設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 喬峰

[討論] 實驗 bypass MK 13A fuse。(可能有火災以及不符合香港法例)

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

啊 tomoki 師兄,

你所講嘅 undesired arcing 可能啲舊樓同舊唐樓重多機會有。如果你認真咁理解 arcing 嘅原理。或許你會有改觀,我講嘅喺要做到 arcing 嘅每一個細節都好明白同理解。 橫掂你日日都面對咁多 MK 蘇頭同爆10個8個。我又想學下嘢,不如你試下 simulate 一次甩錫。燒融個蘇頭或蘇底, post 個 video 比我地睇下。
記住個 MK 蘇頭喺合埋同上咗螺絲嘅,即喺話個蘇頭要喺 under normal atmospheric & closed condition 下,同唔增加氧氣喺空氣度!

進階玩家

回復 21# 喬峰

我諗你有d 誤會.不如我講清楚少少.
我宜家講緊arcing 係講緊你火線同socket fuse holder 之間既問題. 假設. 如果你條火線不幸真係甩左, 咁你火線就有機會同FUSE holder 因為接觸不良而起arcing.

至於你講既"你如果你認真咁理解 arcing 嘅原理..................我講嘅喺要做到 arcing 嘅每一個細節都好明白同理解", 亦冇咁需要, 因為宜家只係好簡單咁講緊兩個contact 接觸不良下有火花產生咁解, 所以同你講既"記住個 MK 蘇頭喺合埋同上咗螺絲嘅,即喺話個蘇頭要喺 under normal atmospheric & closed condition 下,同唔增加氧氣喺空氣度!" 係冇關係, 因為我講緊既係你個solder join, 都冇上螺絲

at last, video.....sorry....i can"t. 因為上作上係唔比我咁做. btw. 我只可以同你講, 我係做lab 既. testing product 就係哩d.

黃金玩家

tomoki 兄,

你不如從 chemical physic 呢方面再諗深入啲, 你就會明我想講啲乜嘢噶喇!

進階玩家

咁比個worse 你, 宜家你甩左石, 線同contact 之間clearance 係0.5mm , 宜家你apply 250V a.c. 你話會點呢? 你宜家條線冇任何既支點, 你係做緊non-hook in soldering, 如果石因為熱而溶左, 你條線就會懸空, MK PLUG 既設計唔用令火線走到位,jei 係你條火線一定會係fuse carrier 既上面. high potential to low potential, arcing occur through the air gap. 至於會唔會起arc, 只係depends on 你有幾好彩.

就算我唔同你爭論焊線問題, 你宜家條線係直焊上fuse carrier, 線芯搭左上去housing. reinforce insulation 就已經一定唔夠. 咁危唔危險呢? 自己諗 pls

我唔係想同你爭論任何既問題, 我亦都唔係想針對你(本身我係76 都只係一個cd-rom). 我只係將我係工作上既經驗分享同提醒. 如果你覺得冇問題既. it's fine. u take the risk. 但你係咁樣出個post. even 你有警告都好, 你宜家既野係唔安全, 你同人講係work, 就有問題. 因為你宜家做緊野既唔係關手工好唔好或有冇基本物理知識既事, 要考慮既野已經超出左哩一個範疇.

黃金玩家

你寫嘅嘢喺有問題:

1) 咩叫“ 咁比個worse你”? 唔明
2) 講完一大堆也之後‘ “至於會唔會起arc, 就只喺depends on 你有幾好彩”。連你自己都唔知會有幾成起arc,咁算唔算講咗同冇講一樣呢?
3) 網上討論最好喺對事不對人!
4) 呢樣嘢一定唔喺我首創,三十年前我見到 Linn 啲人已經咁做。我照抄啫!
5) 我唔敢講 Linn 啲工程司識嘢多過你, 但喺我知道佢地一定唔傻囖!佢地幫我做果條線,我由英國帶返嚟香港,又由香港帶去澳洲。由澳洲又帶返嚟!
6) 盡信書不如無書啊兄弟!

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好喇!好喇!大家都冷靜D先!
大家用一些客氣,互相尊重的態度去討論吧!

進階玩家

本來真係唔想re, 不過你咁有heart 打左6個point 出黎,真係要回禮
1) 咩叫“ 咁比個worse你”? 唔明 <--哩個係我打少左個"case"字, 真係sorry
2) 講完一大堆也之後‘ “至於會唔會起arc, 就只喺depends on 你有幾好彩”。連你自己都唔知會有幾成起arc,咁算唔算講咗同冇講一樣呢?<--- 咁你又會唔會知你有幾多成機會焊接位唔會甩呢?
3) 網上討論最好喺對事不對人! <---我同你平水相逢,做咩要針對你jei........一路都我只係針對緊你宜家做緊既野, 係唔安全
4) 呢樣嘢一定唔喺我首創,三十年前我見到 Linn 啲人已經咁做。我照抄啫!<----所以我講, it's fine. you take the risk. 人地可能手工好, 冇事, 咁你又有冇照抄埋人地既技術呢?
5) 我唔敢講 Linn 啲工程司識嘢多過你, 但喺我知道佢地一定唔傻囖!佢地幫我做果條線,我由英國帶返嚟香港,又由香港帶去澳洲。由澳洲又帶返嚟!<--咁又點呢??唔安全就係唔安全嫁啦
6) 盡信書不如無書啊兄弟!<---兄弟,宜家唔係講緊盡信書不如無書既問題, 我每日既工作都係圍繞住佢地, 小弟做lab, 我每日做既野係要判定佢地係安全定係唔安全. 書的確不能盡信, 但標準就不能唔信. 標準有如法律,佢寫乜就係乜. 我既工作經驗話比我知佢係有問題, 就係咁多. 今日你用係2.1 speaker 講緊既可能係1, 2 A, 冇事係正常. 聽日版友睇到你話work. 但佢唔係用2.1 speaker , 佢用係大電流電器上高, 出左事, 你知左, 你又過唔過意得去呢??? 你宜家用係2.1 speaker plug pin spacer 溫度只係講緊around 3x-4x 度, 冇問題係正常. 但如果係大電流? 冇人咁包.

黃金玩家

我覺得最好就喺你能夠 simulate 個 case 出來! Simulate 到就喺有, simulate 唔到就喺冇!靜喺講,叫你睇下 d chemical physics 你又唔睇夾唔提, 又大把 uncertainties, 咁你叫人點明呢?

進階玩家

咁算小弟不才啦.下下都係要出左事先話有問題哩個世界真係死得.
之前講果咁多野,你又叫我睇CHEMICAL PHYSICS, 宜家係電wo.................講re-inforce insolation 你又唔知, clearance 你又唔明. 我講緊既電既專業名詞.

黃金玩家

啊 tomoki 兄,

你太睇小我啦! 所以我講網上談論喺要對事不對人! 你唔覺得你每一句話都好有火同唔比面對方嗎? 我叫得你睇 chemical physics 咁多次,我更喺知道 chemical physics 裏面有答案啦!就喺因為個 medium 喺 gas 所以未同 chemical physics 有關囖。 電學只喺一個小 subset 而已。至於 reinforced (唔喺 re-inforce) insolation 同 clearance 呢兩個 terms  並不是電嘅專業名詞,喺普通英文而已。哎... 我諗我喺 Linn 度做 part time , setup LP12 果陣時唔多唔少都會知道啲呱, 唔喺點 setup 枝 tone arm 啊?