設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[家訪討論] 不正常超低頻研究中心 研究結果

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

終於見識到Q穴六隻十仔的威力,有包圍,有打心口,有下潛,最緊要是有密度而沒有過量,真係超正。Q姐的功力及耐心調較令人佩服。

另外隻A1H表現也很好,播CD時的音樂感也不俗,分析力也很好,令人期待。

又講下隻IKON 7 , 我是用Ikon6 mk ii, 但播2 channels 的低音表現Ikon7的表現好很多很多,我真係要想想我的調較了。最後謝謝Q姐讓我見識Q穴。

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
qq1122yq + 20 + 20 同Sam兄談論,都知功力非淺
pac + 80 + 80
DAVIS5225 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

昨天有幸到Q穴 終於感受到六隻超低音嘅效果 果種震撼 衝擊真係好過癮 多謝Q姐嘅款待

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
qq1122yq + 20 + 20 就係咁多?期待But兄評價多少少吖.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Samson2011 發表於 2023-4-9 07:48
終於見識到Q穴六隻十仔的威力,有包圍,有打心口,有下潛,最緊要是有密度而沒有過量,真係超正。Q姐的功力 ...

非常同意
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

白鑽玩家

我琴日試過坐吾同位置,皇帝位最正就不用懷疑,又可以比菊花放鬆下
但兩側都唔覺衰聲,預期會聽到既boom呀,wuwu聲,就連deedee聲。。。竟然無出現
絕對係調校功力,因個聆聽環境無做咩聲學處理
期待Q姐遲吓升級後再次到訪

評分

qq1122yq + 20 + 20 見你食我隻撻時候好開心 哈哈

查看全部評分

想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鉑金玩家

其實,我仲想講多句,今次家訪,令我重新定義,喇叭未必越新越好,Q姐套左中右淨係呢三隻喇叭已經令我有深深感受
Q姐~你好嘢,搞到我尋晚失失地眠

評分

qq1122yq + 20 + 20 又掛住我呢

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

睇見大家都好開心, 有機會都想去 師姐師兄啲屋企參觀下😊

評分

qq1122yq + 20 + 20 下次記得快啲舉手

查看全部評分

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

去Q穴聽歌睇戲固然重要,但見吓D 襯家係今次成團原因
呢件事事原因後級起,有兩人唔知咩原因要一齊後到,我有幸可以係Q穴安安靜靜欣賞半個鐘(之後會在講聲音評測)
咁唔知有心定冇意,Q姐有部後級都唔插,係要A1H直推
當goldberg083一到之後我馬上提出Q姐冇加後級都冇心機聽想走之時,goldberg083即時周星馳尚書大人上身風吹邊面就向邊面
超低音讚唔講高中低都讚不絕口,我都佩服佩服
李好野一向花生友有自知之明聽完就急急腳走
我同goldberg083從Q穴講到去B仔涼粉從B仔涼粉去到行錯路比人叫返轉頭從行錯路到12個西鐵站重重複複咁講一樣野都係要加後級
係Q穴又話唔想同我嘈先唔講,講到我都想去Q穴提返Q姐加後級
估唔到Q穴真係有魔力改變人到周星馳D戲咁

評分

qq1122yq + 20 + 20 殺神又扯火

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

lokki 發表於 2023-4-9 18:25
去Q穴聽歌睇戲固然重要,但見吓D 襯家係今次成團原因
呢件事事原因後級起,有兩人唔知咩原因要一齊後到,我 ...

???

鉑金玩家

首先喺度多謝 q姐,咁熱心又無私招呼咁多位谷友。
上咗q穴之後先至知。原來低音可以噉樣玩法。(有心臟病嘅師兄,如果上去要小心啲)
佢嘅低音係跟住畫面嘅物體移動去到你唔同嘅位置。
同埋低音嘅打擊感,包圍感,層次,深潛度可以,可以一致性噉去到你嘅皇帝位。
如果平時啲showroom可以做到咁銷售量一定大增。
聽完之後明白有d低音唔係仲係靠軟件就可以調教到咁。
而且明白有好多師兄屋企唔可以搞到咁大音壓睇戲,但原來真係要搞到咁大音壓先至可以聽得咁多。亦都因為調校之後開到咁大聲都冇注波嘅問題,Q穴嗰度好似冇乜聲學處理(至少65或以上)
小弟用緊8500,上完Q穴聽A1H,可能因為Q姐調教完,
無論音場細節定位包圍感,都有10%以上嘅增長。
如果唔上去真係估唔到百五尺地方可以用到六隻超低音。
聽完至明白調教相位真係一個好大既學問。
不過亦都可能有啲師兄唔會喜歡咁低音,因為每個人,聽力同喜歡嘅唔同。
喺度再多謝一次Q姐,返屋企要俾心機慢慢調返部機試下。

