設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lunerelf

[討論] 超大打擊-M7+LX82,又聽聽女性的評語

進階玩家

應該話我自己係呢方面認知同基礎都太差,
同估唔到女友對耳仔咁勁....

自己吸錯毒
tam_kk 發表於 2010-8-7 00:26

進階玩家

真係同C兄差唔多經驗,重有,對喇叭係度十幾年,感情分女友都會加唔少添.
但事實上的確個大牛龜係聲暖好多,厚好多,但個分析力認真麻麻,好多聲上的細節係M7係聽到,但係佢係聽唔到.
個無計,係女友心目中,乜野清晰度,乜野聽到多D聲係完全無意思的,
佢話呢組喇叭最唔好係無感情....

睇到CHING既情況,我又講下自己,我以前都係買野無做功課,見平見靚仔,D SALES話好咁就買左隻馬仔4001 AMP+Foc ...
goro 發表於 2010-8-7 00:45

進階玩家

咁我又唔會話錯,因為之前805佢用來聽歌係OK,
換左82後佢最初又話聲薄又話太浮,
後來發現我用左MCACC CAL完的睇片設定聽歌所以唔掂,
換返個乜都無的就掂哂.
我唸個味道好緊要,但合左後係細節上有無法仔令佢表現更好係另一回事,
不過好顯現呢D錦上添花的東西係我呢D麻甩佬先會好努力咁去攪,
我女友就肯定唔在意.

用AV Amp聽歌已是錯仲要加MK Speaker就錯上加錯,已上Setting只可看Moive(聽歌)就一定不用多想點都唔會好聲! ...
bmonkey999 發表於 2010-8-7 01:03

進階玩家

係囉完全同意,我TECH佬一名,
耳仔唔算得,總之好似咁換左個M7聽到分析力高左好多,細節多左好多咁我就好鬼興奮架勒,
我要冷靜返,有人提點完我再慢慢留意返對方講的重點我先會感受到.
只可以講我個人粗心大意,好多野唔介意.
所以有個唔同感覺,唔同取向的另一半都好架,因為佢可以引導到我睇到世界上另一D我留意唔到的野.

回復 25# pittpitt123

進階玩家

太好了,我相信C兄你講出左重點,
只怪我認知太少,以為科技一日千里,細音箱係有能力做到大牛龜個種質感同厚重,
而家顯然係唔得,引証到C兄所講物理上的分別.
C兄咁講我都覺得真係要打下自己兩巴,其實可能真係一個好顯淺的道理,
我自己都知道,一個八吋的底音,係點都無可能做到12吋的效果,
但點解我會認為一個咁細音箱的M7,可以做到個大牛龜的效果.....
我唸呢點先係我千萬該留意,但又比對MK的情意結所誤導,
連睇人地REVIEW都忘記左唔係同一個SIZE,唔係同呎吋單元,表現力會唔一樣呢個道理.
多謝C兄,真是很有價值的回應呢~謝謝~~~
但如果一個約50CM大,24CM濶,34CM深的喇叭,
C兄有沒有好介紹邊個牌子等我可以去試聽下同女友???

大SPEAKER 同MK 比緊係MK 慘死....邊有得比...MK 只係細SPEAKER 出到大音壓....無論如何大SPEAKER 物理上都 ...
francis_leung21 發表於 2010-8-7 03:25

進階玩家

有無邊個牌子可以介紹下呀C兄?

所以器材真係要睇下夾唔夾,p記就一定配番d厚聲Speaker好d....
hogoh 發表於 2010-8-7 01:22

進階玩家

真係唔好意思,再加一個請教,
如果對原本個大牛龜已經收貨,
但想改善個音質,細節個分析力同音壓,即係最少都要環繞返咁大個音箱的喇叺,
甚至更大的先會拿到更好的效果?
係呢個方面,如果大概一萬至萬幾一對的喇叭,配返好似82個D特性,
有無邊款可以推介下?等我去試一試聽?
真係唔該哂~~~

大SPEAKER 同MK 比緊係MK 慘死....邊有得比...MK 只係細SPEAKER 出到大音壓....無論如何大SPEAKER 物理上都 ...
francis_leung21 發表於 2010-8-7 03:25

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

用AV Amp聽歌已是錯仲要加MK Speaker就錯上加錯,已上Setting只可看Moive(聽歌)就一定不用多想點都唔會好聲! ...
bmonkey999 發表於 2010-8-7 01:03

完全同意....lunerelf兄請記住呢位ching說話...如果唔係你只會喺度不停兜圈不停"哂"錢.....

高級玩家

真係唔好意思,再加一個請教,
如果對原本個大牛龜已經收貨,
但想改善個音質,細節個分析力同音壓,即係最少都 ...
lunerelf 發表於 2010-8-7 07:35

我建議你試吓:
1) QUAD 22L2 座地, 雖然大隻D, 但座地可以提供較大音箱, 令低音豐富 同圓潤D, 可能有翻"大牛龜"既感覺。
   如果地方所限, 都可以試 QUAD 12L2。 好多 C HING 都討論, 可以 SEARCH 下 D POST.
2) B&W CM7 座地 或
   B&W CM1, 好多POST 都有介紹。
3) PROAC STUDIO 110 座地 或 PROAC 1SC, 不過就貴D。
無論如何, 都要同你女友一齊去聽下, 唔係貴就一定啱口味, 記住用耳仔收貨。
祝你快D 揾翻心頭好 !!!  
新手入門

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

lunerelf hing,

你既情況有幾個原因: 1. 由onkyo轉p仔聲底改變太大, p仔amp行class d 特性已經係快同尾音收得快, 仲要加上p仔分析力咁強, 難免使到聲音偏高及薄; 2. mk雖然我未聽過, 但聽你形容屬於走分析力及中性路線, 佢既特性本來用於av係好合適, 但用來聽歌加上p記amp等於火上加油, 很少聽見人講用mk黎聽歌; 3. 新喇叭需要時間run in, 未煲好前中、低頻未出, 係會有聲音太尖的現像, 配合適當的喇叭線亦可平衡番過於尖削的高頻; 4. 有機會你套82仲未set好。

有幾樣野你可以試下, 1. 換條厚聲點的喇叭線如sound from heaven double run, 2. 係mcacc度將喇叭set做大等佢出多d低頻, 其實唔需要理佢係咪全頻, 我用書架以前set small而家做large, 感覺冇咁薄; 3. 唔好信auto mcacc要人手再tune過, 特別係要off左個STAND WAVE同係EQ度調整高、中、低頻。我既經驗係P記AMP個AUTO MCACC會將喇叭既低頻CUT低哂, 雖然用AUTO D聲已經係唔錯, 但人手TUNE過後完全係兩回事。你試下先將低頻的數值加番大, 然後中頻大約1K的位置也調高點, 高頻就減, 條CURVE左高右低咁, 相信可以平衡到太尖削的高音; 4. 加多條RCA連接BDP同AMP, 聽歌時轉做ANALOG, 數碼味冇咁重聽歌會舒服D。