設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

AV Amp: Denon AVR3808/4308 Firmware 1.97 Update Information (Oct 20, 2008)

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 LAWSON 於 2008-10-29 21:46 發表
set多d位真係會好d的嗎??? 我就set左3個位咋

LAWSON,我都覺得set太多唔會話特別好,始終專注一個皇帝位嚟set比較似番家庭影院,
(針無兩頭利)set太多位係用意在幾個觀眾都可以平均咁去享受聲效,壞處就變咗好似戲院咁,為咗大衆一齊享受,結果就將皇帝位音效擴大擴闊希望平均化,但老實講,我在家中睇戲只希望得一個皇帝位,絕對唔需亦唔想要平均位,我自己也是選擇set 3個位的 :D

(完全個人主觀見解,其他c兄如不同意請見諒)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-10-29 23:00 發表

LAWSON,我都覺得set太多唔會話特別好,始終專注一個皇帝位嚟set比較似番家庭影院,
(針無兩頭利)set太多位係用意在幾個觀眾都可以平均咁去享受聲效,壞處就變咗好似戲院咁,為咗大衆一齊享受,結果就將皇帝位音效擴大擴闊希望 ...

我見你話SET左5個,D聲出返尼.如果係真既我會試下架:D
事關我會覺得SET得太小位反而聲音會集中,SET多幾個個空間感可能會好D.(我估估下架咋)
所以聽到你咁講,我都會信.
我玩左都有十年機,但係十年來都係朦下朦下.成日覺得冇咩戲院感.

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 LAWSON 於 2008-10-30 00:21 發表

我見你話SET左5個,D聲出返尼.如果係真既我會試下架:D
事關我會覺得SET得太小位反而聲音會集中,SET多幾個個空間感可能會好D.(我估估下架咋)
所以聽到你咁講,我都會信.
我玩左都有十年機,但係十年來都係朦下朦下.成 ...

其實我一直都係set開3個位,自己做比較感覺好個set 8個,只係今次唔知點解update完之後再set音場但幾次嘅音效都不滿意,最後改試吓set 5個位,點知又ok番,所以現在用住先,若果下次再set我都會照舊先試番3個位o架
以我自已喜好計,SET 1個位太少,8個又太多,會喺3-5個之間試

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實 set 三個位係最基本要求,
第一個位部機就預左測試玩幾多聲道及皇帝位既位置,
第二至三個位就用黎計數及以防數據有偏差作參考修正之用,
亦都會估計領聽空間大細。

至於第四至八個既數據偏差不大就用黎計算空間感要到幾大,
如果頭三個位測試無受任何干擾,基本上就足夠!

但如果數據仍有偏差就會利用多個位既資料作參考,如些類推。
所以建議最好是測試 5 個位左右就最穩陣。

測試期間亦需要保持絕對寧靜,連風扇冷氣等微量聲響都可以影響結果,
當然需要落窗簾、閂窗等隔聲或相關措施都要做好先開始測試 ...

以上是根據 Audyssey 要求來做 ...
但每個環境情況、AV 設備不盡相同,要按自己情況彈性處理!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 mankoo 於 2008-10-30 01:01 發表

其實我一直都係set開3個位,自己做比較感覺好個set 8個,只係今次唔知點解update完之後再set音場但幾次嘅音效都不滿意,最後改試吓set 5個位,點知又ok番,所以現在用住先,若果下次再set我都會照舊先試番3個位o架
以我自已喜好 ...

CC.THANKS

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 wil-wil 於 2008-10-30 03:34 發表
其實 set 三個位係最基本要求,
第一個位部機就預左測試玩幾多聲道及皇帝位既位置,
第二至三個位就用黎計數及以防數據有偏差作參考修正之用,
亦都會估計領聽空間大細。

至於第四至八個既數據偏差不大就用黎計算空間感要 ...

我其實其中一種推測就正如你所講,位置多D,可以測到聆聽空間既條件準確D.
但係另一方面又覺得如果太多,部機就好難定到個皇帝位,運算偏差既機會更大(如果部機本身唔夠好的話).
所以我成日都處於一個矛盾既狀態,但係又懶得試,又唔識搵野睇,睇左又唔明,
而家兩位版主既深入淺出,真係冇得頂 Smilies018

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實設計已經盡量針對皇帝位,
但二代  Audyssey (即 07/08 機種開始至今) 效能以更好,
只要頭三個位係皇帝位隔就 ok。

如果要皇帝位效果再理想,
將前置喇叭移斜少許直向皇帝位,甚至乎其它喇叭都咁做,
搞好擺位之後先 Auto setup。

但如果想好似 mankoo 要求得佢一個皇帝位,
咁就係自己微調、自己 setup 好過 Audyssey 幫你,
始於呢個技術到現時講,都係用大包圍式做法,
係方便比要求未咁高既新手玩家。

原帖由 LAWSON 於 2008-10-30 10:24 發表

我其實其中一種推測就正如你所講,位置多D,可以測到聆聽空間既條件準確D.
但係另一方面又覺得如果太多,部機就好難定到個皇帝位,運算偏差既機會更大(如果部機本身唔夠好的話).
所以我成日都處於一個矛盾既狀態,但係又 ...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 wil-wil 於 2008-10-30 18:33 發表
其實設計已經盡量針對皇帝位,
但二代  Audyssey (即 07/08 機種開始至今) 效能以更好,
只要頭三個位係皇帝位隔就 ok。

如果要皇帝位效果再理想,
將前置喇叭移斜少許直向皇帝位,甚至乎其它喇叭都咁做,
搞好擺位之後先 Aut ...

我本身已經 toe in左咁擺的了
但係有d書仔又話向前咁放,咁d低音就可以由氣孔反射後牆,令到空間感更好.但係我對喇叭個氣孔都係嚮前面XD

1萬

副版管

所以都提過每個環境情況、AV 設備既設計要求不盡相同,要按自己情況彈性處理 ...
慢慢試番出點先最適合自己。

如果像你呢類專業玩家,
Audyssey 調出黎再好都必定乎合唔到你要求,
因為你知同試過乜野叫好野。

但新手黎講呢種即食麵式全自動調整音牆,
記簡單、又易搞就已經好正!

原帖由 LAWSON 於 2008-10-30 21:57 發表

我本身已經 toe in左咁擺的了
但係有d書仔又話向前咁放,咁d低音就可以由氣孔反射後牆,令到空間感更好.但係我對喇叭個氣孔都係嚮前面XD

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 wil-wil 於 2008-10-30 22:09 發表
所以都提過每個環境情況、AV 設備既設計要求不盡相同,要按自己情況彈性處理 ...
慢慢試番出點先最適合自己。

如果像你呢類專業玩家,
Audyssey 調出黎再好都必定乎合唔到你要求,
因為你知同試過乜野叫好野。

但新手黎 ...

其實我都係道聽途說,一D都唔專業
試左又聽唔出.但係去親人地D舖頭就硬係覺人地套平野重好聲D(E.G.VISUAL LAB)
自己攪極都唔多得,所以先諗住買貴D係好D,但係技術既野真係睇天份.我就仍然係半桶水