設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lunerelf

[討論] 超大打擊-M7+LX82,又聽聽女性的評語

鉑金玩家

其實可能已習慣咗舊時嗰種聲底,好似聽耳機咁,你聽開啲暖聲耳機,突然轉玩冷聲的耳機,肯定唔慣,未必是器材問題,好似我原本有諗過買傑士喇叭,因為睇戲時好正(我覺得好過我套KEF speaker),但一play演唱會碟時,就唔係我杯茶.但KEF SPEAKER在兩者上我感覺較平均,所以揀咗佢,我乜都唔識,聽時純綷靠整體感覺.  另外我覺得女性嘅觸覺比男性更加敏感(可能),佢哋去聽啲器材時,佢哋唔會受品牌,口碑,價錢影響(除咗外形),所以佢哋會更加注重自己聽感(整體性).所以冇話好唔好,最緊要係適唔適合,可能你聽慣咗你套嘢嘅聲底時你會覺得好正呢!

進階玩家

快D 叫埋你女朋友一齊加入76 既世界啦~~
shing517 發表於 2010-8-8 01:30

可能 ching "金耳朵"女朋友已經 joined 76 and reading this post

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

超大打擊-M7+LX82,又聽聽女性的評語

點解唔索性影音分家既?反正兩對喇叭取向唔同,留得龜龜在,那怕無錢燒呢?

- 发送自我的 iPhone 大板凳应用

進階玩家

點樣開放分法好呢c兄?

點解唔索性影音分家既?反正兩對喇叭取向唔同,留得龜龜在,那怕無錢燒呢?

- 发送自我的 iPhone 大板凳 ...
ewartuen 發表於 2010-8-8 07:07

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

>> 另外我覺得女性嘅觸覺比男性更加敏感

x2. 有時買0左新野, 自己會帶主觀意願覺得一定好聲. 而忽略0左帶來既缺點. 有個局外人既朋友可以中肯聽下(唔識音響牌子仲好), 其實係好事. 可以避免自己呃自己, 鑽牛角尖.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
hintel + 2

查看全部評分

進階玩家

C兄有甚麼好建議,我同意,我發覺如果愈清晰,分析力愈高,愈能夠爆的喇叭,
聽音樂就好難耐聽,都好難柔和.
尋晚用BD睇完AVATAR同不赦島用MK一齊,個D熗聲,緊張同逼力的畫面,
用MK來爆個張力感十足,真係會有嚇你一跳,成個心跳出來個D緊張.
後來我換返大牛龜,聽歌舒服返好多,但睇返同一個場面就平平無奇,
細節少哂不在講,連D張力同臨場感都無哂....

luner兄,
你潛在意識已經話比自己聽mk spks係好抽得, 啱~
但當聽埋音樂就唔係咁講
再當你試多十個八個牌子 ...
lemonstar 發表於 2010-8-8 01:12

進階玩家

而家聽左一輪,我只覺得係各有好處,但二者好難合一.
同女友討論過,係咪可以睇戲用返MK,聽歌用返大牛龜,
研究左LX82有ZONE2,唔知係咪可以將大牛龜放入ZONE2,
跟住用來聽歌,不過一般就係用PS3或XBOX(一個DIGITAL,一個ANALOG)去讀NAS上的MP3或用CD,
睇完82本MENU,都唔知係咪可以同一個播放源想SWITCH去ZONE2又得,用返原本MAIN又得.
如果得,咁都算解決左個問題...

其實可能已習慣咗舊時嗰種聲底,好似聽耳機咁,你聽開啲暖聲耳機,突然轉玩冷聲的耳機,肯定唔慣,未必是器材問 ...
papabaggio 發表於 2010-8-8 02:24

進階玩家

係架,好似我女友個D唔知MK個D乜來頭,你講佢知佢都唔理,
總之就係好唔得.但睇MOVIE時佢又感覺到用MK係正架喎咁囉...

>> 另外我覺得女性嘅觸覺比男性更加敏感

x2. 有時買0左新野, 自己會帶主觀意願覺得一定好聲. 而忽略0左帶 ...
radhk 發表於 2010-8-8 08:05

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

而家聽左一輪,我只覺得係各有好處,但二者好難合一.
同女友討論過,係咪可以睇戲用返MK,聽歌用返大牛龜,
研究 ...
lunerelf 發表於 2010-8-8 09:03

其實是可以用ZONE TWO聽歌用返大牛龜
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

C兄有甚麼好建議,我同意,我發覺如果愈清晰,分析力愈高,愈能夠爆的喇叭,
聽音樂就好難耐聽,都好難柔和.
尋晚 ...
lunerelf 發表於 2010-8-8 08:59

所以好多師兄最終都是影音分家
一SET SPEAKER FOR SEE MOIVE而
另一SET FOR 聽音樂
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A