設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Denonx6700h

[請教] Budget 1萬至3萬, 請問有咩書架喇叭好推介?

白鑽玩家

lokki 發表於 2022-11-7 21:56
呢度D人介紹35A係隻好喇叭,唔全面咁好係邊
唔係真係師兄講既出到最高境界35A先播到真實既低音吓
手機聽 ...

師兄似乎係音響界嘅雜大大
有冇拆聲有冇一pat pat 20分定60分
唔使客觀一個人說了便算

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-11-7 22:04
師兄開頭嘅立論係
高音拆低音一pat pat
先唔好講音色如何

老實,我眼中十成十35A就一定係只可以聽中音既垃圾
咁有人講信耶穌得永生,我尊重佢就唔講到咁絕講仲有1%可能天外有天
電話聽我聽唔出佢有幾潛 1分08表現既咩野我真係答你唔到
你要我去評隻垃圾真係唔識評,播呢D歌電腦喇叭都播到咁,咁又他唔係好喇叭

白鑽玩家

lokki 發表於 2022-11-7 22:05
我夠話你唔識Mirror你識聽歌有限,你個年代野我就要識?
近期貓王電影上,聽音樂就要聽貓王聽Beatles
邊 ...

最好用假冒女團電影同貓王電影比較

鉑金玩家

MDLP 發表於 2022-11-7 22:07
師兄似乎係音響界嘅雜大大
有冇拆聲有冇一pat pat 20分定60分
唔使客觀一個人說了便算 ...

師兄何嘗唔係高手聽Youtube收貨
[
同一個人分享,同隻35A又點比

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

如果說LS-3/5A是被過份吹捧,那麼一對半世紀前設計的喇叭到今天仍然有生產兼有人討論/使用
這也算是音響界的傳奇吧?
我並不是3/5A的用家(基本上它的聲音not my cup of tea)
亦從未擁有過它,但聽就聽過不少(包括Harbeth,Spendor,Goodman)的
如果真的要我選擇一對3/5A的話,我只要Harbeth

白鑽玩家

lokki 發表於 2022-11-7 22:10
老實,我眼中十成十35A就一定係只可以聽中音既垃圾
咁有人講信耶穌得永生,我尊重佢就唔講到咁絕講仲有1% ...

師兄個立論係高音拆聲
想知道真係有拆聲定係有幻聽?

鉑金玩家

MDLP 發表於 2022-11-7 22:15
師兄個立論係高音拆聲

老實冇幻聽都唔可能係Youtube收貨,都要有返D幻聽先可以討論到
我到依家都唔知你比我果段野可以聽到35A好係邊,我只聽到好混亂

鉑金玩家

old8woman 發表於 2022-11-7 22:13
如果說LS-3/5A是被過份吹捧,那麼一對半世紀前設計的喇叭到今天仍然有生產兼有人討論/使用
這也算是音響界的 ...

師兄咁你識唔識Mirror,Mirror我年代野一定要識,你鍾意邊首歌,一定要識35A
我識,咪就係垃圾喇叭一對,我都比返個歷史價佢值1萬,佢冇歷史1000都值既,話哂都死淨把中頻
唔好出黎痴線

鉑金玩家

MDLP 發表於 2022-11-7 22:15
師兄個立論係高音拆聲

你不如用你手機收貨同你段35A比,睇吓高音同低音二條片個表現,6000蚊對10000
要講用片收貨就真心唔正常,但係我經驗35A真係不值一提,全部係度煲水
一係就玩情懷,一係就人云亦云
我唯一解釋到係佢個中音100分攝住你聽,高低音根本係冇,聽既人包容咗佢冇姐

白鑽玩家

lokki 發表於 2022-11-7 22:23
師兄咁你識唔識Mirror,Mirror我年代野一定要識,你鍾意邊首歌,一定要識35A
我識,咪就係垃圾喇叭一對, ...

可以相唔相信一個人嘅主觀評論
首先就要睇下嗰個人講嘢夠唔夠客觀
拆聲呢樣嘢係非常之客觀
如果兜一個咁大個圈都講唔出
又叫人點相信你嘅客觀
而家仲要講到一千蚊都唔值
呢個題目大家心中有數可以收工