設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: explorerhk

[教學] 剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用 (最後更新 9 Jun 2012)

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 878# mnmxxxx

係正常發票, 保用証都係全新未開係新既. 我唸唔到有咩古惑, 反正我用緊係新機有大陸保用又有單. 其他我都唔理咁多, 都係O個句冇信心我都叫大家佢大公司. everything has a cost, if want more confidence, has a big outlet, then it is reflected in the price.. no free lunch.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 880# SIXKKHO

I didn't encounter the experience you had, if i were you I for sure won't buy from him.

It depends on model. That time he sells the SONY HX920 not cheaper than the big shop, so if I buy SONY won't buy from him.. simple as this. but my SHARP is $2500 cheaper .. so I took the risk and bought there. So far all parts from him are okay in that purchase, but true that I am not sure if all his goods are 正常. Will he sell something "speical"? A 貨? B 貨? 返修.. cannot guaranty.. buyer be aware... I would suggest go up and see, no okay then not buy.. But I definitely bought good stuff from him at least once, plus some other ching there.. may be luck that time..

高級玩家

回復 881# billy997

Thanks ching, I agree with what you said.  Thanks for info.

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

我明你講咩, 你可以話 in general 佢地可能會 tune up the product with better margin.. 不過老實我覺得佢 ...
billy997 發表於 2011-11-21 17:30

多生意唔代表margin 高, 而家個個包括埋遊客買野都好醒, 貨比3間, 佢地margin 其實好低, 唔靠rebate跟本養唔起咁多人.

佢地tune up D 機同食rebate係事實, 你唔好低估代理rebate俾返佢地D銀額, 好多時多過一間普通hifi舖頭賣街賺果D.如list price 10000, 來貨係9000, 普通hifi舖頭會標9500, 即賺500, 但百記果D可能標10000, 但實收9400-9500 (計晒送野, 減價果D), 跟住做夠數, 代理回返3%俾佢地, 即270, 即係其實佢地係賣緊(9400+270)=9670 1部, 所以有時佢地為左做夠數3, last 果D機會賣到勁平, 9200 1部之類, 你看落好似無得賺, 但其實係 9200+270 = 9470, 即係賺470. 其實佢地tune up d機係公開的秘密, 你唔係內行人咪唔知, 咪以為佢地無必要咁做羅 :)
簽名被屏蔽

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

回復  billy997

師兄可否再詳細講講你買機經歷呢?有冇發票同保用証,如果有,就唔應該係有啲師兄所 ...
mnmxxxx 發表於 2011-11-22 21:13

有發票同保用証都可以係b 貨, 行內有隻叫 間行發的B貨, 係價單到有的, 但佢地賣俾舖頭時會列明的, 所以會俾正常貨平, B貨定義係可以Package 開過, 經海關check貨(開左盒一般人未必肯收貨), 有幾點死點之類D小問題, 所以就算香港, 你會見到有D小電器舖同一部機可以俾大舖平好多, 好多時就係呢D貨, 但香港果D舖頭未必會講到明, 但佢expect你知, 因為個價真係可以差好遠的 (如原價10000, 佢地可以8800賣俾你, 但百記果D要9300)
簽名被屏蔽

高級玩家

回復 885# explorerhk

看起來師兄是行内人,想問下咁如果係大陸蘇寧買會不會有b貨呢?b貨又是不是次貨呢?又怎樣可以識別呢?thanks!

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

回復  explorerhk

看起來師兄是行内人,想問下咁如果係大陸蘇寧買會不會有b貨呢?b貨又是不是次貨呢? ...
mnmxxxx 發表於 2011-11-23 18:05

我不是內行人, 不過識人做呢行.
簽名被屏蔽

高級玩家

回復 887# explorerhk

想問下咁如果係大陸蘇寧買會不會有b貨呢?b貨又是不是次貨呢?又怎樣可以識別呢?thanks!

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

回復  explorerhk

想問下咁如果係大陸蘇寧買會不會有b貨呢?b貨又是不是次貨呢?又怎樣可以識別呢?tha ...
mnmxxxx 發表於 2011-11-24 18:16

1. 唔知. 不過應該無.
2. B貨未必一定係次貨, 可能係盒開過之類.
3. 無寫明. 不過經驗話我知, 如開過盒呀, 賣得比人平好多就要小心, 如周圍間間舖都賣緊9500-10000, 佢賣8500, 唔洗問都估到佢就D有問題啦, 唔通佢特別買到平貨咩.
簽名被屏蔽

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

但佢開價係¥10,200 唔包鏡,蘇X就¥10,500包1鏡,咁你話邊個抵,另外我問佢有無發票,初初話無跟著說要 ...
SIXKKHO 發表於 2011-11-22 21:51

有D國內店舖向唔同渠道得到部機,再去塩個箱返梨入起翻賣