設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qk8082900

[討論] 由AV轉純聽歌 大家會換邊樣先

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

...幾千蚊既喇叭 係唔夠幾萬蚊既喇叭好 但都要有野配合佢 咩野都冇就買喇叭會好困身 再加上有左令喇叭佢出唔到好聲
好難忍...
以下純粹個人意見, 不喜者請直到#62
分析下先...
幾千蚊既喇叭係唔夠幾萬蚊既喇叭好 <-- 幾千蚊既喇叭如果唔啱聽, 2手value唔錯架, 即係出售是出路; (我suppose 是大牌子, 無mod過)
買得幾萬蚊的喇叭的人佢地自然study過啦, 話晒都叫做幾萬蚊喎, 唔會亂洗掛?! 但是否一定啱聽呢?

令喇叭佢出唔到好聲好難忍...  <--- 今時今日的喇叭有幾多對係難推到好聲的, 例如Klipsch 的bookself speaker, Sensitivity是 92dB!
反而舊喇叭就難推哪. 當然買錯聲底的喇叭就另計了, 出路是賣左佢.

小弟覺得喇叭就好像一張白紙, 你給它什麼, 它就顯只出什麼.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我就係有對幾千蚊既AV用

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

如果樓主真係諗住全套換晒(而且真係兩年換一樣)
我o既選擇就係...喇叭→amp→cdp ...
x2.
很多人忽略了喇叭的重要性.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

少少意見,就當討論吓啦
點解而家咁多人覺得訊源係最重要
其實未必係忽略了喇叭的重要性,而係時代o既改變
以前兩聲道年代,要setup一套機
10個有8‧9個會先選喇叭跟住選AMP去夾對喇叭
因為當時訊源同而家唔同
而家好多人會用DVDP / BDP兼任CDP(我自己都係)
係相同級數(價錢)一部係多兼容一部係專攻一項,兩者點會無分別
所以會有"訊源最重要"喱套理論出現(對於現時多兼容年代亦算正確)
以前o既訊源比較單一,所以大家會注重喇叭同AMP配合多d
尤其聽過 / 用過一d"古董"級喇叭o既C兄應該會更明白
例如:JBL‧TANNOY,佢地o既號角 / 同軸
當年就算用到Krell / MarkLevinson大功率後級都未必係一部Marantz 8b對手
當時只要喇叭同AMP夾好,訊源就簡單得多
如果要買CDP只要係預算之內,選一部聲底夾o既就OK
當時o既CDP只要係同級
即使表現有落差,大多數都唔會有天同地咁誇o既分別
LP其實都好簡單
如果要平,可以選DUAL平價連臂頭o既盤
即使無經過仔細調教,就咁聽都算有版有眼
貴o既更係多到講唔晒(當時可以話係LP黃金時期)
而且當時仲有好多古靈精怪o既調聲方法
而家相對少左,可以話而家係少左d”玩”味

PS
純粹講吓,並唔係針對任何人
如果大家覺得唔啱睇 / 唔啱聽的話
多多包涵,一笑置之啦.........

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

記然你迫我,我就....

cdp係信源,信源一向最重要,你冇可能可以由pre amp   poweramp度搵得返信源本身冇既 ...
鐵心心 發表於 2011-7-21 18:06

我都認同首選cdp , 我以前岩岩玩既時候 , 又係左換右換, 換了所謂的宇宙盤(劍橋dvd-89) , 岩岩聽時都覺同普通dvd機分別是有, 但不大, 到後來換了一部純cd player , 成套機好似換過晒咁 , 完全兩會事,

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
freeworld + 3

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都認同首選cdp , 我以前岩岩玩既時候 , 又係左換右換, 換了所謂的宇宙盤(劍橋dvd-89) , 岩岩聽時 ...
timmy 發表於 2011-7-26 13:02

如果換cdp換得好,可以提升好大
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

CDP係好大影響, 我曾用mini hifi 仔當CDP用, 當轉用DVD去play CD, DVD機就比mini hifi仔好, 當用BDP 去play CD, BDP就比DVD機出嚟好, 而家就用純CDP去play, 再上一層樓.

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Source is the most important, I vote CDP.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

d人成日話source最緊要, 以前唔明, 但係試過就明

之前用bdp(oppo93)play CD, 比以前用dvd player比好好多, 但係加咗DAC後, 音樂感, 層次, 細節即刻唔同哂, 先明source好大影響, 而我嘅下一步將會係加2ch Amp, 因為唔想浪費個source
Devialet 220 pro
JBL Array 1400

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

其實大家都係針對最弱果環o黎睇...換左改善最大果樣
所以大家會覺得訊源係最重要
但係...難聽d講句,係而家好多人一開始已經選錯訊源o既後果
一套機好壞並唔係單單來自其中一環...係要互相配合
如果換CDP的確可以即時聽到分別,但係長遠計樓主就要行多少少路
簡單d講:如果而家要買一部CDP
o係相同o既預算/價錢...即使兩部都滿意,大家會買一部4-5年前o既CDP定係最新o既CDP?
數碼產品週期如何,大家應該明白
睇返樓主o既情況,其實係睇吓要即時改善還是為將來打算
當中並不存在對錯,只存在選擇
樓主覺得邊一樣適合自己咪換邊樣o羅.............