評分

qq1122yq + 20 + 20 台上一分鐘台下十年功

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝Q姐安排是次家訪,然後還請客晚飯,真的十分客氣。

首先聽CD熱身,聽了玉置浩二《酒紅色的心》專輯、蔡琴《機遇》專輯和The O-zone Percussion Group的"Jazz Variants"。DALI IKON 7和Denon AVC-A1H配合下,聲底相當端正,沒有過分的染色。其中我最欣賞的是《機遇》當中的鋼琴部分,低音的共鳴和能量感十分像真。美中不足是高頻尾音收得有點快,不過考慮到喇叭的價位和數碼音量控制的先天不足,也是可以理解。

接下來就是今次家訪的重點——Q姐的6個超低音表現時間。一般家庭影院超低音都是「一個起、兩個止」,多超低音是絕少聽到的玩法,除了成本高昂,也絕少家庭影院擴音機支援多個超低音接駁。然而實際上在工程學界,早就有深入研究過,要有良好超低音表現,最少要有4個超低音。
https://www.audioholics.com/room-acoustics/history-of-multi-sub-sfm
https://zhuanlan.zhihu.com/p/55285680

聲學大師Floyd Toole博士府上的系統正是用上4個超低音,詳情可以參考以下文章。
https://www.thescreeningroomav.com/single-post/2019/03/06/the-ultimate-real-world-home-theater-and-listening-room

然而Floyd Toole博士用上JBL Synthesis ARCOS的Sound Field Management (SFM)才能馴服4個超低音,包含相關功能的DSP也是價值不菲,一般玩家實在難以做到。

Q姐則是耳朵收貨,既然器材功能有限制,那就用經驗和耐性,先挑出自己熟悉的電影片段,然後再慢慢調整各超低音的音量和相位,終於調整出讓他感到滿意的聲效。

早前聽說Q姐家庭影院音效拳拳到肉,的確所言非虛。Q姐的家庭影院空間說實話不大,而且看不到任何聲學處理材料,然而低頻反應不單快,同時密度十足。每一下的打擊聲質感分明,槍聲、玻璃聲、碎石聲、拳打腳踢等音效既有足夠能量感,同時表現出各自應有的細節,清楚利落。

接下來就是個人口味問題,Q姐府上的音量偏大,如果只有我一個人的話,我會希望把音量調低一點。另外Q姐的低頻表現比較接近觀眾,對我而言就太刺激了,所以我較喜歡電影院常見表現方式——超低音輕一點和遠點滲過來的感覺。然而考慮到聆聽空間,Q姐的小空間聲音自然接近,電影院空間大聲音當然從容,這才符合物理定律。

在自由交流期間問了Q姐一點問題,記下了一些重點。

1.兩聲道期間聽"Jazz Variants"和Adele演唱會時高音好像有點刺耳?
答︰換上A1H前沒有這問題,相信是新機還未完全Run in,需要多點時間煲練。

2.有沒有考慮讓前置座地另外接上現有的Krell兩聲道合併機?
答︰希望盡可能簡化系統,反正聽起來音效已經滿意,暫時不考慮。

3.電視看起來有Soap Opera Effect,是否用了插幀功能?
答︰由於不想看到judder,只好使用該功能。

4.Q姐把autocal後每個聲道的level加大6dB,有沒有比較過保留原設定但加大音量的分別?
答︰沒有。根據以前經驗所得,聲道level越接近0dB,聲效越直接。

經過這次家訪,我很欣賞Q姐勇於嘗試,親力親為來吸收經驗的精神,難怪連6個不同的超低音都能調整得那麼好,的確不是偶然的。

P.S.:今次是我第二次到Q姐府上家訪,上次已經是差不多10年前了,難怪Q姐也忘了。
https://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=171102&pid=2807355&fromuid=76611

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
Ken134547 + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
KinFaiLeun@G + 10 + 10 師兄真係詳細
GaRyShum@G + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
pac + 80 + 80
qq1122yq + 20 + 20 真實全紀錄 叻叻!

查看全部評分