設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Oushinc

[討論] AV 潮文一則

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2023-4-24 22:20
心中有疑問,如果戲院規模的影院相對入門門檻低,咁其他喇叭可以專注出兩聲道,友人何須買B&W803去玩AV同 ...

個人覺得追求越極致的話,2ch和多ch就越唔能夠並存,所以就會有師兄你咁將佢哋影音分家,分開嚟玩

一般家庭影院和劇院式家庭影院嘅分別,簡單嚟講就係盡量將入戲院睇戲嘅嗰種視聽感覺,搬到去個人空間度玩,至於喜唔喜歡,值唔值得就真係見仁見智了

白鑽玩家

三星玩樂勲章

mark1 發表於 2023-4-24 22:26
是的,細有細玩,大有大玩。
如果聽音質就一定招呼唔倒,理應用返老麥金仔推返d 貴價喇叭先可以做倒華麗 ...

無錯,好睇個人口味,好多C兄追求戲院感,玩戲院喇叭绝對滿足要求,友人玩華丽音色,所以重資玩貴丽喇叭,我追求不是戲院效果,而是左穿右插的空間感,好似睇殺神4,有人追求刺激戲情,有人追求火藥味,有人追求演技,有人追求名星,各有喜好,喇叭能滿足到你的要求就係好喇叭

黑鑽玩家

jjwenda 發表於 2023-4-24 22:32
個人覺得追求越極致的話,2ch和多ch就越唔能夠並存,所以就會有師兄你咁將佢哋影音分家,分開嚟玩

一般 ...

係呀, 就係咁。

所以小弟果度淨係睇戲, 唔使華麗聽歌, 唔洗"聽歌"果種好聽。

有質素地夠爆,還原度高,臨場感強就得架喇。

打緊仗唔使飛機大炮華麗地爆,吹喇叭唔使華麗地響,bang 門唔使華麗地gang,  咆哮唔使華麗地咆哮,就ok 了。

如果上黎聽完無唔舒服果d c 兄, 應該就係因為無果種華麗,先覺得鍾意。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
avbaby + 20 + 20 精彩!

查看全部評分

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2023-4-24 22:34
無錯,好睇個人口味,好多C兄追求戲院感,玩戲院喇叭绝對滿足要求,友人玩華丽音色,所以重資玩貴丽喇叭 ...

是的,師兄講過好多次,明白師兄睇戲唔係追求戲院感。

但係樓主同屋主同e 個post 係講點睇戲追求戲院感嘛。

Btw,  咁c 兄睇電影係追咩感呢?

白鑽玩家

三星玩樂勲章

mark1 發表於 2023-4-24 22:28
B&W 戲院喇叭都正架,相對jb 無咁放,收得緊d , 華麗d , 好聽d. 會有d 家庭影院feel.  ...

今日就走去尖沙咀陪友人聽下B&W,先試70X,4萬尾,好多C兄话當日試A1H唔掂,三百呎用4隻十吋十仔,配新系列B&W,明白點解話唔得,尤其中置唔埋身,但showroom的配搭係唔係差到咁,又唔係,細緻,連贯,空間感令友人讚賞,以玩盡A1H的合併表現已經算係咁,人声係平面左,友人有心想玩套餐(前+中置),聽完有感声音太清。之後再聽另一友人用的804D3,17萬,聽音樂出耳油,有$有地方就好了,就咁比英國同國產已有分別,家庭影院系統同戲院系統自然也有分別,真係睇個人取向,雙耳判斷,沒有對錯,只有啱唔啱聽

白鑽玩家

三星玩樂勲章

mark1 發表於 2023-4-24 22:40
是的,師兄講過好多次,明白師兄睇戲唔係追求戲院感。

但係樓主同屋主同e 個post 係講點睇戲追求戲院感 ...

我追求左穿右插的空間感,同d声唔可以硬,聽過鑑聽喇叭出得好準的声音卻沒有甜美貴丽感,可能人老左,以前追求戲院的日子,現在追求味精,有肉地,貴丽的音質

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2023-4-24 22:52
我追求左穿右插的空間感,同d声唔可以硬,聽過鑑聽喇叭出得好準的声音卻沒有甜美貴丽感,可能人老左,以 ...

恭喜c 兄有方向 good for u! 加油!

年紀大,仲食咁多味精得唔得架!? (joking)

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2023-4-24 22:47
今日就走去尖沙咀陪友人聽下B&W,先試70X,4萬尾,好多C兄话當日試A1H唔掂,三百呎用4隻十吋十仔,配新系 ...

是的,師兄,但e 個post 係講戲院路向既家庭影院。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

mark1 發表於 2023-4-24 23:01
是的,師兄,但e 個post 係講戲院路向既家庭影院。

Mark兄
貫徹始終純戲院口味,熱情如火

黑鑽玩家

marco 發表於 2023-4-24 23:52
Mark兄
貫徹始終純戲院口味,熱情如火

取捨即, 我都想試下可以溫柔地爆,行得黎又唔好太慢,幼得黎又唔好太粗,大得黎又唔好太細。