設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] Alpha Dog - 來自加州的密封平板大耳 (新耳機 Ether @ pg.9)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-18 09:43
師兄不如試下呢部, 好聲既話分享比小弟知

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.2 ...

我會考慮國內機,因為低 Budget 自然要玩尋寶了,但我對仿制有抗拒,什麼仿來曼仿湖人一律睇過就算,暫時覺得國內何慶華和鈺龍兩家是較可取的內地廠,何慶華硬質數高,鈺龍少壯開始步入佳景,小不點也有點瞄頭但未必爽到自已的取向。

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-18 11:19
我會考慮國內機,因為低 Budget 自然要玩尋寶了,但我對仿制有抗拒,什麼仿來曼仿湖人一律睇過就算,暫時 ...

既然有興趣audio-gd 咁要試下呢部了:

http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/c2/C2CEN.htm

如果呢個價錢入到satri, 其實物超所值, 如果跟足"原廠"咁"造", 推好平板冇難度
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-18 11:43
既然有興趣audio-gd 咁要試下呢部了:

http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/c2/C2CEN.htm

C2 係 2009 出品,係現在 product list 已經揾唔到,相信己落架了!

其實我上年尾都係度打聽過 NFB28, 不過資料不多。
http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB28/NFB28CH.htm

鈺龍係深圳,比較易安排試聽,已約左小龍明天帶耳機上去打擾佢 一次過試晒 DAY8, A28 和就快出街既 D2000

http://www.erji.net/read.php?tid=1477988

http://www.head-fi.org/t/673033/ ... -reference-dac/0_40
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-18 12:42
C2 係 2009 出品,係現在 product list 已經揾唔到,相信己落架了!

其實我上年尾都係度打聽過 NFB28, 不 ...

我對這兩台是負評的, 等師兄賽後匯報{:9_434:}

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-18 12:47
我對這兩台是負評的, 等師兄賽後匯報

是設計問題還是聽過唔掂?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實玩國產機都幾 "貴" 的

新仔玩家

我睇左2位師兄o既comments後, 去taobao 睇左下, 發覺D膽耳擴好似都幾抵玩, 2位師兄有冇推介?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-18 12:54

一份好不安,一份就無創意

師兄唔使理我,耳聽為實啦

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

K_M 發表於 2014-4-18 12:58
我睇左2位師兄o既comments後, 去taobao 睇左下, 發覺D膽耳擴好似都幾抵玩, 2位師兄有冇推介? ...

淘寶最伏就係膽機

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-18 12:47
我對這兩台是負評的, 等師兄賽後匯報