設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Denonx6700h

[請教] Budget 1萬至3萬, 請問有咩書架喇叭好推介?

鉑金玩家

MDLP 發表於 2022-11-7 20:15
每套器材要去到某一個增益點
先達到個sweat point
3/5A同大43比較

有啲人淨係識得為咗拗而拗,根本唔理解乜嘢嘢叫做音響乜嘢叫Hi-Fi,淨係知道大聲就得,可能連對喇叭都未掂過嗰一種鍵盤戰士。
要玩得35仔好首先要了解點解會有呢對喇叭嘅設計,當初人哋設計係比外景車用嘅即係話空間有限,點解會喺香港紅得起係因為我哋都係住喺蝸居,都係空間有限!
好似四三那一類大喇叭根本冇空間放得下更冇空間讓那些音波可以走得好。所以越大個喇叭二手價越平好多時睇到都讓人心癢癢…

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
lokki + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
Arong2020 + 10 + 10
old8woman + 80 + 80 絕對同意

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-11-8 11:10
有啲人淨係識得為咗拗而拗,根本唔理解乜嘢嘢叫做音響乜嘢叫Hi-Fi,淨係知道大聲就得,可能連對喇叭都未 ...

真係金句王非你莫屬,你講細空間開細聲就得
我糾正你大空間開大聲又唔得
話人唔識聽就得,唔洗討論
MDLP師兄送對Supertower比佢唔玩就識聽HIFI,我話送35A比我唔都唔聽就唔識聽HIFI
睇你都係發燒同路人D FD

鉑金玩家

lokki 發表於 2022-11-8 12:06
真係金句王非你莫屬,你講細空間開細聲就得
我糾正你大空間開大聲又唔得
話人唔識聽就得,唔洗討論

師兄講到頭頭是道玩得咁叻,你可唔可以講吓你玩嗰啲乜嘢機乜嘢啊喇叭等我哋學吓嘢呢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 我都想學吓嘢

查看全部評分

黑鑽玩家

sam2004 發表於 2022-11-8 12:25
師兄講到頭頭是道玩得咁叻,你可唔可以講吓你玩嗰啲乜嘢機乜嘢啊喇叭等我哋學吓嘢呢  ...

我就係知我玩D野唔HIFI賣哂D野冇玩,唔比夠錢根本比HIFI玩,玩35A玩一世都唔HIFI
去吓朋友度聽野當玩過算數

呢對喇叭機主就係我朋友

鉑金玩家

lokki 發表於 2022-11-8 13:24
我就係知我玩D野唔HIFI賣哂D野冇玩,唔比夠錢根本比HIFI玩,玩35A玩一世都唔HIFI
去吓朋友度聽野當玩過算 ...

原來睇過就當玩過 真係高人一個!仲係朋友滿天下....  

黑鑽玩家

sam2004 發表於 2022-11-8 13:41
原來睇過就當玩過 真係高人一個!仲係朋友滿天下....

姐係隻35A唔好,你都話有人玩得好一樣
原來係有人玩過好就當好,聽過人講好就係好
你咪又係玩到隻35成pat屎咁,係得大把人歌頌你啦
仲有果個玩35玩到出真聲果位,都至高境界先收起隻35A玩返電腦喇叭突破自己
話35衰就係唔識玩,為拗而拗,D寫手客氣唔講到隻35咁絕,388最後講都係唔夠後面隻大喇叭鬥
國仁係咁講中頻,咪就係我講果D野,冇高冇低,你聽咩野HIFI

黑鑽玩家

我講既有冇道理自己諗,我話叫你玩35A既人,一係唔識玩HIFI,一係情懷作祟,1-3萬買喇叭大把野買
你可以話43粗聲冇問題,但點粗聲都全面過35A,你係咁捉住35個中頻講好靚,係好靚但我唔覺得你聽緊HIFI
上面師兄係咁貼35A問問題,我貼Proac又冇答過,Youtube收貨本身就有問題,聽落高音仲出過35條片
國仁同我講D野一樣,係咁中頻中頻
咪就係我講高低都一pat屎咁,係咁催眠人叫人聽中頻

鉑金玩家

lokki 發表於 2022-11-8 13:58
姐係隻35A唔好,你都話有人玩得好一樣
原來係有人玩過好就當好,聽過人講好就係好
你咪又係玩到隻35成pat ...

其實咁樣樣好似你玩音響亦都幾好,乜嘢嘢都可以係腦部Simulation⋯⋯。
真係慳返唔少,千其唔好好似我哋咁淨係隻膽唔爽都要折騰一番,又話要搵咩膽又話要搵乜… 羨慕師兄有這種快樂!

黑鑽玩家

sam2004 發表於 2022-11-8 14:14
其實咁樣樣好似你玩音響亦都幾好,乜嘢嘢都可以係腦部Simulation⋯⋯。
真係慳返唔少,千其唔好好似我哋 ...

一定唔係幻想,唔洗人身攻擊,呢件事玩過好多次
你要插個頭落地低話細聲又細空間35A好夠阻唔到
如果我係幻想國仁都係幻想35A得中頻得,LEE388都係幻想後面隻大喇叭全面贏35A
我同你講呢件事就係同人傾開情懷我先入黎呢個Post,我都有我既情懷喇叭,都比人講到係垃圾
我都未話佢唔識玩HIFI,咁我情懷喇叭又真係垃圾既同35一樣咁垃圾,但情懷冇計

鉑金玩家

Simulation 唔係幻想㗎大佬懂唔懂㗎!?人哋核爆都可以喺電腦上做Simulation㗎!