設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] Alpha Dog - 來自加州的密封平板大耳 (新耳機 Ether @ pg.9)

新仔玩家

Andy大, 最近聽朋友講連HD800都要用張敬軒D歌黎作測試, 你有無試過ALPHA DOG聽張生D歌?
效果如何?

星級玩家

多謝 Andy 師兄比我試到哩隻冷門平板。

Alpha Dog 係一隻好舒服之 headphone, 聲音上及配戴上都很舒服。
其中頻人聲之細致及通透,尤其女聲令人難忘。 圓潤之聲音。 没有超強之高頻伸延,没有廣闊之音場,沒有強勁之低頻,亦沒有高清之分拆力。 但係。。。。。其實都唔差,高頻唔喑,聲音唔焗,令人回味之中頻,的確係舒服之聲音。

Alpha Dog 之弱項一定係其低頻及動態,所以rock band,快歌果類非其強項。

Alpha Dog 並非全能雜食形之headphone, 喜好人聲及舒服者會令你很開心,人聲比很多五六千元之headphone更好。
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

stevenyu2000 發表於 2014-5-10 17:15
多謝 Andy 師兄比我試到哩隻冷門平板。

我也認為 Alpha Dog 的中頻最驚喜,底音則有下潛但量嫌略小,令我覺得 foundation 唔多夠厚。

我覺得高音方面 close back 大耳確是有點限制,同開放式的大耳比實在好難有得揮,雖說開揚和延伸是獨立的,但從聽感上來分辦,有開揚的話,延伸會事半功倍,所以 Alpha Dog 的高頻我只能形容為夠用,因為在 close back 設計下,你會很容易感受到他延伸的 limitation.  

Alpha Dog 的另一個優點是它的密封設計有極高隔音效能的,我唔係自已矛盾,因為試過一些耳機話就係 Close Back,但其實隔音有限 (尤其用綿質 cushion 做耳套的型號),大聲  D 都會聽到播緊乜。而 Alpha Dog 只要配戴得宜,真係炸到天覆地覆聽唔到有漏聲,而這個完全封密時候的低頻也是潛得最深的,但同時音效亦會微偏死板。如果將 Alpha Dog 的小羊皮耳套轉一個位置,個 seal 會無咁密封 (但隔音仍然很不錯),低的下潛會略略 compromise, 但整體 presentation 會 lively 返,中高以上也不會覺焗促,這亦是我比較 prefer 的設定。

Steven 師兄套 portable rig 令我嘆為觀止,今次交流完真係要從新定議下 portable 呢個範疇了,除了控制力因電池所限略欠之外,其他野都大勝我自已家用個套,衷心受教了。
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-5-10 21:53
我也認為 Alpha Dog 的中頻最驚喜,底音則有下潛但量嫌略小,令我覺得 foundation 唔多夠厚。

我覺得高 ...

家中配合 Linear Power Supply 相信會更好!

期待換線後之 Alpha Dog
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

stevenyu2000 發表於 2014-5-10 23:30
家中配合 Linear Power Supply 相信會更好!

期待換線後之 Alpha Dog

第一步是要先改善 ESP950!

然後是為 Yulong D200 搵部耳擴,因為一體機推平板點都係小在推力和控制力上有 bottleneck,而且 Yulong 一早講清楚, DA8 作 D200 的 DAC design 先決,然後在不加供電組件情況下送個耳擴來加銷量,以達到更高成本效益,所以玩落都係要加擴,只是遲早問題。

第三步要改善訊源,同 DAP 做 Transport 到時會是 bottleneck, 現在留意緊類似 Cocktail Audio X30 的產品!

做完上面我先玩 Alpha Dog 換線,所以無咁快啦!

