設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kennethtcp

[風景照分享] 坐飛機去行山... 沙巴神山之旅

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

坐飛機去行山... 沙巴神山之旅

努力, 有操過無問題啦, 最趕都係攻頂果段o者, 同埋各人體力有異, 量力而為, 最緊要係適當時候拆隊, 除非你好似消防員咁 fit, 如果唔係被隊友拖一拖都幾難追得番, 山上空氣稀薄, 盡量唔好跑...

有d 人講好多歪理, 話練得多, 體能好反而易有高山証, 問佢點解佢會話體能好, 肺容積大, 要吸大啖 d 氣, 山上氧氣少, 所以運動員特別易 hi 野, 總之就唔好練.... 之前都聽唔少人咁講... 我問過醫生, 實際係, 山上氧氣少, 你肺容量積大, 你吸一啖氣, 點都大啖過容量細既人, 心跳率亦係同一道理, 你心臟強點計都係有 so, 點解話體能好特別易 hi 野, 其實係因為體能好既人會一口氣行高好多, 唔駛停, 但因為人要時間適應唔同高度, 空氣層既變化, 所以一口氣上得高既人會出事... 事實上, 唔練既人真係唔會有高山反應, 因為佢未到去會引發高山反應既高度都未到已經打道回府, 又或者行兩步, 停十步, 已經適應哂個高度, 但天光都未上到頂
拆隊即自己照行?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

星級玩家

拆隊即自己照行?

是嗎 發表於 2011-12-8 16:09

yes, 睇下你有幾多個導遊? 8 個人我覺得最少要有兩個, 三個就最好, 我上次六個人去, 2 個 guide, 但我同我老婆體力比其他四人好, 我地攻頂時無停過咁行, 其途四人就行下停下, 好初期已經散左兩隊行, 最後拆為三組添, 我地行最前, 反而無 guide 帶住 :P 我地不停咁行, 2:30am 出發, 我行到 5:45am 上到頂, 都係岩岩好咋, 如果有等過其他隊員, 我諗我地最後係無人夠快趕到日出前攻頂
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yes, 睇下你有幾多個導遊? 8 個人我覺得最少要有兩個, 三個就最好, 我上次六個人去, 2 個 guide, 但我同我老婆體力比其他四人好, 我地攻頂時無停過咁行, 其途四人就行下停下, 好初期已經散左兩隊行, 最後拆為三組添, 我地行最前, 反而無 guide 帶住 :P 我地不停咁行, 2:30am 出發, 我行到 5:45am 上到頂, 都係岩岩好咋, 如果有等過其他隊員, 我諗我地最後係無人夠快趕到日出前攻頂
D個問題我都要同隊長傾下先得,唔該

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

請問你的朋友有無常常練習?

星級玩家

請問你的朋友有無常常練習?

是嗎 發表於 2011-12-8 21:20

最緊要大家有個共識, 不過到時要發生就自然會發生, 攻頂路唔闊, 跟本無得話成班人停係度 hea 下, 除非你已經上到近 3800M, anyway, 全部有練開跟本唔成問題, 個個都咁 fit 唔怕啦, 其實又唔係真係咁 demand, 不過無行開山既人就多數要行下停下
我d 隊友都有練過下, 不過都係行左十次八次山, 我自已就練得多, 平時會特登行廿幾層樓梯, 跑山
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

最緊要大家有個共識, 不過到時要發生就自然會發生, 攻頂路唔闊, 跟本無得話成班人停係度 hea 下, 除非你已經上到近 3800M, anyway, 全部有練開跟本唔成問題, 個個都咁 fit 唔怕啦, 其實又唔係真係咁 demand, 不過無行開山既人就多數要行下停下
我d 隊友都有練過下, 不過都係行左十次八次山, 我自已就練得多, 平時會特登行廿幾層樓梯, 跑山
好,我都要練多幾次先得。
唔該

星級玩家

10-22 好鏡

星級玩家

10-22 好鏡
talestar 發表於 2011-12-9 10:26

haha... 我支唔係 10-22 來的, 是 Tokina 11-16

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

haha... 我支唔係 10-22 來的, 是 Tokina 11-16
請問師兄帶左咩相機上去影相呢

星級玩家

請問師兄帶左咩相機上去影相呢

是嗎 發表於 2011-12-9 12:09

帶係身既係Canon EOS 550D + PowerShot S90, 第一段, 1800 米到 3200 我帶 standard zoom 鏡, Tamron 17-50 F2.8 VC, 攻頂就帶ultra wide Tokina 11-16 F2.8, 其他野唔用就俾哂挑夫