設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tinsly

[討論] 個人對一些不同CD格式分析

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

個人對一些不同CD格式分析

投SACD一票~~

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一山還有一山高---- SHM SACD

本人已為SACD入迷倒…但當試埋SHM SACD就真係…………總之我傻咗啦!!!!
不過事先聲明,這次比較会有点不公平,因為本人沒有原CD版,但無需刻意比較,因為一聽D聲你就会明白,本人用些少囗水形容吓…

我鐘意聽人聲,因此先揀了這兩隻作為入門
Sarah Vaughan

一張1954年錄的唱片,炒豆聲難免總会有,確實這張SHM SACD仍然充滿著不少…不過重點係「音樂」!!!
第一首lullaby of birdland,炒豆聲同初頭幾句baba~lala~会令人感覺“不外如是”但当Sarah一出聲唱就知“賴野”!!! ……隻碟唔係1954年錄嫁咩???點解Sarah把聲咁“新淨”嘅???
第二首april in paris更加清楚聽到她的囗水聲!!!music break 個色士風solo更係重点!!!
另一曲He is my gun,途中仲聽得到一些錄音時的瑕疵位!!!
名曲I'm glad,there is you,本人第一次斟聽她的版本,由於我本身幾喜歡此歌,所以更其仔細聽唔野講!!留意的震音和尾音吧!!!!
請恕小弟見識少,本人從來無聽過一些咁舊的音樂,可以將D聲可以放得咁前,無咗個層萬丈遠「阻隔」,犀利!!!

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong
SHM SACD

SACD精選碟

這隻我仲更唔公平因為我用兩只唔同CD比較,不過純作對比,其實入面D歌我由細聽到大,一聽就知龍與鳳!!!
先講首can't we be friends,先試隻SACD精選碟,任何炒豆聲都無哂!!!相反SHM SACD還保留一丁點炒豆聲(其實都幾多)…別以為SHM SACD輸了!!!!再聽吓佢地把聲同music break的Louis小號solo…SHM你會聽到他們的真實感,尤其Louis 把豆沙聲,直情聽到舊痰在喉嚨浪吓浪吓…將人聲放得好前!!
到cheek to cheek係我第二最愛的Ella Fitzgerald & Louis Armstrong’s Song!!!絕對可以由頭尾背得出.一聽兩者分野都係上述炒豆聲問題……但其中一樣想講係SHM SACD版,係我有生以來聽到此歌最寫實版本.雖然唔知点解,第一次聽SHM SACD版真係有种想哭feel(其實此曲是happy song),佢地把聲動容我!!!
總括一句,SACD精選碟可以講係「靚聲」(但入面有幾首D歌麻麻靚聲),無晒瑕疵show畀你;而SHM SACD就係「好聲」!!!

你会問「靚聲」和「好聲」有咩分別???分別在「靚」唔代表「好」,太「靚」有時会失真;但「好」就可領略到他箇中的「靚」一面!!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
阿正 + 1
Powerage + 1

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

K2HD CD vs CD
Carpenters精選碟

初時以為兩隻係一樣的,因為我記得隻K2HD和CD頭三首歌一樣的,但當拆开來試,原來兩者Song list有別的…
K2HD CD

普通CD

普通CD版送埋這本書仔,這書仔極正,講晒每首歌歷史!!!

Yesterday once more
初初測試確分不到兩者之別,重覆不斷交換廿幾轉,但換咗耳機試,終於領略到了!此曲最大分別都係在於「人聲」!K2HD確實圓潤一點,CD版則欠了一種實在感.可惜兩者都抹不走一些「舊時的沙沙聲」

Superstar
這歌只需講頭28秒,在這段intro見真章了!我先試CD版,樂器放得很前,係過前!!粒粒音都爆嘅???平時通常試較高「質料(不論物料或Mastering)」製作的CD先會推細D;普通CD版則推大力少少,今隻剛好相反!!!CD版要教細兩度先無咁爆,但試埋隻K2HD用大於正常音量聽都無咩異樣,K2HD在此曲中平衡感都強很多!!!

Rainy days and Monday
其實我都唔知點形容兩者,你可以說兩者很接近,雖K2HD係做得自然一點,但CD版絕對都係靚聲!

總結:
K2HD在處理人聲上確做得自然一點,但以這碟為例,我反而會揀普通CD版,因為貪佢本書仔!!!本書仔雖然講D好「行」,但慳返你好多上網揾的時間!加上雖然這普通CD版的聲一定不及K2HD靚,但其實都不是太差!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 33# tinsly

ching 真係高手,可以從聽歌既角度分析cd質素分析得咁有條理. 點都要比個Like ching

想問隻shm sacd Ella flitzgerald & Louis Armstrong 係邊買架?
Thx thx !

黃金玩家

回復 35# chiho80

隻shm sacd在尖東半島中心地庫叫老闆幫我訂的。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 36# tinsly

多謝師兄,等我又去訂返隻先~

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章

thank you ching

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章

SHM-SACD of The Eagles' "Hotel California" is coming next month.
我收藏的經典粵語流行曲CD (now over 1,500,000 views - as of April 9, 2014)

黃金玩家

回復 39# Soundboy

當真????佢官網都無show出嚟喎…真的話,真係要落去訂返隻先!!!