設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 喬峰

[討論] 實驗 bypass MK 13A fuse。(可能有火災以及不符合香港法例)

進階玩家

唔係睇唔睇少既問題, 我亦真係對事唔對人. 如果字眼上語氣唔好, 見諒.但考慮到眼前哩個set up 既危險性既時候就冇可能唔出聲. arcing 係一個問題, 發熱亦係一個問題. 用係唔同既產品出黎既結果都唔一樣. 如果其他人跟你一樣咁做出左事,想像唔到.

你不斷叫人去simulate 個case 出黎. 你又知唔知宜家你叫緊人去做abnormal test? 危險性有幾高? 甩鍚只係一個起因, 長時間去使用會有d 咩野變化你同我都唔可以估到,我地可以做既只係可以做一個最壤既預算. 所以我地做lab 既先要每日不斷咁去做d 不斷又重覆又悶到死既測試.

可能,睇chemical 睇physics 係有個答案, 但正如你所講"盡信書不如無書啊兄弟", 我每一日做既野都係面對緊佢地,咁我應該去搵chemical 睇physics 先, 定係信我每一日睇到既pass product 同fail product 呢?? 希望你亦都見諒下

正如我之前所講, 係你既用法, 可能係冇問題, 因為你用緊既電流唔係大(其實1A 2A 已經係好大). plug pin 發熱唔多. 但其他版友睇到, 照跟, 但用係大電流既產品上面, 兩回事.

p.s. 其實起acring 既先決條件係溶鍚,如果鍚都可以溶到, 你都可以想像到入裏溫度係幾多

進階玩家

藝高膽大!
小心,尤其天氣WET,will have problem

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

唔講啦, 冇意思!

黃金玩家

仲有就喺 用錫喺 chemical bonding, 上螺絲喺 physical bonding。 錫會甩, 螺絲也會甩。 咁即喺話美式頭用耐咗都有同樣嘅問題囖!

進階玩家

回復 34# 喬峰

你講得冇錯, 如果設計得唔好, 的確係可能會, 但人地設計上係有考慮螺絲既問題, 冇考慮你焊鍚既問題嫁孖.

黃金玩家

我地不如做個朋友好嗎?

進階玩家

sure 好, 都唔知咁講黎為乜, 傷感情, 大家一言一語, 完全係你有你講, 我有我聽. 我著眼安全問題,你同我講phy chem.........

黃金玩家

你仲唔訓? 聽日唔駛返工嗎?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

其實2個都無錯,只係睇既野唔同

喬峰兄 - 方法你Work, 但要注意焊點問題......等如買5蚊六合彩, 無可能話我一定唔中, 我有1300幾萬份之一機會中, 都則係有機會......
(唔好話220V, 玩電車舊8.4V,絛線鬆鬆下都真係會有火花, 鋰電為2000mah, MAX 2C...大約4A電流.....如果220V焊位出問題, 唔好話唔危)

tomoki兄 - 只係做緊依行, 睇依D特別緊張........等如D整容醫生睇人時就睇下佢有無整過, 我睇就睇第2D野咁解......

不過, 安全最緊要...

專業玩家

雖然我唔太明白,但係Tomoki兄只係帶出一個中心為上的訊息,大家請冷靜一下.
另外有個問題如果咁做同直接改做美色比,改美色會唔會重安全呢?