設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lungaska

[AV擴音機] 當denon 8500遇上CROWN CT8150之後😱😱

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

我本來係想講其他基本野都未換好就加呢D配件係唔係本末倒置
其他師兄就係咁講加後級冇壞處
改變唔到佢地思想我咪加入
我都知有Fono呢個牌子,我都叫3700加後級位師兄落呢個地盒(13 Channel都落)
我唔係要講最貴既野,只係想講條線貴過部機呢D咁諷刺既事
機未升完就加後級,唔升機都係升喇叭先,後級唔係唔可以加,只不過先後次序唔係咁
3700又話要落部DCI

黑鑽玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

lokki 發表於 2023-2-12 23:16
改變唔到佢地思 ...

我就覺得最基本是"電"唔乾淨加什麼都無用,地盒唔係個個有反應線材,後级方面各有個性雖長時間認識自己套系統先加

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
kenamd + 20 + 20
goldberg0083 + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

李好野@76 發表於 2023-2-12 23:40
我就覺得最基本是"電"唔乾淨加什麼都無用,地盒唔係個個有反應線材,後级方面各有個性雖長時間 ...

電唔係消費性產品控制唔到,要串講買樓都仲合理D
有錢部部買最貴啦,唔會有個買3000呎屋既人唔玩A1H,玩3700仲話環境音質唔好要加後級,咁高要求唔玩旗艦機

黑鑽玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

lokki 發表於 2023-2-12 23:47
有錢部部買最貴啦,唔會有個買3000呎屋既人唔玩A1H,玩3 ...

作為你一個大師级玩家要睇住D细!因應環境同情況作出判斷性留言

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
kenamd + 20 + 20
goldberg0083 + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

明白,3700係入門機,加後级有無用,我認為會有幫助,但好快到極限。當然玩機好睇個人及預算,最重要睇自己要求。要求高,用3700+後级,好快就會唔滿足,受制於機能,加部200Wx7的後级(我d朋友玩到400W),前级發揮已盡,兩者未能門當户對,最後係會走寃路,但對要求不高,這個組合的確可以提升3700的表現力,已經夠玩了。五年前我屬首批玩8500,當A110出我試左6粒鐘,唔换原因有二,對我嚟講同係13声道,110係比8500好声30%,但售價對我太進取了,如今等到A1H,吸引力又唔同,先玩15声道(可玩17隻喇叭),我玩唔盡4隻超低音,卻可改變为XLR推一對PolK前置,我自己post有講,宜家係私竇係downgrade,只用原本係後置的L600做前,經XLR应該有助提升,但我還要睇定d声音是否明顯進步。如果預算可以,向旗艦埋手係理想選擇,但想慢慢升级或不想投資太多,3700+後级係會開心,否則3700都唔比你玩preout,邊種玩法都好,用自己預算,玩自己想玩,我宜家係屋企玩三星soundbar 950都開心,唔會比屋企人嘈,比人投訴,又可以用簡單器材,唔洗睇下戲打下機要開7部機,一樣開心

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
fmchan + 10 + 10 非常認同
lungaska + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
goldberg0083 + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
laszloabcd + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

lokki 發表於 2023-2-12 23:47
有錢部部買最貴啦,唔會有個買3000呎屋既人唔玩A1H,玩3 ...

又未必,我老友做醫生,住天X,當年佢比畢值我玩5.1,你可以话佢唔識玩,原本可以用dolby true hd佢唔用,睇戲用dolby pro logic,套機係佢,佢鍾意點玩都得,有$人有時只係將影音器材當作一件擺設(識玩就追求極緻),反而普通人就不斷提升

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
laszloabcd + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

李好野@76 發表於 2023-2-12 23:40
我就覺得最基本是"電"唔乾淨加什麼都無用,地盒唔係個個有反應線材,後级方面各有個性雖長時間 ...

同意,以前覺得有電到咪得,租工厦後得3個位,又要玩英式,結果入左SlNE60同20,一條比家中器材,一機係工廈,宜家開声了,有力有細節,好滿足

銀級玩家

睇呢個post學到吾少野

d廠思想太前衛可以合拼機出pre out, 出合拼機就吾應該出pre out, 玩得合拼機都系冇錢分開玩前後級,所以吾洗pre out

只要吾系全宇宙最貴既機,都一定系垃圾

樽頸位系喇叭,但最後系個人聽,求換人方法

只要吾會衰聲就應該加,我要睇下樓下垃圾站有冇插座可以去玩影音

開住燈玩投影畫面吾得系拯救影吾夠光,做吾到真實流明

白鑽玩家

三星玩樂勲章

lokki 發表於 2023-2-12 23:16
改變唔到佢地思 ...

你對貴價電源線有乜睇法,如果只係萬元機又洗唔洗用條2倍價$的電源線呢

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2023-2-12 23:56
明白,3700係入門機,加後级有無用,我認為會有幫助,但好快到極限。當然玩機好睇個人及預算,最重要睇自己 ...

依家係講緊錢就咁多3700可以升8500唔升加部後級
3700用Odin都得,加Odin都有幫助,但係唔係改善既第一步