設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qk8082900

[討論] 由AV轉純聽歌 大家會換邊樣先

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

你d野一向好毒 我依家已經食緊樹根
其實呢個post 主要係問大家口既睇法分享下 我心中已有答案 新手邊學邊玩 第1cdp 第2sp 第3線 第4amp 第5電源 大夫你覺得我呢個答案如何 amp既排位真係有難度 但想清楚amp唔似cdp咁易摸清
蛋同石已經夠你學 仲有前後級呢
我都係想搞旺下個場 先開呢個post 有時玩音響冇人教你聽 只係教你買器材 投石問路去找自己喜好 (依家買邊樣好 邊樣先都冇咩人教了) 有時一套音響未必一定要一步到位 買件落去個聲差咁遠 自自然然有驚喜有錢咪再換下一件囉 好似我買左部5位數字既cd機 果個驚喜真係好大 從此中毒.....一去不返 不過依家睇一睇多數人都係選amp

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

大夫 不是你例外 我都例外 我30歲都未到
本住早玩早享受 遲玩耳生誘口既精神
...
qk8082900 發表於 2011-7-21 18:28

師兄,我都係80後!我都抱住師兄你玩hifi個「精神」,日後請多多指教
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

揀CDP先, 最主要原因係... 閣下係先玩AV, 本身可能已經有一對似樣既前置喇叭, 而amp就, 多數係AV-AMP, 而家啲AV-AMP比以前進步了許多, 係兩聲道方面都有長足發展, 可以話, 頂得下, (只要close哂啲視訊電路). 但訊源, 十居其九都係用DVDP, 而家就BDP, 呢啲機要黎睇下碟真係唔錯既, 要黎聽歌就, 無比較, 無痛苦~

黃金玩家

回復 42# terryc

巧合,我都係80後!

鉑金玩家

回復 43# chiuching

你個答案 真係好到位  正所謂爛船都有3跟釘 但係好多人用上萬既amp 推對幾萬既喇叭 cdp就想用2千幾名牌子入門
仲有d人跟本唔信cd既力量 以為小小一份解碼 邊度值幾萬
如果有師兄想知我用咩入門器材 我都可以講既 唔好諗係d咩好野 一個廿幾歲 80後,,,

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係選CDP.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實呢個post 主要係問大家口既睇法分享下 我心中已 ...
qk8082900 發表於 2011-7-21 19:06

音響野唔係用貴野一定出到好聲,因為好多其他因素,

你問我重點係邊樣
我覺得係 1空間(吸音擴散) 2擺位 3電 4線材  5器材
而其實最重要係玩果個人,一套機係唔同人手上都唔同聲
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

qk8082900 發表於 2011-7-21 19:06

我d毒好雞姐,因為都仲未毒死你
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

回復 47# 鐵心心

無錯 空間 最易令人犯錯 所以試音最好係d同你聆聽空間試唔多大細既地方試 一定要放棄香港人有大食大既食精神
你睇大夫下面張圖 咁大間屋 都係放1對c1 好在我買野果度 教左我好多野 先做我生意
老闆果句 唔怕你唔買 最怕你買錯 真係嚇到我

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

老闆果句 唔怕你唔買 最怕你買錯 真係嚇到我

qk8082900 發表於 2011-7-22 17:02

師兄重遇到咁好人的老闆

師兄可以分響下你用緊D咩配搭呀
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1