設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: letsgo123

[討論] 兩聲道給合之決擇

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都完全理解師兄你講嘅嘢!最緊要知道自己想要啲咩野,冇嗰種感覺就別碰了!
其實我接觸兩聲道都係兩年多,聽同試嘅機都唔多。
初入坑時,當然都會聽其他師兄講嘅主流機,有d確實唔係我想要嗰啲,聽感真係…好主觀!唔啱就係唔啱!
呢一句真係好正我都有同感,但又為何為咗呢樣嘢而走去買呢,我都係說服唔到自己😂 我做咩要咁做😅🙈
「最主流最易易手果兩個牌子真係不甚理想
除非要放易放之外我都說服唔到自己」

星級玩家

感謝每一位仁兄慷慨回覆。
我本身只想找一套可以讓我覺得買完唔會心思思升級既兩聲道系統,換一個角度,係一步到位。但這個一步到位只能限於合併擴音機+書架喇叭。當然,這兩個組合是坊間比較流行,或者是比較熟識既牌子組合,未必是最好最匹配,但至少可以在市場上容易些去試聽既組合。至少,我冇辦法可以搵部貴風駁805,亦冇辦法用金仔駁A1啦。唔知大家會否認同,在香港,買影音設備,往往在組合的配置上,會局限於代理的品牌組合呢?好似我這個音響門外漢,有時只可以朝著某一個品牌既旗艦型號去摸索,一些可能質素很好,但知名度低既產品,對於我來說一定有些卻步,正如樓上有位師兄講到,二手市場也是一樣非常重要的考慮因素,至少,萬一買返來發現不對勁,起碼放售時比較容易⋯⋯以上只是我個人睇法,希望各位師兄們可以理解。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

letsgo123 發表於 2022-8-1 09:38
師兄,如果e5000 vs e800,你係金仔用家,請問會點揀?

如果你要揀金仔就直接買E800我覺得純A先係真正金仔聲音
呢兩部有得同場比較!我係先聽E800之再聽E5000
聽咗一首歌就叫佢轉返E800兩部機根本都唔同級數
我好懷疑E5000個定位想點?完全唔覺得似一部AB!
佢有少少似E800可能大家前級部分一樣或者相似!
E800人聲同音場氣氛都好正不過喇叭選擇方面要高效率易推
如果效率低嘅喇叭你一定會覺得無晒低頻音場唔會寬鬆!

鑽石玩家

letsgo123 發表於 2022-8-1 09:38
師兄,如果e5000 vs e800,你係金仔用家,請問會點揀?

E-800適合聽啲舒情慢嘢, 由其係女聲, 弦樂, 會特別正, 但經常要聽啲爆嘢, 例如交響樂, 大鑼大鼓, 男聲, 流行勁歌, 鋼琴, 快收快放嗰啲, 一定係E-5000.
如果雜食, 咁就梗係E-5000啦. 不過最終, 都係要信你自己對耳, 去試聽哂兩部最實際.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

鉑金玩家

樣805d4
聲Magico A1
Amp就唔識揀

銀級玩家

A1初到香港時上威達聽過大波蘿300推A1,感覺係非常失望。除左有力水外,樣樣都唔啱我聽,人聲濛,聲粗,定位完全無,空間感做唔到。可能當時佢Hea我,又或者未煲好啦,總之完全唔收貨

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

banjo 發表於 2022-8-2 12:08
E-800適合聽啲舒情慢嘢, 由其係女聲, 弦樂, 會特別正, 但經常要聽啲爆嘢, 例如交響樂, 大鑼大鼓, 男聲,  ...

耳聽為實!

只要開著味精comp 制
爆到梳化都郁
7仔係可以完全制服!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
que + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

letsgo123 發表於 2022-8-1 23:17
我本身只想找一套可以讓我覺得買完唔會心思思升級既兩聲道系統,換一個角度,係 ...

金仔好, 貴豐定合併機都好,先試下邊對喇叭比較適合自己先.
AMP 之後可以配合下,但買金仔合併老頂就應該好少機會 high 野,依個人喜好選擇吧,留意小弟亦就唔係金仔fans

Anyway 呢度唔係好熱鬧大家都係吹下水,見人用 AV AMP 話可單挑兩聲道合併老頂,堅......真係忍唔住想笑

鉑金玩家

唔係嘛,咩av amp咁把炮?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

letsgo123 發表於 2022-8-1 23:17
我本身只想找一套可以讓我覺得買完唔會心思思升級既兩聲道系統,換一個角度,係 ...

其實即使係外國都唔見得可以集合到想試既品牌或型號
事寶對於購買貨品真係好難試到理想

而且試音空間同自家空間真係好大差異
(有d試音空間或setting差過屋企)
所以理解ching感受

我當時買套amp 45k
其實試過哂ma7200, diablo300, e480, e650, L509x加唔同既喇叭組合
但完全冇一對推既喇叭相同
好彩既係當時AVM 初初打入香港同澳門
比較多商戶可以交差測試唔同喇叭配AVM 30

如果你同我一樣
希望買左部AMP係打算用10年
買一部/套癖性唔大既AMP
可以配搭唔同喇叭,而唔係要由喇叭配搭番部AMP

喇叭先係本體
當然,有好多人都會認為換喇叭,必然需要換AMP
但我諗法唔同
一部好既AMP 應該要容易配搭喇叭先岩
舉例,你買左一部高級合併機,如SOLUTION 330
難道你認為佢適合推B&W 805D4, 但唔適合推A1?
點聽呢件事都唔應該發生

適合唔適合應該係睇番GAIN, DAMPING, 發揮到個W數去到幾多%
去到前後級時就需要去計算好多數
呢D基本上都係一個喜歡研究呢D野既朋友分享比我聽

尤其係而家好多DAC PRE, 適合配NCORE同PURIFI玩
研究完就覺得
如果我19年先買AMP
我會用少好多錢

一部audiophonics.fr purifi最靚料而家歐羅平先萬幾
如果我而家先買amp 直接買一部purifi
可以搞得掂好多喇叭了