設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 喬峰

[討論] 實驗 bypass MK 13A fuse。(可能有火災以及不符合香港法例)

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

喬峰兄

你好, 估唔到O係呢度見到你
chhanthony 發表於 2010-4-11 22:46

Anthony 兄, 你好!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

果然喺喬峰師兄,又學到野!咁呢隻插頭喺邊到買到?Thanks

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

果然喺喬峰師兄,又學到野!咁呢隻插頭喺邊到買到?Thanks
hohodog900 發表於 2010-4-12 00:19

MK 喎,唔喺周街都有咩?

新仔會員II

76 榮譽VIP勲章

係我耳仔問題. 100% sure.我就覺得咁改冇乜危險, 仲好乖巧tim, 讀過Physics會好些.

唔喺呱? 應該唔多唔少都聽到少少分別。我一開機就覺得音壓大咗。呢個喺比電腦 2.1 用。可能坐得近所以容易 ...
喬峰 發表於 2010-4-11 19:54

djaddy 發表於 2010-4-11 19:59

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔用 fuse 確係好大分別架. 屋企有漏電斷路的話 (香港應該家家都有) 就唔使驚. 即使用 13A  fuse, 次次都係 ...
solid_snake 發表於 2010-4-11 22:08

overload同漏電斷路係2回事,漏電斷路係唔會因為overload而跳掣...

星級玩家

T&T

正路來講,器材本身內部都有fuse,
而且A數一般仲好細250ma-4a左右,
所以冇咗條13A插頭都唔會有太大問題,
這是小弟個人感覺
如有講錯請勿打
平有平玩,貴有貴玩.
玩的開心玩的滿足先係最重要
知足常樂!!! ^++++^

進階玩家

路過,睇到樓主個post. 有少少野想講

1) 香港電機條例係對產品既, 你自行改裝, 唔係唔符合, 不過出事保險一定唔賠.
2) 你咁焊發應該會燒熱多左.
3) 同neutral 碰既話反而可能重安全, 因為係no load short , MCB 一定operated. 但係你宜家甩既話係起arcing. MCB 唔一定跳. 但係你個plug 就一定死晒. 重有, MK plug 係用電木, 基本上係唔會燒,但係plug pin既熱會帶到去socket 到令到socket 著火.

所以你話危唔危險, 自己諗. 一般2.1 speaker 得1,2A 既話可以還算係可以既,其他.....自求多福

p.s. 因為我工作關係. 日日唔係對住插蘇,電制就係拖板. MK plug 我每日都at least 爆佢10個8個. 佢可以點死法基本上都見過晒.

補充點2: 我做野果陣都試過焊plug pin. 用2.5 硬線焊. 焊點同石量都比你足. 之後比個電流佢去度個contact 既mV. 發覺voltage 係大左既.

補充點3: 基本上MK plug 係唔可能著火既. at least 你full load 行佢24個鐘佢都係得個熱字. 但係個插蘇位就一定好傷

進階玩家

回復 16# snoopyboy001

你可以咁講.但appliance 既fuse 係protect 你隻appliance. plug 既fuse 係protect 牆身同MCB 中間既野. 佢本身既design 唔係for appliance. 試想下, 你又有幾多件電器係要行13A 呢???

進階玩家

overload同漏電斷路係2回事,漏電斷路係唔會因為overload而跳掣...
YOKISO 發表於 2010-4-12 09:38

咁就要睇你overload 幾多啦. 因為MCB 都係有current rating 既. over 左一樣跳. 一般黎講20A. 但overload 到20A 既咩景像. 自己picture

進階玩家

多謝各位關心,其實如果大家細心啲研究下個 MK 插蘇,裏面喺有骨架的! 當你能將兩邊成功合埋同上好螺絲, ...
喬峰 發表於 2010-4-11 23:19

你只可以講英國要求多. 但就未必係安全係數最高,因為唔同plug 頭既standard 都唔同, 要求都唔同