設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jadis

黑膠的魅力

黃金玩家

Please tell me 邊架 Phono amp 冇放大功能?

黃金玩家

Line amp=control amp without Phono section, pre amp is full function control amp which included the Phono section.

Now, most people call both are Pre amp.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

除了拿上手有質感, 黑膠包括個外套真係好有味道, 用靜電掃掃下唱片, 看著個紅色燈照住轉速, 唱針下降到唱片, 巳經好有感覺了

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
siukit_siuhan + 5 所言甚是~!!

查看全部評分

科林玩家

Ok, so what is the Gain: 54db at 1khz meaning on YS-audio concerto plus SE?

The RIAA only have few  ...
ozrayyau 發表於 2011-10-12 20:32

Please tell me 邊架 Phono amp 冇放大功能?
ozrayyau 發表於 2011-10-12 20:36

Line amp=control amp without Phono section, pre amp is full function control amp which included the  ...
ozrayyau 發表於 2011-10-12 20:44

First of all, nobody say RIAA or phono section have no gain.

你硬要咬文嚼字,你可以格硬講 RIAA 只係幾粒電阻電容,如果係 CR TYPE EQ,確實 RIAA 可以比你講到只係幾粒電阻電容,因為如果唔理 GAIN,CR TYPE EQ 已經糾正 RIAA 重播曲線能夠正常響,咁 NF TYPE 呢?得幾粒電阻電容點構成 RIAA 呢?

我由頭到尾只係關注你果句:將唱片訊號經均衡線路放大到最高 2V。。。。如果你唔認均衡線路 = RIAA,SORRY!我衰多口,如果認,SORRY,計埋 HEADROOM 或者 THEORETICALLY 係可以放大到「最高」2V,但實際上冇一部 PHONO 出到 2V,最低限度我威馬入行廿幾年未碰過有一部 PHONO 響正常合理 SETUP 下可以打 SELECTOR 唔郁 VOLUME 會同標准 2V 既 CD 一樣音壓,既然你列得出人地部 PHONO MM (or RIAA) 有 54db@1KHz 增益,咁夾幾大 mV 頭先出到 2V 呢?你唔提「放大到最高 2V」冇野錯,你提到 2V 呢個 SPEC 就好誤導。

至於 LINE AMP、CONTROL AMP、PREAMP,點叫你喜歡,但我可以話你和,如果按音響歷史同業內標准,你話「Line amp=control amp without Phono section, pre amp is full function control amp which included the Phono section」已經理解錯。

題外話:
前面講到「。。。未有一部 PHONO 響正常合理 SETUP 下可以打 SELECTOR 唔郁 VOLUME 會同標准 2V 既 CD 一樣音壓。。。」,如果大家發現 LP 比 CD 細聲,正常,唔洗搞。

前端 2V 輸出係 CD 面世先出現既規格,CD 面世前,唔止黑膠,就連卡座、TUNNER。。。等等所有前端都冇 2V 輸出,但係前一代既前級 (LINE AMP) 普遍係十倍放大,前級補返應有放大系數。

自從 CD 面世,輸出有成 2V,前級就變成唔洗十倍放大,什至無源前級都 WORK,到今時今日,只要係近代設計既前級(設計唔同面世,呢度排除一 d 复刻、仿古既東西,例如源自 MARANTZ 7 電路既膽前級),可以講一定冇十倍放大。

但係黑膠規格冇變過,有唔少廠就玩文字遊戲,變既只係文字上既技術規格,例如 EAR 834P,MC 有成 77dB 但係標稱最低要夾 0.22mV 既頭,超過 40 歲有玩足咁多年黑膠都知道,77dB 增益 0.1 幾 mV 既頭都夠用,點解廠方標稱最低要夾 0.22mV 既頭呢?就係因為前級 (LINE AMP) 冇十倍放大,特登叫你用大 d 輸出既頭,谷大返個輸出,追返前級唔夠 GAIN 之余,亦唔會比用家投訴唔夠聲,正正就係我地已經當在 CD 既 2V 係唯一標准。

