設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tinsly

[討論] 個人對一些不同CD格式分析

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

個人對一些不同CD格式分析

Radiohead! 正!!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

第二組要比較係RubberBand嘅Connected  ---- CD vs HQCD
舊年這碟普遍大讚,我公司都有播過一排,都略略聽過吓,都覺得幾好聽,但畢竟都係返緊工,無認真仔細研究.

RubberBand ---- Connected
左邊普通CD版;右邊HQCD

Track 4 ---- 3字頭
第一吓左邊D拉雞聲,確實係HQCD亮一點;再到background一些拍掌也是HQ自然點.但當一聽人聲就另一講法了…這兩張碟最大分別其實係「人聲」,以這個為例,主音“6號”把聲HQ比普通版淡一些,成隻歌最好玩個位係“唔駛你還”這一句和音,但由於HQ將這首歌人聲set得淡一些,因此沒比普通CD版放得咁出;這句“唔駛你還”係由右耳先出,左耳收,普通CD版就明顯聽得到.整體嚟講,HQ所有野都自然D,少D味精,不過我偏好普通CD版,聽落好玩D.

Track 9 ---- hello ?
其實首歌intro令我諗起Coldplay首Trouble.這首歌重點係Sound Stage,普通CD版好似成隊band平排演出;HQCD就主音行出好多好多,純聽人聲嘅話當然HQ版無敵,勁到蓋過晒D結他聲添,又可以清楚聽到6號個D「喉嚨震音」…不過值得一講,在這首歌確實係最易聽得出兩款CD,係有兩款唔同嘅人聲.

Track 10 ---- 囍宴樂隊
這首歌keyboard好搶,HQ版確做到搶而不會喧賓奪主的效果,就得平衡咗,鼓和結他也相對放近咗,似Live咗點.但前文講過,這兩張碟最大分別其實係「人聲」部分,重點嚟啦,人聲清楚到十分厲害,尤其是其中幾句,如“有星數萬千顆,那需放着煙火”,想點呀?D口水聲洗唔洗咁勁呀?好似D口水想飛入你耳仔咁.其實我係好鐘意聽口水聲和抖氣這些瑕疵位嘅人,但請恕小弟,唔係好得“6號”D口水聲啦…但若果首歌D口水聲係胡琳、Eason或張學友嘅話,我諗我會迷上.

Track 11 ---- 海.地
若果首歌要做到好澎湃,我覺得個鼓係好重要,可惜這首歌卻沒有,做唔到一下一下打入心,HQ版仲要將個鼓教細聲咗.我幾喜歡後段“WE ARE THE WORLD”式嘅大合唱部分,但唔知點解聽落,好人丁單薄咁,當我睇返首歌credit,竟然其中一把女聲係Ginger Kwan,近排迷上佢隻水晶碟.同樣地,HQ人聲都係自然點.

Track 12 ---- 雙城記
另一首HQ版人聲出好多嘅歌;不過我較愛普通CD版,因首歌D keyboard幾好聽,普通CD版人聲沒有蓋過首歌D編曲.

總結:
都係嗰句,HQCD和普通CD版最大分別其實係「人聲」,前者自然真實D,不過後者就易入口點,整體感重D.
老土個句:「各有各好」,就自己衡量下畀多幾十元,去聽真點“6號”把聲值唔值啦.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +10 收起 理由
阿正 + 1 very details
wil-wil + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ching, 見你咁有研究, 期望進一步分享下唔同cd格式, 如xrcd, sacd, k2, lpcd....等等的格式, 可以嗎?{:6_12 ...
PP-HK 發表於 2011-6-28 15:17

wa............. good idea

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

第二組要比較係RubberBand嘅Connected  ---- CD vs HQCD
舊年這碟普遍大讚,我公司都有播過一排,都略略聽過 ...
tinsly 發表於 2011-6-29 01:42

師兄的口吻似係音樂人。
請教係香港 Blu Spec CD 邊度有得賣?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄的口吻似係音樂人。
請教係香港 Blu Spec CD 邊度有得賣?
plnl88 發表於 2011-6-29 02:13

你係講隻Radiohead隻The King of Limbs 的Blu Spec CD邊到有得買???
其實你落MK信和地庫睇睇,應該好多間都有得買.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你係講隻Radiohead隻The King of Limbs 的Blu Spec CD邊到有得買???
其實你落MK信和地庫睇睇,應該好多間 ...
tinsly 發表於 2011-6-29 02:33

YES, THX C HING!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

很專業的report, 謝謝介紹, 等我留意一下
最近自己亦想補回一些日版blu spec, 可惜有d早期出既已經斷哂貨

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

其實你落MK信和地庫睇睇,應該好多間 ...
tinsly 發表於 2011-6-29 02:33

cd warehouse算係三間連鎖唱片舖會特登有個位專擺blu spec, 可以試下去搵下
想直接送去屋企可以試呢個
http://www.yesasia.com/global/th ... 0-0-zh_TW/info.html

銀級玩家

小弟有一個壞習慣,就係:你唔試過「苦」,你唔會知道「甘」是有多麼美,也不會知苦和甘之間的分野,也不會知甚 ...
tinsly 發表於 2011-6-28 02:40

ching未講用D乜器材比較.
可否相告.
THX

科林玩家

Did blue spec CD is 16bit 44kHz... same with original CD?