設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wayne0503

[AV擴音機] 又一風暴來襲!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

wayne0503 發表於 2023-10-4 16:42
都係!hk有啲毒氣室都係工廈!又真係聽唔出有咩分別

幾十年前個 hifi fd 已經講...工廈 11 點後先最好聲

鉑金玩家

Ep-71 發表於 2023-10-5 11:10
味就系~!!!  鬼鬼鼠鼠....冇尼貴氣  

係呀 真係好快熱 唔使點煲😂😂

白鑽玩家

DrChikDrCh@G 發表於 2023-10-5 09:35
請教一下,在沒有Rew 之下,最簡單set Sub仔個距離係咪播住低頻Hz,不段調amp個距離數值,然後去感受最重 ...

原理大致係師兄你講咁
睇埋你隻subwoofer個個相位掣
係0/180開關或是0~180無段
如果係新款d&m高級機
有無bass sync 功能

高級玩家

MDLP 發表於 2023-10-6 17:02
原理大致係師兄你講咁
睇埋你隻subwoofer個個相位掣
係0/180開關或是0~180無段

只有0/180開關,冇bass snyc的,支咪比我既結果係3.45m,須然底頻感覺係廣闊及擴散,但就唔多夠狠勁,跟住我慢慢調到2.40m,底頻變得聚焦於前方,狠勁感回來了,但就失去了擴闊感,而且後置(small)既底頻好似有D怪怪地,我而家用兩隻woofer,可能一隻要set聚焦,一隻要set擴散黎攞個平行,我中後置都set small 60hz,咁係咪應該播住50/60hz黎搵個底頻點?

白鑽玩家

DrChikDrCh@G 發表於 2023-10-7 07:11
只有0/180開關,冇bass snyc的,支咪比我既結果係3.45m,須然底頻感覺係廣闊及擴散,但就唔多夠狠勁,跟住 ...

因為師兄所提供啲資料實在有限同比較抽象
如果要每一隻低音都對得正時差又對得正相位
我偏向選擇所有喇叭set去同一個分頻點
其實唔同低音單元都有唔同嘅相位特性
與超低音融合追得左右
好難又追到其他低音單元
除非你搞亂中置環繞聲及天花喇叭個時差逐隻去追
而且分頻越低
個波長就越長
就會更加難追
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

高級玩家

MDLP 發表於 2023-10-7 07:35
因為師兄所提供啲資料實在有限同比較抽象
如果要每一隻低音都對得正時差又對得正相位
我偏向選擇所有喇叭 ...

有時覺得好似已經掌握到少少,但再行多一步就開始非常複雜,喇叭個時差我未有太多基礎知識,淨係識搞埋身D同冇咁埋身

白鑽玩家

DrChikDrCh@G 發表於 2023-10-7 08:05
有時覺得好似已經掌握到少少,但再行多一步就開始非常複雜,喇叭個時差我未有太多基礎知識,淨係識搞埋身 ...

其實件事係好複雜
假設用XYZ軸去形容
如果X係代表你感覺得埋身與否
那麼Y軸就代表每個低音頻率
而Z軸就代表時差與同步性
所以師兄所提供到資料只有X
而去求Y及Z兩個unknown
很難找出答案及作出結論
再涉及其他surround喇叭
又會衍生到x1y1z1是否等於x2y2z2........
我個比喻大致係咁
不知是否恰當及容易明白

白鑽玩家

即係常見網上有用家用音壓計表達佢隻超低音及套架餐有幾厲害
純粹顯示幾多個dB開到幾大聲係冇意思
因為只係得個x
你要連埋條頻率響應曲線伸延及平直程度
這樣才見到條y
就算條曲線點靚都冇用
要提供埋失真率z
又即係身材嘅三位數字
淨係講幾多吋無意思
要講埋乜嘢cup
又要知道係乜嘢型呀

戴多次頭盔
上面xyz代表乜嘢係我亂咁作
實際上係冇一樣咁嘅圖表

鉑金玩家

DrChikDrCh@G 發表於 2023-10-7 08:05
有時覺得好似已經掌握到少少,但再行多一步就開始非常複雜,喇叭個時差我未有太多基礎知識,淨係識搞埋身 ...

C兄我都有同樣感覺 好在買咗部AVamp會call埋十仔 就算搞亂晒都可以交返比ARC去處理

白鑽玩家

wayne0503 發表於 2023-10-7 10:01
C兄我都有同樣感覺 好在買咗部AVamp會call埋十仔 就算搞亂晒都可以交返比ARC去處理 ...

我的有限認知
AVamp測距離係cal時差同埋低音做EQ
唔識cal 極向polar同相位phase
如果嗰啲要自己人手入距離嘅AVamp軟件
咁就會連時差都錯埋添
要知道時差正確
現實不等於極向同相位正確
例如你左右喇叭其中一隻+/-掉轉
但左右喇叭發聲時間是一致即沒有時差
改其中一隻喇時間方法
是對不到極向及相位