理據支持自己的見解係正確的,不過一問一答就混唔埋無結論,

我理解到⋯晶Sir所講的是負載使用電流,而樓主及其他師兄所講係供電電流,係兩樣事來但又有關連的,所以話大家都無錯,只是表達及舉例有誤,

我感覺到⋯晶Sir係社會大學畢業(電學計),而樓主及其他師兄係理工電機專科生,

晶Sir提出2.5mm線材唔夠力被電處或大食電後級器材用,2.5mm緊係15A電流啦,因為係師父教落,唔係靠估的有例可跟。

樓主及其他師兄跟據資料顯示3mm直徑20A電流牆蘇及蘇頭只限流13A點會唔夠力,相信大家都明白家電器材99%都是插蘇頭取電的,

如果樓主問我,我都會答⋯不夠力for電處及大食電器材,理由稍後再講。

呢條線低形號都有做拖板安全性一定夠無問題⋯其實呢個係另一個課題,廠家出得廠一定安全啦,但是插乜器材是由用家決定。

YYSKY 發表於 2013-7-2 04:16

咁啱有個舊post蒲番出來⋯
「isoclean 隔離牛」內文有提及,
「還有要注意由牆插連接到隔離牛的電源線都不可馬虎,不可用低過30A的電源線,否則一樣只能夠做到"畫就靚,聲就弱"」,

"聲就弱"正正係今次討論重點,因為今次所提到的電源線不能提供30A電流量。大家會問都係插個英式蘇頭啫,係13A內啫,好安全㗎。從數據睇係可以用亦非常安全。

大家就是忽略咗一啲好重要的原素,
為了易於講解及明白,請先將思考模轉換成圖像化,更加不要用文字模式尤其被啲供電規則限死了多方向思考。

一般家電都有固定電流又或是波動少的,但是HiFi器材所處理聲音放大時係波動極大尤其勁爆機時,大家可以將一般電器睇成為固定電阻,HiFi器材睇成為可變電阻。

而供電電路先假定只有大廈總線接電錶接插座供電,換一個電阻上面就產生電流啦,當你插不同數值時就產生不同電流量,呢個由歐母定律計算出來,無討論空間的,
因此,供電線路電流流量是取決於負載電阻大少(即消耗瓦數),理論上我插個無限細電阻(即近乎短路),而供電線路就要提供無限大電流給使用,當然這個是不切實際無可能做得到的。
因此就要加設限制,總制,MCB,Fuse,先定義咗最大供電流量去乎合實際可行設置,呢樣大家會明啦,幾A總制幾A MCB幾A Fuse,係為咗保護供電系統而設計的。

下續

YYSKY 發表於 2013-7-2 04:58

到此大家應該易明啦,
當個插座接上HiFi器材(即可變電阻)時,電流時大時細(即動態電流或叫瞬間電流),而任何導電體都有內阻成份的,電箱至牆蘇至機尾的導線亦要睇成為低ohm電阻的,係會產生電壓降的,即是夠粗電阻值細降壓少反之降壓大,咁牆蘇至電箱設計時預備了32A電流,而牆座與插頭只是一兩寸長度可以不計,13A Fuse係瞬間電下不會燒燬的(有人換成美式牆座及插就是為了消除這電流限制),大家都明啦如電源線幼電阻值會大電壓降大令到電處或後級Amp在瞬間內得不到足夠電流量,

所以就出現電源線細過30A時會令到「畫面靚,聲就弱」呢個情況出現啦,上文所講到這個「不夠力」就是指瞬間電流不夠食。

多謝觀看,有不足或錯處請指正,理性討論無任歡迎。

YYSKY 發表於 2013-7-2 18:05

我曾建議想做獨立電的,最好用6mm線唔少過4組,喉路所限就用4mm,盡量不用2.5mm,就是為了這些瞬間電流量所需,

因為夠粗電壓降少波動就少,電壓相對穩定,器材表現咪就好,唔會無力腳軟啦(好多師兄會咁形容)。

Stanley5387 發表於 2013-7-2 19:51

YYSKY 發表於 2013-7-2 18:05 static/image/common/back.gif
我曾建議想做獨立電的,最好用6mm線唔少過4組,喉路所限就用4mm,盡量不用2.5mm,就是為了這些瞬間電流量所 ...

其實我唔想再喺呢個題目同任何人繼續糾纏,反正小弟睇咗師兄寫咗幾段長嘢,你嘅結論查實好簡單:WW 嘅 PC 用於拖板作為電源線係安全嘅,不過佢始終唔夠好力,皆因你嫌佢唔粗身,頂多只能做到好畫、不能好聲 ………… {:6_194:}唉! 我唔知師兄你嘅推斷有乜咩數據或者實質經驗支持你咁講,相信喺 Post 76 係有唔少師兄用緊或試過以WW PC 作拖版嘅電源線, 由俾人唱唔安全只行到10 ~ 15A 到俾人抹黑到好畫但唔好聲, 請問你哋跟住仲有咩花臣可以吹呢? {:6_199:}

另外師兄喺以上留言所提電壓降嘅事項更令小弟啼笑皆非,你所講嘅器具電流時大時細係唔會產生出電壓降呢個問題嫁!電壓降嘅形成,係由於電力配送距離較遠嗰陣,因電路嘅導體阻抗令電能損耗,以致電路未端電壓減少, 而家條 WW PC 得個五、六尺長,仲用啲咁好嘅物料導電,你無啦啦扯埋電壓降嚟講,我相信兩類人睇完你寫嘅嘢會笑咗出嚟,第一類人係電氣佬;第二類人係賣 PC 嘅銷售業界人士 ( 真係唔該唒你!) {:6_195:}

toysonline 發表於 2013-7-2 22:37

YYSKY 發表於 2013-7-2 18:05 static/image/common/back.gif
我曾建議想做獨立電的,最好用6mm線唔少過4組,喉路所限就用4mm,盡量不用2.5mm,就是為了這些瞬間電流量所 ...

師兄……在安全和功能上、4mm in wall系能夠及適合使用30A的fuse的!
亦更加絕對可以勝任十萬元內的任何後級的迅变!
另小弟於三年前以sommer6mm及4mm用於classA的後级上……
6mm不但燥聲、動態表現更不及4mm.切不可以為粗可勝幼!!
慬記、恰可和平衡才是AV的基石!
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: Wireworld 線材線表 ~ 令對佢呢個牌子線材呎吋有質疑嘅人釋疑!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。