設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] Alpha Dog - 來自加州的密封平板大耳 (新耳機 Ether @ pg.9)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-17 08:16
我是香港用家,借訪友之名去美國買玩具為實!  

我仲以為設計比 T1/HD800 的 amp 是 voltage sw ...

沒錯,對平板來說current是比較重要,但voltage不夠連聲都冇(hd600我擰到11點最盡先夠聲,50rp擰到2點仲有得上......)
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-17 08:31
沒錯,對平板來說current是比較重要,但voltage不夠連聲都冇(hd600我擰到11點最盡先夠聲,50rp擰到2點仲 ...

我用 X5 推到盡係夠聲,但粗聲兼無密度,不太要求地聽歌仔是可以的!

X5 輸出得 2V,我估計台機點都有 5V,照計應該夠 voltage 開聲喎!

其實我揀 HD700 而不揀 T1, 就係避免套 system 又要 high voltage swing 又要 high current, 否則都幾難搵一台耳擴推晒兩隻 dynamic 和一隻平板了,尤其我 budget 低過常人,$500 US 今時今日算入門級炸!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-17 10:04
我用 X5 推到盡係夠聲,但粗聲兼無密度,不太要求地聽歌仔是可以的!

X5 輸出得 2V,我估計台機點都有 5V ...

師兄有所不知,t50rp要“夠聲”我電話開到最大都做到, 問題在t50rp“夠聲”的range很闊,以crack為例,9點鐘已經夠大聲,但9-1點鍾的音壓是相當的,要有細節到1-2點才會出現,為什麼呢?因為t50rp所需power 很大,而電壓要夠才能令整個單元運行正常,以師兄$500的預算實在難以滿足需求,倒不如先入手一台電壓夠的amp再考慮升級方向吧。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-17 10:10
師兄有所不知,t50rp要“夠聲”我電話開到最大都做到, 問題在t50rp“夠聲”的range很闊,以crack為例,9 ...

原來如此,難怪我用 X5 推時會夠聲但密度不足,我還以為是前端不足,CAP 直推的想當然現像。

看來耳擴要去到 1w@50ohm, 即大約  7V 先夠力了。
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-17 11:43
原來如此,難怪我用 X5 推時會夠聲但密度不足,我還以為是前端不足,CAP 直推的想當然現像。

看來耳擴要 ...

師兄計數無用架,試左先算啦,我夠有部15v係手啦,咪又係推唔好50rp

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-17 13:29
師兄計數無用架,試左先算啦,我夠有部15v係手啦,咪又係推唔好50rp

當然耳聽為實啦,唔係點會等手上有了耳機才揾耳擴,數據不可以用來買機,但用來做 shortlisting 都唔錯既!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-17 14:29
當然耳聽為實啦,唔係點會等手上有了耳機才揾耳擴,數據不可以用來買機,但用來做 shortlisting 都唔錯既 ...

但shortlist就知少好多好野了

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-17 14:30
但shortlist就知少好多好野了

所以除了睇數據,仲要係呢度問有識之仕,雙管齊下,無得輸啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-17 10:10
師兄有所不知,t50rp要“夠聲”我電話開到最大都做到, 問題在t50rp“夠聲”的range很闊,以crack為例,9 ...

尋日攞返部 DX100,叉了一晚後今朝 7 點起身未食早餐就插對 Alpha Dog 聽了個多小時,又係 High Gain 推盡,比 X5 爽好多,起碼打鼓有鼓眼,大編尚算整齊,果然如師兄所講,泥牛入海深不可測!

未聽過 T50RP,但 Alpha Dog 低音的量我覺得不算多,以個人口味,現在是幾好,但多一點點會更好!

有機會要搵對 T50RP 來比較下先!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-18 09:05
尋日攞返部 DX100,叉了一晚後今朝 7 點起身未食早餐就插對 Alpha Dog 聽了個多小時,又係 High Gain 推 ...

師兄不如試下呢部, 好聲既話分享比小弟知

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=15892902161

原SAC圖:

佢抄到咁足, 推平板應該OK......掛  

"哀傷浮遊 別冊"