設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: letsgo123

[討論] 兩聲道給合之決擇

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2022-8-2 13:46
金仔好, 貴豐定合併機都好,先試下邊對喇叭比較適合自己先.
AMP 之後可以配合下,但買金仔合併老頂就應該 ...

ching 你唔會誤會我講既avm係 av amp吧?
AVM係德國牌子,前Burmester員工主理
我套野mono block來的
好力係應該的

貼番另一個網站舊相參考下
間代理做唔掂,冇計,唔係大路牌子

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 正嘢

查看全部評分

星級玩家

que 發表於 2022-8-2 23:21
ching 你唔會誤會我講既avm係 av amp吧?
AVM係德國牌子,前Burmester員工主理
我套野mono block ...

非常同意師兄見解。但坊間上,無論係銷售人員,或者是玩家,好多時都會講「呢隻喇叭唔夾呢部amp」、「呢部amp唔啱推呢隻喇叭」等等⋯⋯其實我覺得,佢哋真係咁清楚每一款配搭效果?究竟有幾多係真正駁過來聽,有幾多係人云亦云呢?
我今次上來請教大家,係想知道有沒有師兄用過呢兩個組合,分享一下啫。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

letsgo123 發表於 2022-8-3 00:08
非常同意師兄見解。但坊間上,無論係銷售人員,或者是玩家,好多時都會講「呢隻喇叭唔夾呢部amp」、「呢 ...

有d sales 講既野信一半都多左(雖然偶爾都有真誠既)
自己聽既為準(但尷尬既係聽唔到)

有人聽過分享下固然係好既
不過亦有機會越講越心亂

唔知今次展覽會唔會有機會令ching聽到有興趣聽既野
可以考慮去睇下既
我就冇機會去

星級玩家

que 發表於 2022-8-3 00:17
有d sales 講既野信一半都多左(雖然偶爾都有真誠既)
自己聽既為準(但尷尬既係聽唔到)

其實我好想去av show睇下,但今年有D事唔方便,可惜

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

letsgo123 發表於 2022-8-3 00:23

咁真係冇辦法....
貴瘋同magico好似係同一代理
唔去試試?

但我個人對diablo300 最有好感既一次係推ATC7
當時見有對二手7仔好抵買
試就係用300試
隔離台而家有個post 都有人係推diablo300推atc
國仁都係買左300同ATC大喇叭
不過ATC50同100都要好大空間消化同聲處
不過比到果個價錢好多人都會揀D更有名氣既牌子

300試既次數其實試過好多次
音效同力都好,但係聽耐左會容易覺得悶
一開聲其實唔一定會覺得有問題
反而力要求唔多既喇叭 買120輕鬆D
但120心理就會覺得唔抵
300吸引好多

好耐以前地庫有DIABLO300 推FOCAL SOPRA N1
原本打算推薦CHING可以試埋
但時間已經好耐之前,未必仲係呢個組合

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

letsgo123 發表於 2022-8-3 00:23

隔離台有人放a1呢
但價好唔好就唔敢講了

高級玩家

金仔E5000 + B&W 805D4