louis001 發表於 2013-2-21 12:55

chuwing 發表於 2013-2-21 01:48 static/image/common/back.gif
I-square間鋪不嬲都好招呼;可能果位人兄新來頂更都唔定;因為吳先生放大假下星期先番;
我可以同你講佢 ...

技安師兄 其實係我估唔到係咁姐 爛船都有三斤釘 我見到兩部旗艦係度
諗住試一試無坊 諗住佢代理應該SET 好的野黎毒客麻 咁我都相信係個別事件
我都係有感而發 況且我一路都冇話佢地服務態度差 佢都肯開機試俾我聽
我對佢地服務態度係收貨架喎 不過係個個SALES真係唔夠PRO 完全唔明白個件
產品 有少少亂咁吹捧 又問非所答 剩係成日係度強調 外國機好過日系機
咁你都要有的數據黎實卜你架 講力水 120W X7 好多日系機真係大過佢
咁你係咪應該解釋我知佢點解好過日系機先 咁可能我都係激進左少少
呢個應該係個別SALES問題 {:6_182:}不過部機俾佢SET 到咁樣佢都話好聲
我替佢既專業感到難過 {:6_123:}

louis001 發表於 2013-2-21 12:59

mingo 發表於 2013-2-21 10:46 static/image/common/back.gif
我去sony store都唔知幾好招呼 我唔講蝗語講本地話都唔會歧視我
又有穿著sony制服職員服務真係正 最後買左 ...

師兄唔好誤會 個個SALES服務冇問題 我收貨
係SET 機同對件產品唔多了解呢部份我有的意見姐
買衫講外表 聽機聽內涵 就係咁簡單

patrick12345 發表於 2013-2-21 13:42

我都 support 樓主。

講真你開舖頭又好, 做代理又好, 請個人番黎企o係舖頭就係代表你間舖喇,
你請個人但質素有問題既個客唔滿意好正常。

到我去投訴你就話佢係替工?咁係咪即是話你舖頭無錯, 錯在我無 book 吳生試機?
我去你度買野都要夾埋你員工個更表?今日呢....上午就係垃圾服務, 下午就係優質服務咁?

插隻 8" woofer 又話正常無問題, 人人口味唔同但都有個 standard 掛,
只係講人人口味唔同的話唔插 woofer 都得喇, 你都無開聲叫我插番隻 13" 落去有人唔鐘意用 woofer 架嘛。

係咪咁做代理先?{:6_175:}

louis001 發表於 2013-2-21 13:56

patrick12345 發表於 2013-2-21 13:42 static/image/common/back.gif
我都 support 樓主。

講真你開舖頭又好, 做代理又好, 請個人番黎企o係舖頭就係代表你間舖喇,

多謝師兄 我去個時係夜晚7點 唔存在著一早去既問題
點都好 袛係分享 唔需要太激動 {:6_182:}

patrick12345 發表於 2013-2-21 14:08

louis001 發表於 2013-2-21 13:56 static/image/common/back.gif
多謝師兄 我去個時係夜晚7點 唔存在著一早去既問題
點都好 袛係分享 唔需要太激動   ...

其實我無激動既, 嘻嘻。
只係我覺得件事唔對路, 比人講好正常。所以我好讚成大家出呢 D REPORT。

減少呢行 D 害群之馬絕對係一件好事。{:6_127:}

!替天行道! 發表於 2013-2-21 14:44

patrick12345 發表於 2013-2-21 14:08 static/image/common/back.gif
其實我無激動既, 嘻嘻。
只係我覺得件事唔對路, 比人講好正常。所以我好讚成大家出呢 D REPORT。

我又唔明白點解尼單CASE可以用到“害群之馬”尼種字眼{:1_342:}
正常情況AV AMP大部份都係SET好曬,絕有可能人地剛剛搞完另一單野,未SET返好部機
個SALES只可以講係唔PRO,尼樣我絕對認同
另外,陳列室慣性都係要開RRP架啦,你去大昌買金仔,人地都係QUOTE RRP,無一間陳列室會一開就比折頭你,除非人地真係做緊折頭,你地都唔明香港地D客有幾煩,個客唔問折頭,你走去打折,一樣會比D客鬧,你又知唔知?另外,人地又唔知你係咪零售商無間道,人地做批發同行家有協議,開陳列室係陳列,人地唔會主動打折頭,尼個係慣例,如果批發商一齊劈價,咁人地出面點生存?
樓主只係覺得尼次visit感覺不良好,其實SET機尼樣野下次可以同個店員一齊研究,基本上玩REMOTE玩SETTING係試機一大個步驟,有可能上手有客SET亂左,你又未必知,亦有可能CA真係衰聲呢,同你唔挾口味
如果再睇返樓主成篇野,結論係SALES無技巧,唔識SELL,即係賣ROLEX,你問佢ROLEX同精工比,佢就話歐洲錶揮低日本錶,即係唔識SELL,不過尼樣可以再溝通,你可以即場表示,要求換SALES,比個熟D既
如果講問題SALES,我諗同層5樓有其他名列前茅{:6_193:}

