設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tzyblueangle

[討論] 《通天神探狄仁傑》大陸版與港版對比截圖

進階玩家

想問下師兄手上果隻係咪即係呢隻呢?

會唔會有BD50既版本呢?
kennethc2k 發表於 2011-1-9 19:29

其实这一主题的精髓就是不要迷恋50G.....兄台你仲未领悟到啊

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其实这一主题的精髓就是不要迷恋50G.....兄台你仲未领悟到啊
大圈仔 發表於 2011-1-10 09:22

你冇見過咩?大陸好多時都會出一個25G版本同一個50G版本!如果樓主用既係50G版本,而我走去買左個25G既版本,咁咪有可能同樓主果隻個效果唔同囉!咁confirm下唔會買錯吖嘛!
Blu-ray movie 係精神食糧,樹皮係日常既食糧,缺一不可!

進階玩家

你冇見過咩?大陸好多時都會出一個25G版本同一個50G版本!如果樓主用既係50G版本,而我走去買左個25G既版 ...
kennethc2k 發表於 2011-1-10 10:47

兄台,根本冇的咁既事啊,大陆目前三家正规的发行商,泰盛文化、CAV Warner、华录出版传媒。只有华录出版传媒一家,在发行《唐山大地震》的时候,同一套戏出BD50、同BD25两种载体。其他title根本冇试过。

当然,老翻的就唔计啦

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

兄台,根本冇的咁既事啊,大陆目前三家正规的发行商,泰盛文化、CAV Warner、华录出版传媒。只有华录出版 ...
大圈仔 發表於 2011-1-10 13:09

我當然知道"老翻的就唔计啦"!

咁我check唔到佢有50G版本,唔代表真係冇架嘛,咁我都係問清楚啫!"迷恋50G"呢樣野更係冇啦,你睇警察故事果啲畫面就知啦!嚇死你呀!
Blu-ray movie 係精神食糧,樹皮係日常既食糧,缺一不可!

科林玩家

畫面國版正D.可惜冇廣東話.

銀級玩家

你冇見過咩?大陸好多時都會出一個25G版本同一個50G版本!如果樓主用既係50G版本,而我走去買左個25G既版 ...
kennethc2k 發表於 2011-1-10 10:47

今次你錯啦, 大陸真係無一部戲分25g,50g, DVD 就仲有分D5,D9.....

其實呢部野,國語牛華都唔係自己聲, 而香港版係就係香港人自己配番,但其他人都唔係.
唉....合拍片死結黎架啦呢個都係,一部戲幾十種人,好惡攪呢個問題, 不過係戲院睇時已經好唔鐘意個配音

星級玩家

今次你錯啦, 大陸真係無一部戲分25g,50g, DVD 就仲有分D5,D9.....

其實呢部野,國語牛華都唔係自己聲, 而 ...
mrlittlejacky 發表於 2011-1-11 12:49

師兄,你放過我啦,我都係果句:我都係問清楚啫!

語音黎講最好係:個角色係講國語就講國語,係講粵語就講粵語,如果套片係N語,而只不過個演員唔識講N語,咁先至做配音,如果唔係無論你點配都會好怪!

銀級玩家

要現場睇先知...圖太細..唔知有咩分別..

星級玩家

其實呢部野,國語牛華都唔係自己聲, 而 ...
mrlittlejacky 發表於 2011-1-11 12:49

兄台,你都錯啦~!
套片國語版無錯全部角色都唔係自己聲,但廣東話版本劉德華/梁家輝/劉嘉玲都係自己配番的。

套片我本來是想看國語版,但國語版的配音好唔對路,因為通常國內配音會找番與原音很相似既聲黎配,但今次梁家輝同劉德華一開聲已經知唔對路,完全唔似樣....
....所以最後都係睇番廣東話舒服D~~

所以呢隻國內版我都唔建議入,應該搵番港版穩陣~~

新仔玩家

我是新来的,看看大家,向大家学习