設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tzyblueangle

[討論] 《通天神探狄仁傑》大陸版與港版對比截圖

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

但如果講國語既話就接受不能啦.
Hon 發表於 2011-1-4 22:19

但套戲應該拍個時用國語, 香港上映個時再叫佢地用廣東話配過

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都係覺得上圖好過下圖播...
真估唔到連國內版做得好過港版,睇來香港就快玩完了...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

高級玩家

國內版有繁體字就GOOD,不過好似無咗DTS
kevin_leung 發表於 2011-1-4 22:05

國內版有簡中、繁中、英文三條字幕~無粵語

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁請問國語有咩音效簡呢

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

但套戲應該拍個時用國語, 香港上映個時再叫佢地用廣東話配過
ajnakata 發表於 2011-1-4 23:54

我鍾意廣東話配音多d, if無就唔諗.

高級玩家

咁請問國語有咩音效簡呢
mtvbb 發表於 2011-1-5 00:19

國語TRUEHD 5.1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 16# tzyblueangle

MANY TKS

高級玩家

回復 12# DVD迷
無得咁比較,由於係大陸拍的,所以母片個Source係由大陸提供,港版差過大陸版當然係正常啦!

進階玩家

回復  DVD迷
無得咁比較,由於係大陸拍的,所以母片個Source係由大陸提供,港版差過大陸版當然係正常啦! ...
avbtgirl 發表於 2011-1-5 01:44

绝对唔系咁,因为很多港片现在已经是中港合拍,唔系纯港片,很多大陆电影有香港演员也是这个问题。

但是以现在大陆中影集团垄断整个电影制作同发行市场黎睇,大陆的source同mastering是非常冇质素保证的,因为全大陆只有中影集团下属的一家公司做source加工,正所谓神又系距,鬼又系距,距地的员工做野及其马虎,经常将好地地一个source搞到惨不忍睹......

但是同一套片,香港有自己的source同自己独立的mastering,常常可以做到质素好过大陆很多,这是成熟的香港电影产业,同未成熟的大陆电影产业的鲜明对比.....

但系大陆版这次之所以比港版靓,是因为狄仁杰的大陆blu-ray发行商,华录出版传媒公司,其母公司中国华录集团,系panasonic既大陆战略合作伙伴,其拥有一套非商业用途的panasonic authoring system,尼套野,唔讲得笑,是panasonic在mpeg-4 avc核心知识产权中的精华部分,目前投入作为blu-ray authoring只有两套,一套在美国荷里活的松下实验室(PHL)帮荷里活大公司制作blu-ray,例如霍士的《阿凡达》就是有PHL制作的,而另外一套,就是在这间华录公司......

所以当套片大家的source差唔多的时候,这套panasonic system encoding出黎既画面,就会比使用其他一般商用encoding要通透的,色彩也会鲜明的。
例如大家可以再对比下同样是这间华录公司出品的《非诚勿扰》《集结号》《建国大业》同港版的差别......

所以其实唔系话大陆冇好野,亦唔系话大陆好好野,一切事物都是综合因素决定的,冇乜系永远咁好,或者永远冇人超越到......

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

係香港依套片無粵語配音都唔駛諗啦