patrick12345 發表於 2013-2-21 15:31

!替天行道! 發表於 2013-2-21 14:44 static/image/common/back.gif
我又唔明白點解尼單CASE可以用到“害群之馬”尼種字眼
正常情況AV AMP大部份都係SET好曬,絕有 ...

我都讚同你既講法, 咁我收番 害群之馬 呢 4 個字。

不過都係果個道理, 如果間代理放個咁既 sales 在舖, 客人去完對佢個品牌失望好正常。
其實佢唔 pro 又好, 唔識又好, 如果個客問一 d 佢唔識既問題, 佢可以話去 check 完留埋個客電話去覆番個客。呢 d 先係代理既服務。
絕對唔應該亂答, 求其答囉...
咁樣可能樓主收完佢電話已經番o左去搵番佢比錢添。

如果我去買車, 入到車行見到成班 sales 用個 display tv 睇緊同事三分親,問佢想話試車佢先話架車未入油又未搵番條車匙叫我行陣街番黎,
之後問佢歐洲車同日本車 2000 cc 比 1800cc 只差 200cc , 咁歐洲車邊方法優勝, 佢就一味話力水好日本車無料到。
到埋牙試車點解上斜無料到既, 佢先話有 d 客唔鐘意咁大馬力所以個引擎 lock o左 speed........
咁個客人番到去媽媽聲係好正常吧。

其實爭取到個代理權番黎, 再比咁貴租放個 showroom o係度, , 但之後是但請個唔 pro 既人放在舖面同自己倒米?
完全唔明件事點解會咁樣 handle........{:6_131:}

yuppi 發表於 2013-2-21 15:58

patrick12345 發表於 2013-2-21 15:31 static/image/common/back.gif
我都讚同你既講法, 咁我收番 害群之馬 呢 4 個字。

不過都係果個道理, 如果間代理放個咁既 sales 在舖, ...

從呢件事反影到影音行列服務倒退。

仲記得廿年前我仲係仔,T恤波鞋牛仔褲,擺明攪攪陣冇幫襯走去旺角麗斯大廈樂聲陳列室,同個 sale 講想睇下部 amp, 佢即刻開咗成五六百呎既房陪住我試,期間一有空檔就介紹部amp 既特點,佢明知我齋玩都陪咗我呢一條友成粒鐘,仲派野俾我飲,呢d真係服務!

講番呢單野,代理係代表品牌,並吾係街舖。Shownroom 原意就係推廣產品,開得門就要預咗俾人試,咩未準備好,sale 吾pro 呢d全部都係藉口,要夾岩員工返工時間先有好服務更加係本末倒置。

本人只針對呢件事,並吾係呢間代理,希望呢間代理關注一下員工培訓。

keith688 發表於 2013-2-21 16:04

其實尖沙咀果間過年前先去過,係房度玩咗成2個鐘個亞叔好有耐性態度幾好,不過套機set得唔夠好亞叔解釋喇叭大問房食唔晒,始終sales質素有參差,整體嚟講上次試音經歷OK!

沙煞比 發表於 2013-2-21 16:43

讚同SALES 企得出黎就係代表間SHOP 同為公司推銷產品比客人

轉個方法講

係呢件事上面, 損失既係商戶 (因為無左一個客買機同埋令客人有個不愉快經歷)

佢地員工對產品方面唔熟識, 亦用不洽當既言行去嘗試掩飾
好既商譽同給予客人賓至如歸既感覺唔係容易, 亦好客易因為少少錯失令客人失信心

個人黎講, 好多時唔介意比多少少以換取優質既服務, 而亦最怕係去買野變左成肚氣

希望各行業既前線員工明白應該有咩既服務態度啦
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 今日一心撘車出去試機 點知而家的SALES質素真係.......

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。