設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[家訪討論] 不正常超低頻研究中心 研究結果

銀級玩家

有冇夜場可以報名參觀

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
qq1122yq + 20 + 20 Sor師兄,下次可能要到暑假

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

最想請教點樣可以令鄰居唔投訴,雖未有機會一睹低音風采,但也令我忽然想玩兩隻15吋的衝動,的確,音壓唔夠大係好難埋身同投入,我就係成日比人投訴,最後搬離家玩,但一次也比業主投訴,最後無理佢照玩

評分

qq1122yq + 20 + 20 重點係subwoofer個phase

查看全部評分

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

襯家講完就要講返Q穴情況
六隻超低音喇叭極致享受
首先六隻低音喇叭的布局也是精心設計。分配向住房間六面牆,形成全方位低音效果,觀影時,你能清楚捕捉到低音來源與方向
A1H 4個低音位確保低音分配音效的細膩與純淨。低音不僅擁有深沉的力量,讓你在感受震撼的同時,也能欣賞低音移動。
舊Dts制式Q穴聽真係聽落冇大錯,但去到新制式Atmos真係慘不忍睹,希望下次在擺好位後有機會在上去Q穴
A1H在配合Q姐諗法去到皇帝位一刻絕對係6隻低音扮緊1隻低音響

評分

qq1122yq + 20 + 20 殺神終於冷靜番

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

lokki 發表於 2023-4-10 01:19
襯家講完就要講返Q穴情況
六隻超低音喇叭極致享受
首先六隻低音喇叭的布局也是精心設計。分配向住房間六面 ...

6隻超低要統一用同一呎吋嗎,Q姐用的都是12吋嗎

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

多年前曾在Q穴感受過三個sub仔,印象最深刻的幾段我來重述一下.
1.《創戰記》主角電單車起步前輪飆起果下,成個人會向後仰。好像自己要跌落來一樣。吓到面都青埋。
2.《創戰記》主角電單車翻車,成架電單車跌落在自己的身邊。
3.《蜘蛛俠》沙人變沙那一下,成個人被包住抖唔過氣咁。
4.《遺落戰境》湯.告魯斯部飛機起飛,成張沙發係會向上升嘅。屁股冒煙好像自己揸緊火箭。
5.《強佔世界》初次地爆裂時,間屋真係系度爆緊。
6.好多突然急剎的場面,成個人會向前一沖。

我都有聽過一啲調校得非常好嘅天價器材與絕佳環境,聽感上完全冇問題,但感覺上就和Q穴完全不在一個級別。

所以我建議有機會一定要去Q穴感受一下。

重點係Q穴的器材都係普通料。

評分

qq1122yq + 20 + 20 多謝欣賞

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

DAVIS5225 發表於 2023-4-10 14:18
多年前曾在Q穴感受過三個sub仔,印象最深刻的幾段我來重述一下.
1.《創戰記》主角電單車起步前輪飆起果下, ...

即係Q姐 係高高手???

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
DAVIS5225 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
qq1122yq + 20 + 20 我朝早比較高

查看全部評分

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2023-4-10 10:18
6隻超低要統一用同一呎吋嗎,Q姐用的都是12吋嗎

你自已套機環繞喇叭同前置喇叭低音單元都好大機會唔係同一尺寸
吋數唔講,佢6隻唔同牌子,份Amp唔同,隻單元一樣都唔會疊聲,相位同步到皇帝位都會一瞬即錯
但denon新款機有成4個低音輸出分工合作派唔同信號
Q姐屋企唔係6隻低音喇叭叫同一把聲,佢當日用3個輸出,其實果度正確講係7.(3.1.2).2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

無緣去Q穴,但幾年前有幸畀Q姐親臨敝府調校,獲益良多,十仔亦由12吋升級至15吋,用Q姐心得調校,唔敢講好好,但起碼自己收貨,低頻唔會週圍散,鄰居冇投訴。

評分

qq1122yq + 20 + 20 有天份

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

找數
Q姐能夠利用耳仔較到6隻十仔隱晒形,打心口,推沙發
MJ 果段真係心口打到疲累,真係野野中
DALI 我第一次聽,聽歌睇戲都可以
2CH彈琴打鼓果D聽得幾舒服

都係同上便C兄既意見,睇戲時環繞天花樣樣有果陣有些亂,定位吾係太清晰
可能Q姐未完全set好部新amp,仲可以改善下

評分

qq1122yq + 20 + 20 收到晒thx

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Q姐傳說中嘅移動低頻真係厲害 !
距離不斷有變化有層次
其實最有 意外其實都係前三 連貫 尤其是只中置體積小,但係相當廣闊 有如大中置一樣 應該係A1H發揮功效
六隻超低可以同一時間到皇帝為相當出色和震撼, 試聽一段道士下山相當之震撼
到兩聲道聽感同樣出色相當立體離箱
演唱會極好 相當有空間感
最後多謝q姐請我到q洞穴 見識真正移動低頻 非常感謝 我去 食糖水交流音響 意見 多謝

評分

qq1122yq + 20 + 20 gold兄人品好,有緣再見,順風

查看全部評分

SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112