設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 當denon 8500遇上CROWN CT8150之後😱😱

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

用咗denon 8500都有一年多,之前用緊pioneer Lx-701,換咗感覺都幾好,都比之前有力水,低頻量感好夠,不過就冇咗pionner嗰種 快狠爽,其實而家都已經習慣咗denon嘅聲底,之後身痕想搵吓啲平靚正後級玩吓,不過奈何地方淺窄,擺唔到一部牛龜咁大嘅後級,跟住朋友介紹原來有一部CROWN CT8150 有8ch,仲要係超級薄,攞咗返嚟駁好號後即刻cal機 ,試咗幾套平時睇開嘅電影,真係每套睇到嘩嘩聲,終於聽返以前pionner快狠爽既感覺,仲有之而無不及,但又有denon嗰種低頻,試dobly 試碟有個短片棒球打左𥦬的玻璃清脆咗好多,成個天花都好感覺到好多玻璃碎跌落嚟,空間感亦都強咗好多,聽多咗好多細節,估唔到以前聽少咗咁多嘢,真係有啲唔相信加原來咗一部後級,有咁大嘅提升,個感覺直頭係覺得好似換咗部新機咁,真係一啲都唔誇張,佢係好似一部加咗pionner同埋denon味道感覺嘅新系統👍

評分

參與人數 14威望 +499 金錢 +499 收起 理由
bigair + 50 + 50 呢個Topic好正,好有參考價值!
littlefat69 + 10 + 10 真係好正呀
toms110 + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
秋楓@FB + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
issachar + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
C-46 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
Tiramisub2046 + 10 + 10 應該打機都好正XD
eddylaw + 10 + 10
matt88p + 50 + 50
MDLP + 80 + 80
rach + 50 + 50 恭喜Ching!!!
hangshun + 30 + 30 師兄報告詳盡,真正用家心得.
chhanthony + 80 + 80
boy76 + 9 + 9 認同到一個點CT8150

查看全部評分

鉑金玩家

恭喜師兄,接駁係咪好麻煩?可否教學🙏謝謝

星級玩家

manlai@G 發表於 2023-2-4 18:24
恭喜師兄,接駁係咪好麻煩?可否教學🙏謝謝

其實我話俾你對我嚟講係非常之麻煩😂😂,因為佢唔係用普通嘅RCA接駁,要自己cut過晒啲線自己插,喇叭線就要做裸線插落去個專用頭度,我都整咗幾個鐘

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

部機咁薄又有力真少見
等於我部Emotiva三分一厚🤣
其實無論駁Pioneer/Denon都會有明顯提升, 各有特色😎

鑽石玩家

三星玩樂勲章

恭喜玩到心頭好,但接駁真麻煩

白鑽玩家

CT第一代用家報到
呢部機賣點已經唔係好力
但驅動性能絕對誤差
最大賣點係聲音嘅表現
Crown系列屬於廣播及錄音室級數

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
hangshun + 30 + 30 師兄報告詳盡,真正用家心得.
lungaska + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

CT推studio520C

星級玩家

MDLP 發表於 2023-2-4 21:59
CT第一代用家報到
呢部機賣點已經唔係好力
但驅動性能絕對誤差

估唔到一部咁細部嘅後級,擺到8ch之如,仲可以咁好聲,最緊要可以回復返我聽過pionner 快狠準嘅聲音,仲要聽多咗好多之前聽唔到嘅細節

白鑽玩家

lungaska 發表於 2023-2-4 22:13
估唔到一部咁細部嘅後級,擺到8ch之如,仲可以咁好聲,最緊要可以回復返我聽過pionner 快狠準嘅聲音,仲 ...

class D嚟講算係高科技嘅嘢
佢自稱嘅drivecore
喺同一粒晶片裏面同時處理電源同埋放大
簡單啲講直接攞電嚟轉做聲頻
變相每個聲道都係獨立電源
DriveCore我而家同時有DCi及XLS2
網上某大俠早期太力推薦XLS2嘅兩聲道表現
以我自己三部都擁有過嚟講
XLS2實際表現只係大力
音樂表現遠遠不及CT同DCi
我甚至覺得CT音樂表現三部中最好

PS我而家仲有一部Purifi 後級

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lungaska + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

白鑽玩家

lungaska 發表於 2023-2-4 22:13
估唔到一部咁細部嘅後級,擺到8ch之如,仲可以咁好聲,最緊要可以回復返我聽過pionner 快狠準嘅聲音,仲 ...

其實904裏面嗰份class D整體聲音表現亦唔會輸蝕俾CT
所以我到而家天龍都仲未打動到我
我最近搬屋未得閒博返曬啲機安裝喇叭
用904直推4ohm喇叭面不改容
曾經試過攞部XLS2嚟推
真係唔係嗰樣嘢
應該將會攞佢嚟推震蛋

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
marco + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分