設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: syau

新人自 post 小影院

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

點解Wattgate係明箱既?
syau兄係揾c fu換定自己換架

so 鍍金&鍍銀 what's the differences on your audio/video performances?
How much are those outlet plates pls, pls me. thks!!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我屋企有5果個美式,一換就好金...都係用番Hubbell算了!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我屋企有5果個美式,一換就好金...都係用番Hubbell算了!
avmilk 發表於 2009-2-11 13:47

其實換一個都好金....
最初都諗住換一個
不過換左一個第時要換第二個又要好大工程
要搬開個架又要等屋企人走晒唔知我換
所以把心一橫唔洗成日心掛掛,本身剩係買左一個金嘅第日出番去買多個銀一次過換晒兩個

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

點解Wattgate係明箱既?
syau兄係揾c fu換定自己換架

so 鍍金&鍍銀 what's the differences on your audio/video performances?
How much are those outlet plates pls, pls me. thks!!
lemonstar 發表於 2009-2-11 12:28

我都唔想明箱
買o個陣個阿姐都有問我個箱夠唔夠大
買左番黎度左真係唔夠
因為裝修o個陣唔係用大箱底,個 Wattgate 差兩三 mm 入唔到....吹脹
唯有加個明箱係面

呢 D 我自己換架,不過師兄你冇玩搞開電又唔多識自己就唔好搞嘞.....
搞到最好有個他表係手.... 不過都係唔主將的!

另個 panel 好似 $88 咁上下定 $80

Video 方面,Video 而家就 X300 + DDL 線 (UK 頭)
我冇用到落去呢 D US 頭度,最主要都係 Audio (我不嬲重聲多過重畫... 冇大畫面唔咁講究麻)
同埋條線要 3/4 米先夠.... 所以唔搞
而家 setting 就咁:
鍍金 -> 用係 AV Amp 同 Int Amp 度
鍍銀 -> CDP 同 PS3
鍍金就好平均,同埋力水夠
我試過 Int. Amp 落鍍銀.. 雖然線條靚左,不過 D bass 會唔多夠力,有小小腳軟咁
CDP 落鍍金就好平均,不過落鍍銀 D 聲比較高貴同靚,重有爽朗好多,高音去得盡D,同埋我隻 speaker 太多 bass,夾番銀黎收緊 D bass
鍍銀我覺得用係 source 好 D,因為係 amp 度真係力水差 D 唔夠雄壯
不過 PS3 就冇兩邊試囉,因為金o個邊都一定會用番係 Amp
同埋 Video 用銀睇 forum 講好似多數都會好 D 所以冇搞到呀

不過用左屈機我真係覺得有好大分別!

星級玩家

不過話時話,真係支出左好多
不過而家都已經話係 tune 好晒 D 野
係 room acoustic 要搞搞整到小 D boom
最初嘅時候 boom 得好勁 (地方細大喇叭....)
而家比起當初小左 90% 以上
room acoustic 一開始都想搞,不過睇睇下 forum 中下毒唔覺唔覺又買多 D 野
但係而家就唔會囉~ 主力搞下 D 隔音綿之類減下 D boom
希望可以做到喇!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

sine 嗰d美頭幾佰蚊
屈機$88咁平?
我見iec 嗰d屈機成6-8xx 係貴野黎喎

銀級玩家

咁嗰d 5n銀包6n銅算係銀線定銅線呢?

星級玩家

sine 嗰d美頭幾佰蚊
屈機$88咁平?
我見iec 嗰d屈機成6-8xx 係貴野黎喎
lemonstar 發表於 2009-2-12 09:56

oh... see wrongly, thinking you're asking about the faceplate....
the wattgate is over $1.3k each......

星級玩家

咁嗰d 5n銀包6n銅算係銀線定銅線呢?
lemonstar 發表於 2009-2-12 09:59

Actually it most depends on how the manufacturer present it..
like those wattgate/many connector is also copper base but plated with ??k of gold or silver but they will call it directly silver/gold
but for cables, most will just said 銀包銅 as it's more specific in cables
correct me if I'm wrong.... I'm a rookie in such field

銀級玩家

oh... see wrongly, thinking you're asking about the faceplate....
the wattgate is over $1.3k each......
syau 發表於 2009-2-12 14:42

即是話個膽$1.3k, 個面$88?
仲以為個一隻過添