設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: explorerhk

[教學] 剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用 (最後更新 9 Jun 2012)

進階玩家

仲有我唔明乜野睇tv會起格,我真係唔見有仲好sharp wo,在店舖睇不能全部作準的,
可能有很多因數影響。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 871# SIXKKHO

It is quite personal. Some can see some cannot. Good that you can use less money but enjoy the same thing. Then it is totally reasonable to buy EX720 in your case.

進階玩家

回復 872# billy997

當然唔係same thing啦,不過少於ㄧ半價錢我絕對收貨。(如果用到3年或以上的話)

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

Quite a personal preference, in china there are a lot cheaper models with very big screen. Eg. 70 in ...
billy997 發表於 2011-11-20 20:49

你去百記果D睇未必100%可靠, 應該行多幾間, 佢地其實果期賣邊隻margin 高D, 佢地就tune 好D果部, 跟手將埋係隔離左右果幾部set 做default, 所以你睇落咪Sharp D. 仲有係代理有俾返rebate 佢地, 即係如果做夠額(可能係金額又可能係賣出機數目), 代理會回返幾個%俾佢地, 所以佢地如果差少少先夠數, 佢地咪勁吹果隻牌子羅, 又會吹到其他牌子好唔掂咁.
簽名被屏蔽

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我明你講咩, 你可以話 in general 佢地可能會 tune up the product with better margin.. 不過老實我覺得佢地冇咁得閒同埋冇必要.. 百記唔係街口間電器舖, 佢生意多到做唔晒 (一個月有幾多千萬一間店我唔知, 但一定係天文數字, 你如果有朋友做 SALES 會知一間 shop 可以有幾可怕. 佢成個香港都係分店), 我唔覺得佢要花咁多心機去攪咁多野為左多O個少少 margin.

講返我睇到既問題, 呢個同 tune up / down 係冇關係, 我睇到既 EX720 個 refresh rate 唔夠. I suspect the SONY design has its graphic engine to analyze the data and then process it. While EX720 with less capable processing engine making the results very bad. 當日兩機放高清 TVB (the whole shops the same), EX720 過畫面有明顯有一達達跟唔切.. 我都唔信邪 (我好想買 EX720 as it is so cheap), 一個星期後我去左 CWB showroom, 佢有一部 EX720 42' 我要求 PLAY Bluray , 開左隻好似咩狼人外傳咁上下, 個場面好黑下 (I original want to test the black level), 我見到係勁多 noise, 係勁多.. 我又唔信叫佢開同一 disc 係 HX920. 好好多 (have to agree that 本身呢套 movie 比較多 noise, not a outstanding movie to produce good image, but at least HX920 can handle it much much better)...

All these my wife was with me and she always goes for cheaper option. everytime she just said cannot tell the difference for most of my new gears. But this TV comparsion, it is noticeable even for her and she rejected to take up the cheap EX720.. just my 2 cents although you may not agree.. just sharing...

進階玩家

回復 875# billy997

可能我對TV無咁高要求啦,ㄧ般睇高清台我覺得己很ok了。
Billy兄你部Sharp好似在淘寶買,可否講下當時情況比我地知,是不是ㄧ樣在住家提貨?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

係在家提貨.. 佢唔係黑店,  呢度都有唔少人我介紹左後同佢買. 當然你問我去 so 寧當然更好, 呢個係風險問題, 我唔想比多兩三千.. 同一道理有人去友誠買平 d , 都有人會去百老x/ fortress 比多少少但安心..

高級玩家

回復 877# billy997

師兄可否再詳細講講你買機經歷呢?有冇發票同保用証,如果有,就唔應該係有啲師兄所怕的b貨啦,對嗎?謝謝!

進階玩家

係在家提貨.. 佢唔係黑店,  呢度都有唔少人我介紹左後同佢買. 當然你問我去 so 寧當然更好, 呢個係風險問題 ...
billy997 發表於 2011-11-22 19:12

Could you PM me the link of the shop please?

Thanks in advance

進階玩家

係在家提貨.. 佢唔係黑店,  呢度都有唔少人我介紹左後同佢買. 當然你問我去 so 寧當然更好, 呢個係風險問題 ...
billy997 發表於 2011-11-22 19:12

但佢開價係¥10,200 唔包鏡,蘇X就¥10,500包1鏡,咁你話邊個抵,另外我問佢有無發票,初初話無跟著說要下午才有,
佢見我考慮中就搵左張空白唔知真定假的發票用手寫比我,我見咁情況緊係走人啦。
仲有我見部機個紙盒都好殘下同我發現跟蘇X個盒有D唔同(盒頂位置),因我好小心去檢查個盒所以我記得,所以都係博唔過。