設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jadis

黑膠的魅力

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小桀, 留意我過去和現在的"我的音樂之路" , 內裡有詳述我曾聽過的LP, 你可從中學習。
另 Ozrayyau 師兄 , Qwe456 師兄, 如有時間多些抽空談談LP 錄音的推介, 好讓這裡多些人了解LP的魅力。
Jadis ~

星級玩家

昨晚深夜只試了一兩隻LP(本身已擁有CD版), 雖然未有之前從師兄處器材的鮮明立體感,但已很不俗,很舒服,音樂感亦好,其中最深刻是將唱片放上黑膠盤及把唱臂移向黑膠處讓其播放,然後欣賞自己喜歡的音樂,感覺非常良好及滿足呢!:)

另開始有些操作的事宜想請教各師兄,入盤是順手入埋靜電掃及唱頭清潔劑,老闆教我每次聽唱片前應在每面用掃以半圓or1/4圓沿唱片坑紋掃一至兩次(除塵及除靜電)並每次唱前應以清潔劑沾極少量以附掃向唱頭微掃一至二次(向自己方向),不知其他同好是怎樣呢?

再來是唱片保養問題,我估減少炒豆是玩黑膠的重要任務(新碟除外), 師兄們大家是如何清潔呢?只用清(暖)水洗?順住坑紋洗?然後風乾入袋?抑或用專門藥水洗?比錢人洗(好似$50~60一隻)?還是玩黑膠要有所覺悟,買部洗碟機(但好貴)... 參考過網站等,眾說紛紜?

抱歉問了太多問題,謝謝!:)

黃金玩家

國產洗碟機約三千以下, 底用到極, 唱片掃只能掃走表面嘅塵, 片紋入面佢冇晒符

黃金玩家

仲有係收返隻碟之前先掃一掃, 再入套, D 塵唔會走咗入套入面, 到時點攪都有塵, 要換新套

星級玩家

國產洗碟機約三千以下, 底用到極, 唱片掃只能掃走表面嘅塵, 片紋入面佢冇晒符 ...
ozrayyau 發表於 2011-10-3 18:53

Where can I got it?! Thx Ching~

星級玩家

回復 35# siukit_siuhan

‘三十三’打洗碟機找得到,但要有心理準備,聲浪很大(吸塵機聲)!!

進階玩家

回復 32# siukit_siuhan

http://www.jd-bbs.com/thread-3115870-1-1.html

這個不是清潔用的....樓主的新REga可參考下.

星級玩家

師兄們,謝謝大家的資料先,原來三通有得入國產洗碟機,但打去時話冇貨,而我又找到個人肉洗碟方法~
http://www.av-forums.net/plus/viewthread.php?tid=48120

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

師兄們,謝謝大家的資料先,原來三通有得入國產洗碟機,但打去時話冇貨,而我又找到個人肉洗碟方法~
...
siukit_siuhan 發表於 2011-10-4 10:39

我都係用緊國產洗碟機~~~
有啲賣二手黑膠既舖頭都或者有貨賣~ 留意下~

星級玩家

我都係用緊國產洗碟機~~~
有啲賣二手黑膠既舖頭都或者有貨賣~ 留意下~
chiuching 發表於 2011-10-4 12:35

謝謝師兄, 而家等緊三通返貨同都有留意及問下2黑膠店有冇得賣, 現在唯有用最原始的人肉洗碟法, 即之前我post條thread, 不同的是在洗碟時我會落極微量的洗潔精, 及後開多個盛蒸餾水的膠盤過水, 之後再幫佢換過晒d靜電套同面套, 雖然過程很痛苦, 但外觀及整潔得多, 同少很多炒豆聲, 正~!!

而家我多在深水埔阿paul處搵碟, 雖不是最平(通常平均$30~45), 但貪佢夠集中, 同四正dd, 又好傾, 我都會在鴨寮街其他地方找 (有些$10隻, 有些$100=4隻...), 但有些真的很污糟, 要花多些氣力清潔, 另都有在數字台2手入, 唔算平但質素最好, 基本上唔洗清潔就播得, 不知其他玩黑膠的師兄在哪裡入貨~!? 多多交流, 謝謝~!!:)