設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: letsgo123

[討論] 兩聲道給合之決擇

鉑金玩家

呢兩對喇叭都聽過,亦都有朋友配搭大菠蘿,
只不過未聽過金仔五千,但係呢度問人俾意見真係好難提供,
呢個就好似問人哋普洱好飲定係龍井好飲一樣,口味各有不同邊個可以為你作主呢
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

去到呢d級數都唔係講抵唔抵或岩唔岩數
唔計呢d就係睇你對邊個品題情意結多d, 欣賞邊邊設計同外表多d, 邊邊個聲係點
綜合完叫口味,基本上都係好主觀

我兩對都唔岩 加上配搭amp我都岩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2022-8-1 12:44
去到呢d級數都唔係講抵唔抵或岩唔岩數
唔計呢d就係睇你對邊個品題情意結多d, 欣賞邊邊設計同外表多d, 邊邊 ...

極同意,玩到這level 就唔講抵唔抵……

最緊要知道自己係音質先決 or 眼睛收貨

但我自己覺得,金仔同b&w 可能未係由perfect match

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

terryc 發表於 2022-8-1 17:45
極同意,玩到這level 就唔講抵唔抵……

最緊要知道自己係音質先決 or 眼睛收貨

呢個組合而家已經冇咩聽到show係?
好耐之前日本同外國都好興

老金聲都冇變化咁大,但damping變化好大,而且老金前後級其實同合併差異真係好大,不過E5000同E800真係冇實際聽過
但E480同E650推805d3真係唔識欣賞
而且b&w由第一代d到d4變化真係好大
我甚至都唔想用以前b&w既感覺去睇呢個牌子
我以前都用pm1三年

反而dynaudio 果對限定版 真係有興趣
因為我套amp買時試過好多對喇叭
當然環境影響一定有
最夾最好聽係confidence 1 platinum

但理性叫我唔好買
老實我真係唔需要用咁貴喇叭
儲錢換樓好過

我而家對R3 係細空間玩得算好滿意 (我套amp4萬幾)
我入手好平,三路三單元同軸呢個價根本係抵到嘔(唔介意大陸kef廠就得)
偶爾出面聽好多唔平組合推d2到3萬左右喇叭
聽完連唔駛補錢交換既衝動都冇

自從換埋DAC同喇叭線
除非壞野,真係連換野既衝動都失去埋

除非有d情意結野超平出現

評分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2022-8-1 18:55
呢個組合而家已經冇咩聽到show係?
好耐之前日本同外國都好興

“除非壞野,真係連換野既衝動都失去埋”……

唔知點解每次見到這句說話,就會好快見到出換新玩具的post

黑鑽玩家

1 古典同流行曲都ok
2 流行曲比較出色

如果係一, 金嗓子 聲音比較 幼細同埋分析力, b&w音場比較好, 但係一拳打埋泥就冇佢份
如果係二,diablo 好夠力 不過就比較粗,magico 聲音就實淨 富powerful, 相反就比較惡啲 同埋泛音比較少

喜歡爆機, 我諗揀2比較好啲! 如果細聲聽歌, 主力聽音質, 咁就揀1

評分

que + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

terryc 發表於 2022-8-1 19:08
“除非壞野,真係連換野既衝動都失去埋”……

唔知點解每次見到這句說話,就會好快見到出換新玩具的post ...

姑且信住先

某程度上我換比而家好既
每一part我知道比佢好既
每一款都超出我心理價位

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟有幸都聽過呢四個產品,喇叭唔講!

Diablo 300 確係好力夠猛,低頻爆果下真係幾震撼,打落嚟下下到心口、聽起來音樂節奏富帶興奮,人聲都應該比較響亮啲快啲!如果要溫和啲嘅音樂人聲,佢就應該滿足唔到你嗰種感覺..就睇吓你鍾唔鍾意!

E5000 經過”應經”聽過兩次,果次又係播嗰對郵筒喇叭,真係聽唔到有咩吸引力,呢次個問題我入咗對喇叭數!
第二次有個叔叔用E5000試喇叭,我又係唔知佢試邊對喇叭冇留意,好似係7、8千左右,呢次仲大鑊有如聽收音機咁. (如果用呢個價錢錢錢買佢我就唔會)

E5000又或者配搭返B&W 805D4又會唔同🤔

只屬個人主觀聽後感請多多包涵🙏

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一休大師 發表於 2022-8-1 20:05
1 古典同流行曲都ok
2 流行曲比較出色

第二set個聲出呢會怕易悶
不過我係以A3去諗
冇實際試過A1

應該講大菠蘿真係幾猛同厚
力同音效都好
但唔係咁耐聽

唔知SOURCE同其他野配搭係點
但夾唔岩都幾難搞
大菠蘿個定位真係好難搞
要夾喇叭,好少AMP夠力得呢咁難搞

多數AMP夠力喇叭發揮得好就少好多問題
但大菠蘿係夠力但可能你頂唔順

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2022-8-1 21:20
小弟有幸都聽過呢四個產品,喇叭唔講!

Diablo 300 確係好力夠猛,低頻爆果下真係幾震撼,打落嚟下下到心 ...

我試咁多次金仔合併都唔岩聽
所以好理解你講既野.....

我當時搵amp
聽完哂老麥老金luxman同avm
最主流最易易手果兩個牌子真係不甚理想
除非要放易放之外我都說服唔到自己

LUXMAN 509X一部過計都唔錯
但略貴加冇現貨

最後買左二手價值可能為零既AVM前後,價係咁多SET最平
但質素真係好過哂上面
但上兩星期無聊打聽
代理已冇做,香港亦冇人做了
二手佬直接話唔出價唔收
套機我會用到壞為止

後話,AVM真係冇口齒
我套機係30週年限量
賣哂之後過左3年可能好賣
出左30.3系列
笑左

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分