設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wayne0503

[AV擴音機] 又一風暴來襲!

白鑽玩家

wayne0503 發表於 2023-10-7 11:40
我而家都係用x12+做埋身速度衝擊力 下潛就靠隻開孔12寸入門級數嘅大地震做底層包圍氣氛頂住先 ...

入門級大地震反而下潛會好過X12+
呢樣就真係唔清楚
好多時20至120Hz
兩隻唔同嘅sub仔
對齊兩隻80至100Hz相位一致
可能去到下潛頻率又有機會相位相反
唔用rew真係好難知道有排摸索
我自己搬咗屋之後
新屋同舊屋房間特性又唔同咗
我隻array1400本來以前行large
現在改返要行small
因為對齊咗80Hz
一對15吋sub仔嘅超低頻段
會畀array1400 cancel 咗少少
變相四隻喇叭都喺度損耗功率

鉑金玩家

MDLP 發表於 2023-10-7 19:38
入門級大地震反而下潛會好過X12+
呢樣就真係唔清楚
好多時20至120Hz

係呀!我都唔知點解 我當然冇用其他儀器測量過純個人感覺去聽 可能你講嘅負面效果嚟 箱聲加駐波 但聽感出嚟係深潛渾濁 但x12+就好唔同好實好冇尾聲 可能大家個箱體設計好唔同!

另外大師兄你搬咗大屋對array1400當然要分多啲工作比兩隻15吋啦😅

鉑金玩家

MDLP 發表於 2023-10-7 18:40
係佢ARC自身條曲線有問題
定係距離有問題導致?

最主要係佢個測試版 將30Hz以下cut咗 但係可以手動釋放返出嚟或者熄咗個ARC先啲低頻就會走返出嚟 但係PAC大哥話呢個測試版其他地方都有改進,整體係好咗

鉑金玩家

MDLP 發表於 2023-10-7 18:27
我仲諗緊下次換入門機
可以換乜嘢牌子
加上而家軟件又倒退

大師兄你要換部有咁複雜得複雜嘅旗艦機先夠你玩😜

白鑽玩家

wayne0503 發表於 2023-10-7 21:44
最主要係佢個測試版 將30Hz以下cut咗 但係可以手動釋放返出嚟或者熄咗個ARC先啲低頻就會走返出嚟 但係PAC ...

其實而家新戲院好多都去唔到30Hz要靠櫈底震子
一般人覺得好勁嘅中價12吋實際上都係去到30Hz
PAC大哥隻威力登就梗係感覺到無咗30以下
我自己有個超低音分音器
以前試過做過實驗
逐Hz試下將超低頻去除
24Hz/12oct反而最乾淨最有震撼力

白鑽玩家

array1400當然要分多啲工作比兩隻15吋啦

要實試
盡量做到1+1效益
就算不等於2
都起碼大個1.5
先起碼發揮到買對座地喇叭嘅作用
如果1+1少於1
就肯定有嘢搞錯

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

wayne0503 發表於 2023-10-7 21:51

我有個功能係放唔低
就係用開pioneer mcacc
佢會自動校正source聲軌上0.1超低頻個時差
最貼近d&m都有
但唔識得自動
如果有用開D&M個bass sync
搵隻michael Jackson This is this BD
將個bass sync加10ms
就明白我講乜嘢
但又唔係隻隻碟都係相差10ms
有啲碟完全係無相差
係比例唔多
總之係random
但每隻碟結果次次一樣
呢個功能
同subwoofer校相位與主喇叭在皇帝位融合唔一樣
個功能係喺讀碟數碼訊號層面已經預先糾正
唔會出現當呢隻碟較啱時原來第二隻碟就錯
根本上係喺度互相追逐

可能你會問有冇搞錯
一齣戲咁大投資
點會出現咁蝦碌
其實上網搜查你就發現錄音室最難克服就係混音嘅latency

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

白鑽玩家

其實上面都有人講過
有機會系統內置強制曲線
可能真係唔用好過用
其實而家啲講到如何最複雜嘅系統
最搞唔掂就係低音嘅融合
純粹都係EQ拉上補下
唔知有冇可以做到自動校正低音相位及極向
如果我用兩聲道玩法
每對喇叭包括環繞聲
都擺到一個音場定位平衡度
甚至乎我之前有出個post
連天花喇叭都行路軌
起碼一出聲已經有基本功底出返喇叭自己聲

所有surround amp個autocal
絕對唔係宣傳講到自動音場定位咁神奇
來來去去都係做三樣基本嘢
音壓平衡
矯正時差
同埋EQ

舉個極端啲例子
假設你左右喇叭一前一後一高一低
左邊高到上天花板
右邊低到放地下
左邊擺喺膝頭哥前
右邊個貼曬去前牆
你估下做完autocal
音場定位會唔會個人聲喺正左右上下中間
膝頭哥隻喇叭又會唔會褪返後出聲?
如果可以嘅話所有兩聲道系統已經可以全部執笠
所有hi-fi寫手都已經冇工開

白鑽玩家

還有好多中階式以下師兄
其實七成嘅聲音係棘咗喺喇叭系統及放大部分
依家一個系統涉及咁多隻喇叭同sub仔
例如一部九萬蚊嘅avm
同另一部日本仔旗艦三萬蚊
你估嗰六萬蚊投資落去喇叭subwoofer提升改善大?
定係一注獨贏avm改善大?

高級玩家

MDLP 發表於 2023-10-7 09:32
其實件事係好複雜
假設用XYZ軸去形容
如果X係代表你感覺得埋身與否

你呢個比喻我明白,即係好似打你兩拳咁,
如果只係靠支mic,
可能第一拳未到你個人,第二拳已經又打出,
即係兩拳都打唔到你個人,
如果時間正確到達皇帝位的話,兩拳都會打中,
跟住拳頭嘅形態究竟係大人定細路,肥仔定瘦仔,
簡單嚟講
喇叭嘅距離就決定拳頭嘅到達位置,
Woofer嘅db就等於拳頭嘅力度,
Woofer嘅距離同相位就等於拳頭嘅形態,
不過當然講就簡單,但其實內裏仲包含咗好多野,
仲有喇叭同woofer果條equalizer,注波問題,
我冇儀器,又唔識用rew,純粹靠耳仔去聽,
不過ypao已經好幫到手,
一定程度上大部分嘅注波及平行佢都可以幫我解決左唔少,只不過佢支mic次次cal出嚟數值都唔同,
好難得先有一次半次係啱我口味,
低頻真係最難最難最難攪,
不過我發現高音係可以帶出低音嘅力度同狠勁,
如果喇叭或者部amp唔夠高音既話,應該都唔使點搞,
因為冇得搞,唔夠高音條低頻應該都好單調,一團團咁,
難有層次,難有立體,

我套野調教咗幾年,
不停toe in out,拉前拉後,不停去搞個xyz,
就連傢俬我都有移動轉位,
其實都聽得下,只不過係自己有啲唔滿意,
不過呢幾年嘅調教當中,亦都了解咗少少,
好在有你同q姐喺度間唔屎講下,
睇完,諗下,消化下,實戰,再睇下,再消化,再諗下,再去調教下..............

亦依照過dobly 嘅建議,LR要toe in 22度以上,
聲音會集中咗,速度快咗,但呢個建議實在係太死板,
如果以2ch角度,去擺好隻LR,搵到最大嘅結像先去cal機效果會更加出色,不過我間房天生有缺憾,鴛鴦聲,
左右反射不對稱,右邊聲音可以離箱,左邊不能,實在頭痛,擺樹喺左喇叭附近有輕微改善,但到滿意都有段距離