設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kennethtcp

[風景照分享] 坐飛機去行山... 沙巴神山之旅

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

坐飛機去行山... 沙巴神山之旅

淨去神山公園定會攻埋頂?
會攻頂啊。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

坐飛機去行山... 沙巴神山之旅

對得好!.... 不過我行完先知身體唔夠好 XDD
事前我已經做左好多準備功夫, 又行山, 又跑步練氣, 好彩係最後幾分鐘趕到上山頂, 落山就慘, 上山容易落山難.... 上山都唔易, 落山真係好難
落山時d樓梯級好大?

星級玩家

香港舊機場? 十幾年前啦喎  
我自已係自由痕咁去, 不過上山佢要 book 登山証, 一定要 join ...
kennethtcp 發表於 2011-12-8 09:36

sorry, 係沙巴舊機場, 約四至五年前, 我聽人講現在沙巴個機塲都ok, 已前果個又細又舊

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

真係好正!

星級玩家

會攻頂啊。

是嗎 發表於 2011-12-8 09:42

基本上你買本沙巴旅遊書都會講, 都幾多野準備, 第一就係操 fit 自已先, 個人唔 fit 咩道具都幫你唔到, 係香港行下山, 唔駛特登去爬 d 超難既, 一般中等難度夠哂, 我覺得行番十次真係點都要, 唔行無話唔得, 到時好辛苦想放棄或趕唔切日出前攻到頂囉 (我果日登山應該都成百幾人, 但日出前攻到頂得廿幾三十人)

道具就好個人, 我有個朋友都無乜買野去, 結果佢無攻到最頂, 我又有個朋友乜都買齊去, 結果佢都趕唔切日出前攻頂, 其實佢兩個都係體能唔夠...... 我自已都 full gear 去既, 必備可以話係行山竹, 防滑勞工手套, 頭燈, 保暖衫, 防水/跣水風褸, 雨螻, 行山鞋, Energy bar, 呢幾樣都好重要, 半夜攻頂都幾凍, 得幾度, 但一日出就曬到 pk, 可以升番去十幾廿度, 所以都要知著咩衫
落山就因為一級級差落好大, 個波羅蓋好受力, 而且差不多一口氣由山頂落番山腰, 無得點停, 呢個先金, 行山竹真係必必必備
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

星級玩家

sorry, 係沙巴舊機場, 約四至五年前, 我聽人講現在沙巴個機塲都ok, 已前果個又細又舊 ...
av2005 發表於 2011-12-8 10:00

哦, 我坐 air asia, 係 terminal 2 上落, 都係好流口水, 但 terminal 1 就好現代化, 當然大既航空公司先用得
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

景色真係好靚
我都好有興趣, 請問師兄可以講下詳細資料嗎?

星級玩家

景色真係好靚
我都好有興趣, 請問師兄可以講下詳細資料嗎?
aidan 發表於 2011-12-8 11:16

神山係東南亞最高既山, 最高點為海拔 4095 米, 登山人士係可以企到係果點既 (我影果幾張日出相就大約 4085 米左右, 因為個 peak 好細, 企得兩三條友), 神山係沙巴主要景點之一, 係沙巴市坐車東行大約兩個鐘會到達海拔 1500 米既神山公園, 亦係登山人士既 headquater, 我就揀3日兩夜, 第一日大約三點鐘左右到達神山公園, 訓一晚, 第二朝就開始行上山, 起點由 1800 米開始, 九點開始行行到五點, 到達 3200 米既旅館 (所有旅館都係呢度架啦), 食個飯, 沖個涼就訓, 到半夜兩點再開始攻頂直上 4095 米, 日的要係日出前上到... 睇完日出就落番 3200 米旅館, 執野走人, 行番落去 headquater... 大約係咁

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
aidan + 10

查看全部評分

星級玩家

回復 16# kennethtcp

我以前去要參加半自由行團, 意思係, 係香港旅行社訂團, 團包括酒店房, 來回機票, 香港導遊, 只限香港機場等, 幫你check-in, 送你入閘, 然後 , 去到沙巴, 有個識講廣東話嘅華橋接我, (成團得2個人, 就係我同我女友 , 你話幾好feel), 跟住帶我地去食海鮮晚餐(團費包埋 正), 送我倆返酒店, 係沙巴果幾日, 如果你想找他安排節目又得, 找酒店又得, 總知唔會煩你, 到 check-out果日, 先至見返個導遊, 安排車, 送我地去機塲, 幫埋我地辦理登機手續 超正 , 唔知而家重係咪一樣呢

星級玩家

回復  kennethtcp

我以前去要參加半自由行團, 意思係, 係香港旅行社訂團, 團包括酒店房, 來回機票, 香港 ...
av2005 發表於 2011-12-8 11:30

哦... 咁我就全自由行, 不過就 join 過 local tour 囉, 除左上山一定局 join 之外, 我仲join 過去過睇長鼻猴螢火蟲