我初玩,乜到未有,剛砌緊第一套野,係慢 D 架啦!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

新仔玩家

諗左陣,又唔小心禁左去睇睇Alpha Dog其他既分享。真係好想試試呢。

未知Andy師兄認為煲機變化明唔明顯呀?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

個帖沉左落深淵,終於今日推返上來了,因為 Alpha Dog 已有了個大佬,外型上九成維持 Dog 樣,但原來的頭架和陽極黑色的調節架都會標明是新型號 Alpha Prime.

今次的新產品除了一些細節性改動 (新設計 leather headband),最大改動是 Dan Clark 磨改了 Foster 的 T50RP 單元,Dan 沒有解釋改動的內容但卻提出了以下改善:
  • A really "easy" and fast sound, detailed but not "zingy" for a faster, more detailed sound free of hardness or glare
  •     Better transition from bass to midrange and mids to highs for a darker and smoother tone topped by more organic highs
  •     Bass that goes lower, is more articulate, hits harder, yet is more balanced with the rest of the music
  •     Lower distortion across the spectrum
  •     Improved transient response

Alpha Prime 是在 2014 年 10 月 4 日正式在 Headfi 公佈的,真身在今天已在 Rock Mountain Audio Fair 展出了,第一批 100隻暫定 12月8日出貨,以下是 HeadFi TV 的 RMAF Preview 中 Alpha Prime 的介紹:

CanJam at RMAF 2014 Preview (And Early Reveals!) - Head-Fi TV  (Alpha Prime 部份由 15m26s 開始)

[YoutubeHD]yQlvjqQnzME#t=15m26s[/YoutubeHD]

以下是 HeadFi 的 CanJam 中見到的 Alpha Prime 真身 (其實同 Alpha Dog 唐乜分別) :

http://www.head-fi.org/t/737921/ ... sions#post_10951867

這隻展示的 Alpha Prime 在參展前由廠方做了一些 measurements 給大家參考:
http://www.head-fi.org/t/737082/meet-alpha-prime/45#post_10942752

雖然好數據未必好聲,但見到個 Frequency Response 和 Impulse Response 對眼已特別明亮,D 低頻廷伸直到毛管恫,超輕微的 overshoot 和超快 decay 今我有理由相信 Alpha Prime 會比我用緊的 Alpha dog 更準更快。以下是 Alpha Prime 的第一份網評:

http://headphone.guru/mr-speakers-alpha-prime-the-alpha-evolves/

我自已因環境需要,大部份時間都用 Closed Back 耳機,而手上三隻 Closed Back 之中, Alpha Dog 的使用率是最高的 (其他兩隻是 Denon D7000 和 Beyer T5p),所以對 Alpha Prime 是非常有興趣,暫時未知 Dan Clark 會否提供 upgrade plan 給 Alpha Dog 用家,但因涉及來回美國的郵費,所以不排除到時經淘寶入手新的 Alpha Prime.

有關 Alpha Dog 的聽感,雖然我唔係講左好多,但我歡迎有興趣的朋友找我約時間試聽,我也因為試聽 Alpha Dog 和幾位 Post76 的師兄成了好朋友,衷心希望這隻香港沒有人代理的好耳機不會成為倉海遺珠。如考慮買 Closed back 耳機的朋友,不妨睇下上面的資料,睇下 Alpha Dog 和 Alpha Prime 是否你杯茶了!

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-10-11 22:53
個帖沉左落深淵,終於今日推返上來了,因為 Alpha Dog 已有了個大佬,外型上九成維持 Dog 樣,但原來的頭架 ...

講真, 之前喺Headfi meet聽過Alpha Dog + Liquid Glass, 即刻被Alpha Dog吸引, 一路都好想入, 但係佢又轉款, 仲要賣成1k... 令我對Mr.Speakers有啲反感(可能因為佢都只係一隻mod headphone都賣咁貴) ... 而HE-500嘅超抵價入手更加令我入Alpha Dog嘅念頭打消. 而家比較期待Fostex TH500rp

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maleo 發表於 2014-10-16 14:05
講真, 之前喺Headfi meet聽過Alpha Dog + Liquid Glass, 即刻被Alpha Dog吸引, 一路都好想入, 但係佢又轉 ...

