設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Denonx6700h

[請教] Budget 1萬至3萬, 請問有咩書架喇叭好推介?

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-11-7 15:15
我上次都有講過,唔係誇大200呎內足夠打到你蹦蹦聲.

買隻CD嚟聽聽呢一段音樂,你就知道三五仔企喺43面前一啲都唔失禮!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 Thks!

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-11-7 15:33
買隻CD嚟聽聽呢一段音樂,你就知道三五仔企喺43面前一啲都唔失禮!

...

收到,唔該晒師兄!
我對35A都休息咗半年, 遲吓先至再聽,真係唔捨得賣咗佢,而家專心聽緊A1, 越聽越鍾意!
其實低頻何謂有何謂冇,有啲人話冇12吋,低音根本滿足唔到佢!
呢樣聽落我都認同的!
蝸居嘅我,35A..真係算係有交代!低頻嘅真實度好夠實淨,實而真, 但係你想有八吋或者12吋嗰種...sorry 俾你唔到!
但聽得來自然,嗰種真實夠實淨力度!可以帶到你有音樂感!真係算係咁!
我聽過其他品牌低音鼓聲唔夠真….假假地!

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-11-7 15:06
潛得低同埋成個場面出到嚟對於一對喇叭嘴來講係兩回事,玩到把牛筋活現在你面前三五仔都算係咁,只不過你 ...

講黎講去咪就係隻喇叭唔得,100呎呢D咪就係催眠
我教你聽啦,只要唔拍邊開幾大聲,係咁話個中音贏43冇人夠你講
你接受到咁聽歌就得,400呎都夠聲,你唔好理個高低音,只欣賞佢人聲
結論係35贏43反正都係催眠造神
35A用今日標準1萬蚊買到都抵既,比多1蚊都係垃圾喇叭

鉑金玩家

lokki 發表於 2022-11-7 16:09
講黎講去咪就係隻喇叭唔得,100呎呢D咪就係催眠
我教你聽啦,只要唔拍邊開幾大聲,係咁話個中音贏43冇人 ...

原來開大聲就叫做好,唔怪啲c9大聲嗌交嗰陣時就變咗喺道理!
喺房仔聽歌唔通等對4344 ,梗係35仔啦!喺個廳有4 500尺㗎梗係等對801啦,咁都仲有得坳嘅! ?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-11-7 16:36
原來開大聲就叫做好,唔怪啲c9大聲嗌交嗰陣時就變咗喺道理!
喺房仔聽歌唔通等對4344 ,梗係35仔啦!喺個 ...

吓,原來你都知35A係c9大聲嗌交嗰陣時就變咗喺道理
我仲當你唔知
35A得把死人聲中頻得,講咩高低音
35A咪就係c9嗌交個道理
大聲唔代表有道理,大聲冇道理細聲都係冇道理,C9就係C9

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-11-7 15:52
收到,唔該晒師兄!
我對35A都休息咗半年, 遲吓先至再聽,真係唔捨得賣咗佢,而家專心聽緊A1, 越聽越鍾意!
...

收到,唔該晒師兄!
我對電腦喇叭都休息咗半年, 遲吓先至再聽,真係唔捨得賣咗佢,而家專心聽緊其他, 越聽越鍾意!
其實低頻何謂有何謂冇,有啲人話冇12吋,低音根本滿足唔到佢!
呢樣聽落我都認同的!
蝸居嘅我,電腦喇叭..真係算係有交代!低頻嘅真實度好夠實淨,實而真, 但係你想有35A 5吋嗰種...sorry 俾你唔到!
但聽得來自然,嗰種真實夠實淨力度!可以帶到你有音樂感!真係算係咁!
我聽過其他品牌低音鼓聲唔夠真….假假地!

改改D字隻隻喇叭都聽得,唔全面又要扮聽得,5吋出到低頻嘅真實度好夠實淨,實而真,只可以講佩服,玩大過5吋既人都要應該要慚愧,你都最高境界
你段野講到尾真….係假假地!

鉑金玩家

lokki 發表於 2022-11-7 17:28
吓,原來你都知35A係c9大聲嗌交嗰陣時就變咗喺道理
我仲當你唔知
35A得把死人聲中頻得,講咩高低音

相信兵器係一寸長一寸強嘅道理師兄係知啲唔知啲,係一個空間夠嘅地方當然係舞關刀,係一個100尺以下嘅細房間有冇可能發揮到關刀嘅威力,短刀會贏大刀就係咁㗎道理。
同樣咁嘅邏輯如果師兄都唔明 真係唔知你點樣樣嚟玩Hi-Fi , 點樣樣玩得出空間感跟定位…
原來呢位師兄連定位係乜都唔知,淨係識得開部機大聲叫!佢好似唔知道喺細房低音過多會booming 呢回事 越講越多只能自暴其短…  

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-11-7 18:47
相信兵器係一寸長一寸強嘅道理師兄係知啲唔知啲,係一個空間夠嘅地方當然係舞關刀,係一個100尺以下嘅細 ...

最衰我現代人用開槍,我把AK點射又得連射又得
你同我講用刀刀劍劍都唔同維度
細聲又係你講先又話C9大聲,講到尾咪就係隻喇叭垃圾
大把5吋贏8吋例子,你就避重就輕就話35A 5吋又真係唔夠8吋鬥做例子
浪費時間研究隻比人神化既35A我就知你比Hifi玩一世
https://youtube.com/shorts/gntc81vogtE?feature=share

白鑽玩家

sam2004 發表於 2022-11-7 18:47
相信兵器係一寸長一寸強嘅道理師兄係知啲唔知啲,係一個空間夠嘅地方當然係舞關刀,係一個100尺以下嘅細 ...

每套器材要去到某一個增益點
先達到個sweat point
3/5A同大43比較
就係將3/5A低效率個缺點
化到發揮器材一個優點
例如好多擴音機8~10点位
部機根本好似汽車引擎唔夠轉數
但扭到10点零又生猛哂
係某啲環境真係個優點
大43太高敏感度可能同一音量
喺更大火數amp根本上都起唔到圍
而且有比較之下43四路四係單元
近距離到耳仔都可能未撈個埋

利益伸報吓
43同35A連埋屏封
對我自己對耳仔起到一個好大嘅開光作用

今時今日三皮玩到舊43真係抵到爛
但35A一萬零一蚊又係咪垃圾
我都想知二萬樓下有乜嘢喇叭
可以發揮到一堆靚胆?

白鑽玩家

粉果人 發表於 2022-11-7 11:20
如果人地貴豐旗艦mono mono都推唔到,我都唔知市面上你可以搵咩amp推

聽過都知
唔講話M9
M5都難講