所以大家發現 LP 比 CD 細聲,只要你肯定冇 SET 錯野,正常,亦唔好專登打高個 GAIN 追返個音壓同 CD 一樣,因為打高個 GAIN 放大 d 個訊號之余,底噪之類果 d 負面野只會同步放大,唱頭電平低、唱放訊噪比亦低,前面格硬放大同你擰大 d 個 VOLUME 係兩回事,冇 SET 錯野咪亂搞。

至於有 d 人以為增益高 d 動態好 d,呢個係另一個課題,亦同大家已經習慣、默認左 CD 當標准有關,有時間先同大家講。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
4pk + 10 上了一課,希望C兄多分享

查看全部評分

星級玩家

師兄們的討論看似甚是有趣,我們亦願聞其詳,但在明與不明之間...

星級玩家

手多入埋呢部, 平平地2手包埋頭, 但個盤原來幾重, 同個樣好old school, 播放時著紅燈, 好似去了disco, 呢部懶時攞嚟就咁駁住av amp phono用, 都ok啦, 同埋黑膠真的幾好玩 哈哈~!! :)

別話, 我太太昨晚聽部rega p3-24, 播住隻哥哥的側面, 都話好好聽, d聲比之前用cd更舒服~!!

黃金玩家

Oh, 原來係威馬, 我仲用緊嘅 Audioprism 電板 都係幫襯你。

Sorry, 我寫錯*將唱片訊號經均衡線路放大到最高 2V*, 現改為 ^將唱片訊號經均衡線路放大到合適電壓最高可能到 2V^。

新手要時間去明白, 剩係 RIAA EQ 佢地都唔多明, 仲有 passive 同 NF, 威馬兄有時間請講多 D 比新手知。

題外話, 我兩架 Phono Amp 比 CD 大聲, Herron 同 YS-Audio。

黃金玩家

回復 56# siukit_siuhan

石英直駒盤, 轉速穩定嗎

黃金玩家

所以大家發現 LP 比 CD 細聲,只要你肯定冇 SET 錯野,正常,亦唔好專登打高個 GAIN 追返個音壓同 CD 一樣,因為打高個 GAIN 放大 d 個訊號之余,底噪之類果 d 負面野只會同步放大,唱頭電平低、唱放訊噪比亦低,前面格硬放大同你擰大 d 個 VOLUME 係兩回事,冇 SET 錯野咪亂搞。
goldkenn 發表於 2011-10-12 21:55

"唱頭電平低、唱放訊噪比亦低" 來得自然

科林玩家

題外話, 我兩架 Phono Amp 比 CD 大聲, Herron 同 YS-Audio。
ozrayyau 發表於 2011-10-13 04:06

唔出奇,睇下你配咩頭,例如 YS 有 54dB GAIN,如果 INPUT SENSITIVITY 係 2.5mV,而你配 4mV 頭,咁就有可能大聲,加埋如果 PHONO 個 OUTPUT IMPEDANCE 仲低過 CD,SIGNAL LOST 仲少過 CD,就更加有可能。

但係一般去討論、研究規格相關話題,一定建基響基本官方規格同工業標准,否則會冇左方向。

不過亦唔排除廠家未標示真規格,有 d 廠,電路同規格只等如一台標准 PHONO,但係例如寫就 54dB,其實有 58dB,都係因為 CD 個 2V 變左默認標准,至於點解唔實實在在設計一部有 2V 輸出既 PHONO 呢?一來同前面提過既訊噪比/底噪有關、二來係因為 LP 既真實動態其實比 CD 大好多,如果刻服到訊噪比/底噪而有 RMS 2V 輸出,就要后面前級、後級同喇叭都改朝換代先應付到 LP 既真實動態,以 LP 既市場規模,唔會有人/廠敢帶領潮流冒險犯眾憎,大家都情願選擇“打茅波”迎合到個市場就算。