唔買佢買第二隻好平常,但反感就奇怪 D!Aloha Dog 無轉款,現在和將來都仲會賣,現在是出多一款!

你這個邏輯如果用係 AK 的 DAP 產品咪好大鑊? AK100 系兩代共有 款, AK120 除了兩代產品仲有 Titan 版, AK240 雖然時間短 D 但都有金版和 blue note 版,我未買過 AK 的 DAP 所以可能數漏了,但對新品反感的話,玩 AK 真係嘔血到自毀了!

我買 Alpha Dog 的過程中和 Dan Clark 有基本的 email exchanges, 但 nothing personal, 也未見過佢本人。我覺得 Dan 並不是唯利是圖的生意人,他是我接觸過最關心顧客的 vendor, 其中最突出的,就是他的網站為顧客提供了很多不同的 upgrade route, 例如 Mag Dog Pro, Universal 或 Balanced Mad Dog 可以比 US$220 將舊耳機 upgrade 成 Alpha Dog,最基本的 Mad Dog + Alpha Pad 的用家可以比 US$160 upgrade 去 Mag Dog Pro,現在的 Alpha Dog 可否加 US$400 升上去 Alpha Prime 是未之數,因今次改 driver 未必可以咁做,但 Dan 已承諾他會儘可能 honour 一貫的比差價 upgrade 去新產品的做填,要到 11 月時他才掌握更多的 Alpha Prime production,到時才公佈 upgrade 安排。如果間間廠都有類似的比差價 upgrade 去新產品,咁佢出新 product 對消費者有什麼損失呢?

如果講二手大陸耳機的 CP 高過一手美國耳機的 CP,我唔會反對的,但這不是 Apple to Apple 的比較,更何妨 HE500/HE560 都是 Open Back 耳機,就算不計音色上的重大分歧,單是 Open vs Close 已經是各取所需了。

最後建議收 HE560 好 HE500,HE500 是味道型機,如果你鐘意 Alpha Dog 的話, HE500 應不是你杯茶,唔好只睇個面價,

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-10-16 16:13
唔買佢買第二隻好平常,但反感就奇怪 D!Aloha Dog 無轉款,現在和將來都仲會賣,現在是出多一款!

你這 ...

首先多謝Andy大咁詳細回覆我, 其實我對Alpha Dog Prime有反感係可能係因為佢個單元唔係Original吧... 對我黎講Mod機賣到甘貴始終唔係太合理, 賣around 500usd都仲合理, 但係去到成千, 我就有啲保留, 佢就算唔叫轉款, 佢都係用緊t50rp個單元. Anyway, 有機會我真係想試下Prime嘅聲係咪值多400usd. 至於AK, 我有幸係whitefang兄到聽個幾部, 每部AK有真係有佢地嘅特色(color version另計), 但係以Dogs黎講, 我相信大部分用家都會想上Alpha Dog Prime. 我講得唔係幾好, 希望師兄你明LOL 佢個upgrade service其實又唔係真係咁好, 因為Mad Dog都好似upgrade唔到上Alpha Dog, 我有預感AD都係唔可以upgrade上Prime 補充一下, 我反感嘅只係佢係咁upgrade呢樣嘢(出得太快, 同每次都只係小mod), 聲我認為係幾好嘅, 我亦有幸見個Dan, 佢個人係幾nice嘅.

HE500 vs Alpha Dog呢個問題, 可能係我地試嘅時候係based on唔同器材, 對於我黎講, 兩隻耳機其實幾相似. 最後我揀咗HE-500係因為比Whitefang師兄係咁放毒, 又咁啱見到有個deal, 就敗咗 其實由上次聽AD, 到入HE-500我嘅口味都轉變緊(多得Whitefang), 我諗Alpha Dog而家對我黎講太Laid back喇. 因為推得好嘅HE-500其實真係好毒{:9_434:}