設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 個人對一些不同CD格式分析

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

追加:
*Rubberband ---- Connected (HQCD vs CD)
*AQCD vs CD #25
*LPCD vs CD #26
*SACD才是皇道!!!! #27
*一山還有一山高---- SHM SACD #33
*K2HD vs CD #34

小弟有一個壞習慣,就係:你唔試過「苦」,你唔會知道「甘」是有多麼美,也不會知苦和甘之間的分野,也不會知甚麼是味道……間接衍生出我係好鐘意去「比較」;
我由細到大都儲開CD,純本人喜歡儲野,但完全迷上CD我就唔係好耐,但玩CD都整唔弄我壞習慣…又要比較了…
但其實我比較各種不同格式制的CD,最終係我想知那種最啱我,之後就可沉迷落只買這款CD去玩…PS.其實我已揾到那種合我…
雖然未試晒所有CD制式,但粗略聽過吓,有些喜出望外,有些失望而回,不過CD制式真係好多種,我都未完全試晒,我暂時分享住一些先,慢慢更新…
我唔首首歌都寫分析,每隻我抽一、兩首去比較,然後再結論.

先講這張:
Radiohead新碟The King of Limbs
左邊係歐版(普通CD);右是日版(Blu-Spec CD)

歐版(普通CD)

日版(Blu-Spec CD)

Track 5 ---- Lotus Flower
聽完後,歐版和日版最多分野係,日版層次感清楚過前者,初段的低頻,由右移左的拍掌聲,更其可見.而歌曲的高音位sound effect和約2:30 Thom的Ehco,日版震撼強得多.

Track 4 ---- Feral
純音樂易D比較,剩聽鼓聲就知咩料,日版嗰種震撼,直頭套鼓係個腦到打.日版Thom人聲sound effect定位好D,值得留意約1:30和2:39的低頻,走向十分清淅,逐步逐步遠離.

Track 1 ---- Bloom
日版一開波D琴已打入耳,但歐版要去到D低頻先震入耳,而日版D低頻清楚由遠至近,吓吓震入耳,琴音又清脆D,相反歐版琴音定位有D朦,沒有偏向左耳;到人聲,Thom的Ehco回音,歐版收得朦D,沒日版咁蕩氣迴腸,共嗚感強.和音抖氣位日版真實點;還有約4:00有句好細聲“Jellyfish go by”的和音在左邊,歐版係朦咗.到歌曲最尾嗰D回音,日版清楚呈出來.

Track 7 ---- Give Up The Ghost
開頭D炒豆聲是幾考人,然後再到高頻的雀仔聲,一聽,完全分出兩者,那個好???不用說了!而Thom把聲在EU版在左邊耳外唱的,日版恐怖了!有如在我左邊耳內唱的…尾段D sound effect真係聽呆了…

總結:
其實聽咗咁多不同CD制式,好多時第一粒音就分得到,通常嗰隻就係勁野,這張Blu-Spec CD版是也
本人視Radiohead為神,總有情意結及偏心的,但Radiohead的質素從沒令人失望,甚至你會聽到懷疑他們是否外星人.不過我真係未聽過咁徹底的Radiohead,若我只聽EU版到足以修復我,但試完Blu-Spec CD版,真係可以為他們殉道.
CD版和Blu-Spec CD版分野很大,奉勸各位只聽過CD版的ching,買返隻Blu-Spec CD版來驚嘆下;
也勸pineapple兄買多隻CD版來試吓,你會明白你隻Blu-Spec CD版威力有幾強!!!!
希望唱片公司能翻出返Radiohead以往大碟的發燒版,特別係OK Computer !!! 佢肯出,就算要幾多錢我都願!

補充:
不過講咁多,都係希望大家能揾到合自己的唱片類型;同埋當“選擇月刊”咁,買碟前可以作參考,分析下邊款值得買囉,當然以上全是本人意見,最終都係要靠各CHING耳仔去揀,謝!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 8威望 +70 金錢 +20 收起 理由
jack331 + 10 精品文章
pinkspider + 10
Ken704 + 10
plnl88 + 10
wil-wil + 10 + 10 原創內容
hy358 + 10
pineapple2007 + 10 精品文章
minimoai + 10 精品文章

查看全部評分

專業玩家

good report, 攪到我都想入番隻日版, 呢隻我只買咗歐版.
radiohead啲碟其實用嚟試Hi-F一流.

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

講到咁正反去聽聽先

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝分享, 同歌唔同CD格式分析 o係"CD音樂討論區" 事實上係比較小, 未必個個ching 好似ching 貢有中左毒既 "壞習慣"
仲有樣重要因素可以比較埋, 就係"錢", CD 既價格, 貴同平比唔多公平wow
想影音分家, 老細先同我分家

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實普通一隻港版cd同日版都可以分別很大, 唔需要一定係bluray spec既。

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝分享, 同歌唔同CD格式分析 o係"CD音樂討論區" 事實上係比較小, 未必個個ching 好似ching 貢有中左毒既  ...
hy358 發表於 2011-6-28 12:04

But sometimes, cheap stuff may not be the loser and on the other hand, expensive stuff may not be the winner !   

黃金玩家

But sometimes, cheap stuff may not be the loser and on the other hand, expensive stuff may not be ...
sunboy 發表於 2011-6-28 14:54

無錯!我今晚返屋企會講多兩隻,你就知咩事!

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

無錯!我今晚返屋企會講多兩隻,你就知咩事!
tinsly 發表於 2011-6-28 15:06

Even an SACD version can be knocked down by an ordinary CD easily............

黃金玩家

其實普通一隻港版cd同日版都可以分別很大, 唔需要一定係bluray spec既。
PP-HK 發表於 2011-6-28 14:46

可惜這張Radiohead日版,就一定係bluray spec ,日版無出過普通CD版,或者係我未見過日版普通CD版有得買.

鉑金玩家

ching, 見你咁有研究, 期望進一步分享下唔同cd格式, 如xrcd, sacd, k2, lpcd....等等的格式, 可以嗎?